Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği acil servisinde kontrastlı tomografi çekilmesi planlanan hastalarda üre ve kreatinin değerlerinin i-stat hızlı tanı testi ile değerlendirilmesi
An assessment of urea and creatinine values by means of utilizing i-stat fast testing in patients who were planned to visualize contrast-enhanced computed tomography at emergency department of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Education and Research Hospital
- Tez No: 515329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Point-of-care testi, Acil servis, Üre, Kreatinin, Kontrast nefropatisi, Point-of-Care Testing, Emergency Department, Urea, Creatinine, Contrast Nephropathy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde tıp uygulamalarında, özellikle son 2 dekatta, kontrastlı bilgisayarlı tomografi kullanımı devamlı ve dramatik bir şekilde artmıştır. Özellikle acil servislerde, kontrastlı tomografi görüntülemeleri birçok hayatı tehtit edici ve zamanla yarışılan klinik durumlarda (mezenter iskemi, aort diseksiyonu, barsak perforasyonu gibi) ayırıcı tanılar için kullanılmaktadır. Point-of-care testleri, hastabaşı veya yatakbaşı testleri olarak da adlandırılan, laboratuar tıbbının yeni geliştirilen bir uzmanlık alanıdır. POC testlerinin en önemli avantajı, taşınabilir olması ve hızlı sonuç vermesidir. Günümüzde, POC testlerinin kullanım alanları çok çeşitlilik göstermekle beraber, bu testler en sık troponin, hızlı gebelik testi, alkol ve madde düzeyleri, kan şekeri ölçümlerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, acil servise başvuran, değerlendiren hekim tarafından kontrastlı görüntüleme tetkik endikasyonu konan hastalarda, böbrek fonksiyonlarının (üre ve kreatinin değerlerinin) i-stat hızlı tanı testi ile erken değerlendirilmesinin; hastanın tanı, tedavi, yatış ve taburculuk sürelerine etkisini, i-stat hızlı tanı testleri ile konvansiyonel laboratuar testlerinin korelasyonunu, hızlı tanı testlerinin acil tıp kliniklerinde kullanımının kontrast nefropatisi riski olan hastaların yönetim sürecine etkisini incelemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza, 09.02.2018 – 09.03.2018 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran, değerlendiren hekim tarafından kontrastlı görüntüleme tetkik endikasyonu konan, 16 yaş ve üstü 99 hasta dahil edildi. Hastaların ilk vital bulguları (sistolik ve diastolik kan basıncı, nabız, solunum sayısı, oksijen satürasyonu), genel durumu, başvuru şikayeti, ek hastalıkları, travmatik olup olmadığı ve takip sonu hasta sonlanımları kayıt altına alındı. Hastalık etyolojisine göre görüntüleme tetkikleri istendi. Bütün hastalarda, eş zamanlı olarak alınan kan örneğinde, hemogram, biyokimya ve hastalık etyolojisine göre gereken ek tetkikler merkez laboratuarında, üre ve BUN değerleri i-stat testi ile çalışıldı. Sonuçlar kaydedildi. Bulgular: Tüm hastaların 45'i (%45,5) bayan, 54'ü (%54,5) erkekti. Çalışmaya dahil edilen vakaların ortanca değeri 58,8 (min:16- max:93) idi. Çalışmaya alınan 99 hastanın 64'ünde (%64,6) intravenöz kontrast madde verilerek çekilen tomografi için merkez laboratuar sonuçları beklendi, 35' inde (%35,4) beklenmedi. Çalışmaya alınan hastalarda, tomografi çekimi için laboratuar sonucu beklenen hastaların 28'i erkek (%51,9), 36'sı kadın (%80) olup, tomografi çekimi için laboratuar sonucu bekleme açısından kadın ve erkek cinsiyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur ( p=0,004). Çalışmaya alınan hastalarda, tomografi çekimi için laboratuar sonucu beklenen hastaların 51'inde (%60,7) DM yoktu, 13'ünde (%86,7) DM vardı. Tomografi çekimi için laboratuar sonucu bekleme açısından, hastalarda DM olup olmaması arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur ( p=0,045). Çalışmaya alınan hastalarda, tomografi çekimi için laboratuar sonucu beklenen hastaların 41'inde (%56,9) HT yoktu, 23'ünde (%85,2) HT vardı. Tomografi çekimi için laboratuar sonucu bekleme açısından, hastalarda HT olup olmaması arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur ( p=0,007). Çalışmaya alınan hastalarda, tomografi çekimi için laboratuar sonucu beklenen hastaların 61'inde (%85,9) travma yoktu, 3'ünde (%10,7) travma vardı. Tomografi çekimi için laboratuar sonucu bekleme açısından, hastalarda travma olup olmaması arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur ( p=0,000). Çalışmaya alınan hastalarda, tomografi çekimi için laboratuar sonucu beklenen hastaların 32'si (%76,2) taburcu edildi, 32'si (%56,1) taburcu edilmedi. Tomografi çekimi için laboratuar sonucu bekleme açısından, hastaların taburcu olup olmaması arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur ( p=0,039). Çalışmaya alınan ve tomografi çekimi için laboratuar sonucu beklenmeyen hastaların yaş ortanca değeri 43±20,018, laboratuar sonucu beklenen hastaların yaş ortanca değeri 59,75±19.441 olup; tomografi çekimi için laboratuar sonucu bekleyip beklememe açısında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir (p=0,000 t=4,056). Çalışmamızda merkez laboratuar üre ve kreatin sonuçları 57,31(32-139) dakikada, POC testi üre ve kreatin sonuçları 2,45 (2-3) dakikada çalışılmıştır. Merkez laboratuar ve i-stat testleri, üre ve kreatinin değerleri için karşılaştırıldığında korele bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda merkez laboratuar ve i-stat testleri, üre ve kreatinin değerleri için karşılaştırıldığında koreledir. POC testinin performansı ve tanısal doğruluğu, klinik seviyede kabul edilebilir olarak bulunmuştur. Hastaların kontrast nefropatisi geliştirme riskinin belirlenmesinde, hızlı POC üre/kreatin testinin kullanılmasının, acil serviste geçirilen süreyi kısaltacağı, uygun tanının konması ve acil müdahelenin yapılması için gereken süreyi azaltacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose There has been a continual and dramatic increase in the utilization of contrast-enhanced computed tomography (CT) over the last 2 decades. This technical approach has been extensively used, especially in the Emergency Departments, for differantial diagnoses of diseases where there are life threatening and racing time situations such as, mesenteric ischemia, dissection of the aorta and bowel perforation. Point-of-care testing (POCT), also called bedside or near-patient testing is an emerging specialty in laboratory medicine. The most important advantages of POC tests: They are transportable and provide early results. Nowadays, although POCT devices are used in a wide variety of health care settings, these tests are most frequently used for troponin, fast pregnancy test, alcohol and substance levels and blood sugar measurements. Our aim in this study is: to evaluate the patients applying to the Emergency Department, who were assessed by the physician so as to utilize contrast-enhanced computed tomography (CT); to appraise early renal functions (urea and creatinine) by using i-stat fast diagnostic tests; the effect to the duration for patients' admission, hospitalization and discharge from the hospital; correlation with conventional laboratory tests; to utilize i-stat fast diagnostic tests to evaluate the patients who may have the risk of developing contrast media- induced nephropathy. Material and Method: 99 patients (16 years old and above) applying to Bakırköy Dr. Sadi Konuk Education and Research Hospital ( İstanbul/Turkey ) emergency department, between the dates of 09.02.2018 – 09.03.2018 were included in our study. Utilizing contrast-enhanced computed tomography (CT) was indicated by the assessing physician. The first vital symptoms of all patients (systolic and diastolic blood pressure; pulse and respiration rates; oxygen saturation) as well as general condition, application complaint, additional disease, history of trauma, patient discharge after follow up, were all registered. Visualization studies were accomplished according to the etiology of diseases. Blood samples taken synchronously from all patients were sent to central laboratory to analyze hemogram, biochemistry and additional studies according to the disease etiology. Urea and BUN values were analyzied by i-stat testing. All results were registered. Findings: Of all patients, %45 (%45,5) was female; % 54(%54,5) was male. The median value of all cases in the study was 58,8 (min:16 – max:93). In 64 patients (%64,6) out of 99 included in the study, intravenous contrast media was injected and tomographic visualizations carried out, awaiting the results of the central laboratory; in 35 patients (%35,4), not awaiting the results of the central laboratory. In patients included in the study, there were 28 male (%51,9) and 36 female patients (%80), whose laboratory results were awaited before utilizing tomographic visualization. In accordance with awaiting laboratory test results to carry out tomographic visualization, there was statistically a significant difference between male and female gender ( p=0,004) . In patients included in the study; With regard to awaiting laboratory test results to carry out tomographic visualization and whether or not there was DM, there was not DM in 51 patients (%60,7) and there was DM in 13 patients (%86,7) and there was statistically a significant difference ( p=0,045). In patients included in the study; With regard to awaiting laboratory test results to carry out tomographic visualization and whether or not there was HT, there was not HT in 41 patients (%56,9) and there was HT in 23 patients (%85,2) and there was statistically a significant difference ( p=0,007). In patients included in the study; With regard to awaiting laboratory test results to carry out tomographic visualization and whether or not there is trauma, there was not trauma in 61 patients (%85,9) and there was trauma in 3 patients (%10,7) and there was statistically a significant difference (p=0,000). In patients included in the study; With regard to awaiting laboratory test results to carry out tomographic visualization and whether or not the patients were discharged from the hospital, there was statistically a significant difference ( p=0,039). In patients included in the study; With regard to not awaiting laboratory test results to carry out tomographic visualization, the median age value was 43±20,018; With regard to awaiting laboratory test results to carry out tomographic visualization, the median age value was 59,75±19.441. With regard to whether or not awaiting the laboratory test results to carry out tomographic visualization, there was statistically a significant difference between them (p=0,000 t=4,056). In our study, urea and creatinine results were obtained from the central laboratory in 57,31(32-139) minutes; POC testing urea and creatinine results were obtained in 2,45(2-3) minutes. Central laboratory and i-stat tests were found correlated when compared to urea and creatinine values. Conclusion: In our study, central laboratory and i-stat tests were found correlated when compared to urea and creatinine values. The performance of POC testing and its diagnostic accuracy were found acceptable at the clinical level. With regard to implementing patients developing the risk of contrast media- induced nephropathy, utilizing fast POC urea/creatinine testing is thought to improve waiting times, facilitate appropiate diagnosis and treatment in the emergency department.