Normal normospermik fertil erkeklerde spermiyumun antijenik yapısı ve bu yapının varikoselli hastalardaki değişiminin incelenmesi. Işık mikroskopu düzeyinde immunohistokimyasal çalışma
The antigenic properties of spermium in normal fertile normospermic males and observation of changes in patients who have varicocelle. Imminohistochemical study under light microscopy
- Tez No: 195607
- Danışmanlar: PROF.DR. ESİN AŞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Moleküler Tıp, Patoloji, Histology and Embryology, Molecular Medicine, Pathology
- Anahtar Kelimeler: sperm, varikosel, immunofloresan
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmanın temel amacı normospermik fertil hastalarda eksprese edilen bazı moleküllerin, spermiyumların son yıllarda tanımlanan yapısal özellikleriyle ilişkilendirmek ve normal spermiyum işlevine katkıda bulunmaktır. Bir diğer amaç ise aynı moleküllerin varikoselli hastalardan elde edilen spermiyum örneklerindeki dağılımı normal grupla karşılaştırmalı olarak incelenerek varikoselin etkisiyle olan ekspresyon farkları değerlendirilmiştir. Bu amaçla henüz CD kodu almamış 80396, anti-CD46, anti-CD52, anti-CD55, anti-CD63, anti-CD173, anti-LeY, anti- CD14, anti-CD44, anti-CD151 ve anti-CD155 monoklonal antikorları kullanılarak sperm yayması üzerine indirekt immunofloresan yöntemi uygulandı. Çalışmada sperm yüzey antijenlerinin dağılımı ve varikoselle olan ilişkisi tartışıldı. 80396 antikorunun normal grupta tüm kuyruk boyunca homojen ve zayıf, varikoselli grupta kuyrukta güçlü ekspresyonunun izlenmesi ilginçti. CD46 normal normospermik fertil hasta grubunda akrozomda homojen, varikoselli grupta ise granüler tarzda bir pattern gösterdi. CD52'nin normospermik fertil hastalardaki spermiyumların homojen ve az boyanması, varikosel grubunda ise belirgin bir kuyruk boyanmasının yanı sıra ekvatoryal segmenti de boyamış olması literatürle uyumlu idi. CD55 normospermik fertil hastaların spermiyumlarında boyun bölgesinde, varikosel grubunda ise akrozomunda gözlendi ve bu boyanma granüler bir dağılım şeklinde idi. CD63 normospermik fertil hastaların spermiyumlarında kuyrukta homojen, yoğunluğu az bir boyanma olarak izlendi. Varikoselli grupta ise kuyruktaki immun reaktivite belirgindi ve akrozomda CD46'ya benzer tarzda granüler bir boyanma izlendi. CD173 normal normospermik fertil hastaların spermiyumlarında immun reaksiyon vermedi. Varikoselli grupta ise antijenin kuyrukta ve ekvatoryal segmentte bulunduğu dikkati çekti. LeY (CD174) normospermik fertil hasta spermlerinde immun reaktivitesi yoktu. Varikoselli hastaların spermiyum örneklerinde ise özellikle boyun bölgesini ilgilendiren kuyrukta immun boyanma belirgindi. CD14 normal normospermik fertil erkek spermiyumlarında ve varikosel grupunda değişiklik göstermedi. Her 2 grupta da immunreaktivitenin kuyruk bölgesinde birbirine paralel iki hat şeklinde oluştuğu izlendi. İlginç olarak spermiyum başını alttan saran V harfi biçimindeki immun reaktivite dikkati çekti. CD44 fertil normospermik hastalarda çok hafif bir akrozomal boyanma ve bu boyanmanın yer yer ekvatorial segmenti de ilgilendirdiği dikkati çekti. Varikoselli hastalarda ise spermiyum kuyruğunun tüm uzunluğu boyunca belirgin bir immun reaktivite saptandı. CD155'in her 2 grup spermiyum örneklerinde de immunreaktivitesi kuyrukta idi.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to relate the structural properties of the spermium with some molecules which is expressed in fertile males and make a contribution to the understanding of normal sperm function. Another aim of this study was to compare the distribution of the same molecules in sperms taken from patients who had varicocele and normal maleso to understand the difference in distribution. For this purpose we did indirect immunoflorescence using 80396 molecule which do not have a CD code, anti-CD46, anti-CD52, anti-CD55, anti-CD63, anti- CD173, anti-LeY, anti-CD14, anti-CD44, anti-CD151, and anti-CD155 monoclonal antibodies. In this study we discussed the sperm surface antigen distribution and it?s relation with varicocele. 80396 antibody showed a homogeneous, weak expression in the tail and a strong expression in the varicocele group. CD46 showed homogeneous distribution in the acrosome region of the spermium in fertile normal normospermic males compared to granular pattern in varcocele group. CD52 showed homogeneous and weak staining in the sperms of the fertile normal normospermic males compared to significant staing at tail and ecvatorial segment staining was comparable to the literature. CD55 showed staining at the neck region of the sperms of the fertile normal normospermic males and granular staining at the acrosome at the varicocele group. CD63 showed homogeneous staing at the tail of the sperms of the fertile normal normospermic males. Staining was strong and granuler at the tail of the sperms of the varicocele group. CD173 did not show any immunostaining at the spermium of the fertile normal normospermic males. Staining was at the tail and ecvatorial segment in the sperms of the varicocele group. There was no staining for the LeY (CD174) antibody of the sperms of the fertile normal normospermic males compared to the tail staing nearer to the neck region of the sperm of the varicocele patients. CD14 staing was at the tail of the sperm as parelel lines in both spermium of the fertile normal normospermic males and varicocelle patients. There was a V shaped reactivity at the bottom of the spermium head. CD44 staing was very weak at the acrosomal region and ecvatorial segment in the spermium of the fertile normal normospermic males compared to full tail staing in the spermium of varicocele patients. CD155 staing was at the tail in both groups.