Doğumsal kalp hastaliği olan çocuklarda total oksidan (tos) ve antioksidan seviye (tas) ile oksidatif stres indeks (osi) düzeyleri
Total oxidant (tos) and antioxidant (tas) levels and oxidative stress index (osi) levels in children with congenital heart disease
  1. Tez No: 195624
  2. Yazar: SÜMEYYA SARRAOĞLU ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KÖSECİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Doğumsal kalp hastalığı, çocuklar, oksidatif stres, Congenital heart disease, children, oxidative stress
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Doğumsal kalp hastalıklarının sıklığı kadar cinsi, erken tanısı ve uygulanan tedavi yöntemi hastalığın mortalite ve morbiditesinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle primer fonksiyonel bozukluğun hipoksemi olduğu patolojilerde doku perfüzyonunun bozulmasına bağlı olarak artan serbest oksijen radikalleri doku hasarına yol açmaktadır. Bu nedenle doğumsal kalp hastalığı olan hastalarda oksidatif stresin yol açtığı komplikasyonların önceden belirlenip gerekli tedavisinin yapılması önemlidir. Literatüde doğumsal kalp hastalığında oksidatif stresin arttığını, özellikle de siyanotik hastalarda daha belirgin artış olduğunu gösteren tek bir çalışma vardır. Bu çalışmamızda siyanotik ve asiyanotik olmak üzere iki temel gruba ayırdığımız doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarda doğumsal kalp hastalığı ile oksidatif stres arasındaki ilişki araştırıldı.Yöntem: Çalışma grubuna 29' unda [yaş ort.: 30.20 (46.15) ay] siyanotik ve 30' unda [yaş ort.: 29.46 (42.38) ay] asiyanotik doğumsal kalp hastalığı olan 59 hasta [yaş ort.: 30.72 (42.51) ay] alındı. Kontrol grubu ise ekokardiyografik incelemeleri normal olan masum üfürümlü 30 sağlıklı bebek veya çocuktan [yaş ort.: 32.37 (40.47) ay] oluşturuldu. Tüm gruplarda Erel yöntemi ile total oksidan seviye (TOS) ve total antioksidan seviye (TAS) çalışıldı ve oksidatif stres indeks (OSİ) değerleri hesaplandı.Bulgular: Plazma TOS ve TAS düzeyleri, siyanotik grupda asiyanotik ve kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p0.05). Ortalama TOS düzeyleri (SD), sırasıyla 20.04 (16.74), 9.93 (3.74) ve 9.2 (3.52) µmol H2O2 Eqv./L iken ortalama TAS düzeyleri (SD), sırasıyla 2.32 (0.14), 2.17 (0.25) ve 2.10 (0.20) µmol Trolox Eqv./L idi.Yorum: Oksidatif stres, siyanotik doğumsal kalp hastalığı olan hastalarda asiyanotik ve kontrol grubu hastalarına göre belirgin olarak yüksek, asiyanotik doğumsal kalp hastalığı olan hastalarda ise sağlıklı çocuklara yakın düzeyde bulundu. Yüksek serbest oksijen radikallerinin organizmada uzun dönemde ortaya çıkaracağı hastalıklar dikkate alındığında siyanotik doğumsal kalp hastalığı olan hastalarda paliyatif veya tam düzeltme operasyonlarının mümkün olan en erken yaşta yapılması ve cerrahi tedavisi geciken hastaların ise dışarıdan güçlü antioksidan ilaçlarla desteklemesi gerektiği kanaatindeyiz
Özet (Çeviri)
Aim: The types, early diagnosis and the applied treatment model play important role in the mortality and morbidity in congenital heart diseases as much as the frequency of these diseases. Especially, in cases where the primary functional problem is hypoxia, increased free radicals causes tissue damage due to the impairment of tissue perfusion. Because of this the early diagnosis and treatment of complications caused by oxidative stress in patients with congenital heart disease is crucial. There is only one reference in the literature that reports the increase of oxidative stress in congenital heart diseases, which increase is mentioned as significant in cyanotic patients. In this study we searched the relation between congenital heart disease and oxidative stress in the children who have congenital heart diseases by dividing them as cyanotic and acyanotic.Method: Fifty-nine [mean age: 30.72 (42.51) month] of which 29 cyanotic [mean age: 30.20 (46.15) month] and 30 acyanotic [mean age: 29.46 (42.38) month] congenital heart disease patients were included in the study. Control group was consisted of 30 [mean age: 32.37 (42.51) month] healthy baby and children with innocent murmur, but normal ecocardiography. Total oxidant level and antioxidant capacity were studied in all groups by using Erel method and oxidative stress index (OSI) was calculated.Results: Total oxidant level (TOS) and total antioxidant level (TAS) in cyanotic group were statistically significantly higher compare to acyanotic and control groups (p0.05). While the avarage TOS levels (SD) were 20.04 (16.74), 9.93 (3.74) and 9.2 (3.52) µmol H2O2 Eqv./L respectively, TAS levels (SD) were 2.32 (0.14), 2.17 (0.25) and 2.10 (0.20) µmol Trolox Eqv./L respectively.Conclusion: Oxidative stress was found significantly higher in cyanotic congenital heart disease patients compare to acyanotic ones and the controls, but it was found almost at the same level in acyanotic congenital heart disease patients compare to healthy children. We believe that, considering the disorders caused by higher level of free oxigene radicals in the organism in long term, paliative or total correction operations should be perform as early age as possible in these diseases. And the patients whose operation has been delayed, must be supplied with strong antioxidant drugs.