Otistik bozuklukta antioksidan enzim ve antioksidan vitamin düzeyleri, malondialdehit ve glutatyon düzeyleri
Levels of antioxidant enzymes, antioxidant vitamins, malondialdehyde and glutathione in autistic disorder
  1. Tez No: 195581
  2. Yazar: BETÜL BAKKALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAHAR GÖKLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, oksidatif stres, antioksidanlar, Autism, oxidative stress, antioxidants
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalısmada, ilk kez tanı almıs olan, nörolojik ya da sistemik bir hastalığı olmayan, normal zekaya sahip 34 otistik hasta (27 erkek, 7 kız), yas ve cinsiyet bakımından eslesirilmis 36 sağlıklı kontrolle (26 erkek, 10 kız); plazma glutatyon peroksidaz, glutatyon redüktaz, süperoksit dismutaz, katalaz, retinol, ß-karoten, vitamin-C, vitamin-E, laykopen, malondialdehit ve glutatyon düzeyleri bakımından karsılastırılmıstır. Hastaya iliskin klinik bilgiler demografik veriler ebeveynlerden görüsme yolu ile alınmıstır. Hastaların otistik belirtilerinin siddeti CARS ile derecelendirilmistir. Laboratuvar değerlendirilmesi sonucunda kontrollerle kıyaslandığında otistik hastalarda plazma glutatyon peroksidaz, süperoksit dismutaz, retinol, ß-karoten, vitamin-C, vitamin-E, laykopen ve glutatyon düzeyleri daha düsük olarak bulunurken; malondialdehit, plazma glutatyon redüktaz ve katalaz düzeyleri daha yüksek olarak bulunmustur. Sonuçlar, otistik hastalarda daha önce yapılmıs olan çalısma sonuçlarını destekler biçimde lipid peroksidasyonunda artmaya ve antioksidan sistem elemanlarının çoğunda azalma ile birlikte, bir kısmında olasılıkla artmıs gereksinime ikincil olabilecek bir artısa isaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study included 34 autistic children (27 male, 7 female), who were already diagnosed and did not have any neurological and systemic chronic disorders with normal IQ levels, and 36 healthy controls (26 male, 10 female) who are matched by gender and age. These two groups are compared with each other in respect to their plasma glutathione peroxidase, glutathione reductase, superoxide dysmutase, catalase, retinole, ß-carotene, vitamin C, vitamin E, lycopene, malondialdehyde and glutahione levels. The clinical and demographic data about the patients were gathered through clinical interview with their parents. The severity of autistic symptoms were evaluated with CARS. Compared to healthy children, autistic children had lower plasma glutathione peroxidase, superoxide dysmutase, retinole, ß-carotene, vitamin C, vitamin E, lycopene, and glutahione levels, and higher glutathione reductase, catalase and malondialdehyde levels. The results supported the previous studies and showed increased lipid peroxidation and decrease in most of the antioxidant molecules including enzymes while depicted increased levels of some antioxidant enzymes which might be secondary to increased need.