Soldan sağa şantlı doğumsal kalp hastalığı olan çocukların serum tenascin C düzeyleri ve klinikle korelasyonu
Children with left-to-right shunt in congenital heart disease tenascin C serum levels and clinical correlation
  1. Tez No: 339466
  2. Yazar: SERPİL TEKEMEN ARISOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA ÇİMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Soldan sağa şantlı doğumsal kalp hastalığı, ekokardiyografi, Tenascin C, çocukluk çağı, pulmoner arter hipertansiyonu, left to right shunt congenital heart disease, echocardiography, Tenascin C, childhood, pulmonary arterial hypertension
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada, polikliniğimize başvuran soldan sağa şantlı doğuştan kalp hastalığı olan çocuklarda, pulmoner hipertansiyonun derecesi ile serum TN-C düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığını ve bunun kardiyak hasarın bir belirteci olarak kullanılıp kullanılamayacağını incelemeyi amaçladık Hastalar ve Metod: Soldan sağa şantlı 33 hasta (17?sinde PHT saptanmış, 16?sında PHT saptanmamış) ve 32 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Anamnez, fizik muayene, klasik ekokardiyografi ve hastaların anjiografi öncesi alınan rutin kanlarında serum troponin I, CPK, CK-MB gibi kalp enzimleri ile Hgb, Tenascin C düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Hasta grubunun yaşları 1 ile 10 yıl arasında (ortanca yıl 4 yıl) değişiyordu. Hasta grubu 34 erkek (%52) ve 31 kız (%48) olmak üzere toplam 65 çocuktan oluşuyordu. Hasta grubundaki PHT olmayan hastalarla kontrol grubu arasında yapılan değerlendirmelerde, serum TN-C düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamazken, PHT saptanan hastalarla kontrol grubu arasında (p=0,012) istatistiksel anlamlı bir fark belirlendi. Ayrıca soldan sağa şantlı hastaların hepsi ile kontrol grubu arasında yapılan değerlendirmelerde de, serum TN-C değerleri açısından anlamlı fark mevcuttu (p=0,022). Sonuç: Çalışmamız soldan sağa şantlı doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarda, özellikle PHT gelişmiş olanlarda Tenascin C düzeylerinin anlamlı bir şekilde yükseldiği belirlendi. Bu nedenle serum Tenascin C düzeylerinin, pulmoner hipertansiyonun derecesini ve kardiyak hasarı ortaya koymada duyarlı bir belirleyici (marker) olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this research, children with congenital heart disease who presented left-to-right shunt were studied to determine if a relationship existed between pulmonary hypertension and serum TN-C levels and to investigate whether it can be used as a marker of cardiac damage. Patients and Methods: 33 patients with left to right shunt (17 detected with pulmonary hypertension; 16 not detected with PHT) and 32 healthy patients as controls were included in the study. Medical patient history, physical examination, conventional echocardiography, and serum troponin I, CPK, CK-MB, other cardiac enzymes, and Hgb and Tenascin C levels in routine blood serum taken from patients before angiography were evaluated. Results: The patients? ages ranged from 1 to 10 years (average 4 years). The group of patients consisted of 34 males (52%) and 31 females (48%) for a total of 65 children. While evaluation of patients in the study group without PHT and patients in the control group showed no statistical difference between the levels of serum TN-C, a statistically significant difference (p=0.012) was found between patients with detected PHT and the control group. In addition, evaluation of all the patients with left to right shunt and control group revealed significant difference (p= 0.022) between serum TN-C levels. Conclusion: Our study determined that Tenascin levels were signifcantly increased in children with left to right shunt congenital heart disease, particularly those with advanced PHT. Therefore, serum Tenascin C levels to detect the degree of pulmonary hypertension and cardiac damage demonstrate Tenascin C's ability as a sensitive marker.