Şanlıurfa'da intihar girişimlerinin ilişkili olduğu risk faktörleri
The investigation of risk factors related to suicide-attempt in Şanliurfa
- Tez No: 195584
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDURRAHMAN ALTINDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İntihar, intihar girişimi, ergen, psikiyatrik bozukluklar, Şanlıurfa, Suicide, suicide-attempt, adolescent, psychiatric disorders, Şanlıurfa
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, Şanlıurfa'da intihar girişimi ile ilgili risk faktörlerini araştırmaktır. Çalışma Ocak 2004 - Kasım 2006 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisine intihar girişimi nedeniyle müracaat eden 90 kişi üzerinde yapıldı. Bu hastalar, Şanlıurfa merkezi, ilçeleri, kasaba ve köylerinden geldiler. Çalışmada Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Kriz Merkezi tarafından hazırlanan Supre-Miss Anket Formu kullanıldı. Anketin içeriğinde aşağıdaki alt ölçekler yer almakta idi: Sosyodemografik ve klinik veri formu, WHO İyilik Hali İndeksi, Beck Depresyon Envanteri (BDE), Sürekli Öfke Ölçeği (SÖÖ). İncelenen 90 hastanın, %72.2'si kadın, %77.8'i 16-35 yaş arası, %86.7'sinin düşük eğitim düzeyinde, %70.0'nın ev hanımı - ev kızı olduğu, %62.2'sinin BDE'den 17 puan ve üzeri aldığı, %94.5'inin kimyasal madde ? ilaç aldığı, %66.2'sinin pratisyen hekim başvurusunun olduğu, %99.7'sinin psikiyatrik tanı aldığı, %61.2'sinin bekar olduğu bulunmuştur. Bu bulgular, literatür verileri ile örtüşmektedir. Çalışmanın sonunda intihar riski açısından çok önemli olan depresyon ve anksiyete başta olmak üzere, diğer psikiyatrik bozuklukların da, tüm hekimlerce de tanınması, intihar riski olanların psikiyatistlere yönlendirilmesinin intihar sorununu çözmede yararlı olacağı kanaatine varılmıştır. Koruyucu sağlık hizmeti açısından özellikle pratisyen hekimlere ve aile hekimlerine yönelik eğitimler verilmesinin yanısıra, intiharı önleme çalışmalarında, genç nüfus başta olmak üzere toplumun eğitim düzeyinin yükseltilmesi ve sorun çözme becerilerinin geliştirilmesi, ev kızı - ev hanımlarının sorunlarına yönelik aydınlatıcı programların medyada işlenmesi, ateşli silah edinme yollarının denetim altında tutulması, ilaç ve kimyasal maddelerin ev ortamında güvenli kullanılması faydalı olacaktır. Bütün bu çalışmaların tek tek bazı kurum, kuruluş veya kişilerce yürütülmesi yeterli görünmemektedir. Olaya geniş ve toplumsal açıdan bakılması gerekmektedir. Uygulamalar, sağlık bakanlığınca koordine edilerek, aile, sivil toplum örgütleri, okul, işyeri ve ilgili kuruluşlar düzeyinde, planlı bir şekilde yürütülmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the risk factors related to suicide attempt in Şanlıurfa. The study was carried out between January 2004 and November 2006 on 90 persons who attempted suicide and brought to Psychiatry Clinic of Harran University Research Hospital. These patients were brought from the city center of Şanlıurfa, and its counties, towns and villages. In this study, we used the Supre-Miss Questionnaire which prepared by the Crisis Center of Psychiatry Department of Medical Faculty at Ankara University. This questionnaire contains the following measures: A semi-structured form of socio-demographic and clinical variables, WHO Wellness Inventory, The Beck Depression Inventory (BDE) and State Trait Anger Expression Inventory. 72.2% of these 90 patients were female, 77.8% of them were between the ages of 16-35, 86.7% had lower education, 70.0% were housewives, 62.2% had 17 points or higher from BDE, 94.5% had received chemicals or drugs, 66.2% had applied to a general practitioner, 99.7% had psychiatric diagnosis and 61.2% were single. These findings were in association with the literature. From the results of our study, it is significantly important for all doctors to recognize all the psychiatric disorders, especially depression and anxiety which are important for suicide risk, to lead them to the psychiatrists and prevent suicide attempts. From preventive health care point of view, besides educating general practitioners and family physicians, it will be beneficial to target young population for suicide prevention. It is also important to increase education level in the society, to develop problem solution skills, to apply programs for housewives about their problems, to control owning guns in the society, and to provide safe use of drugs and chemicals at home. It is not enough to run all these programs by individual institutions or persons. Instead, a wide and social look at the issue is required. All these applications should be organized and controlled by the Ministry of Health and run by families, Non Governmental Organizations, schools, and related institutions.