Miyokard perfüzyon sintigrafisinde iskemi saptanan ve koroner anjiografisi normal olan hastalarda kısa-orta dönem prognozun belirlenmesi
Early and intermediate-term outcomes in patients with reversible myocardial perfusion defects on 99mtc mibi spect and normal coronary angiograms
- Tez No: 195642
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLAY DURMUŞ-ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Miyokard perfüzyon sintigrafisi, koroner arter hastalığı, normal koroner anjiografi, prognoz, Miyocardial perfusion scintigraphy, coronary artery disease, normal coronary angiograms, prognosis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Miyokard perfüzyon sintigrafisi ile hem perfüzyon hem de sol ventrikül fonksiyonları değerlendirilebilir ve elde edilen veriler klinik, elektrokardiyografik ve anjiografik olarak elde edilen verilere ilave bir değer taşır. Normal veya hafif değişiklikler saptanan sintigrafi çalışması, hastanın sol ventrikül fonksiyonları korunmuş ise, anjiografik olarak koroner arter lezyonuna sahip olansa da çok iyi bir prognostik göstergedir. Bu çalışmada miyokard perfüzyon sintigrafisi yapılan ve defekt saptanan, koroner anjiyografisinde normal koroner arter yapısı bulunan hasta grubunun kısa ve orta dönemde prognozunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Tc99m MIBI SPECT miyokard perfüzyon sintigrafisi çalışmasında defekt saptanan ve koroner anjiografi yapılan 117 hasta (61 erkek, 56 kadın; ortalama yaş: 55.6±10.4 yıl) çalışma grubuna alındı. Hastalar koroner anjiografi sonuçlarına göre iki alt gruba ayrıldı. Hastalar major ve minör kardiyak olaylar açısından en az bir yıl süre ile takip edildiler. AN grubunda KA normal olan 62 hasta ve AP grubunda koroner anjiografide patolojik olan 55 hasta yer almaktaydı. Genel olarak, 7 yıllık zaman için öngörülen kardiyak olay görülmeyen yaşam beklentisi AN grubu için %96' dan yüksek iken, AP grubunda %30 idi. Major kardiyak olay için risk belirleyen en önemli değişken koroner anjiografi ile saptanan lezyon varlığıydı ve olay riskini yaklaşık 6.5 kat artırmaktaydı. Ayrıca, yapılan Kaplan Meier yaşam analizinde hem AN hemde AP grubu için iskemik alanın büyüklüğü ilave bir prognostik anlam taşımaktaydı. Tc99m MIBI SPECT MPS çalışmasında defekt saptanan ve koroner anjiografisi normal olan hastalar gelecekte oluşacak kardiyak olaylar için düşük risk taşımaktadır, ve MPS verileri hem koroner anjiografisi normal hemde patolojik hasta grubunda ilave prognostik değer taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Assessment of perfusion and function by myocardial perfusion scintigraphy provides valuable prognostic information that is incremental over conventional clinical, electrocardiographic and angiographic data. A normal or mildly abnormal scintigraphic study in the presence of preserved left ventricular function identifies individuals with a benign prognosis even in the setting of angiographically significant coronary artery disease. The purpose of this study was to determine the early and intermediate-term risk of subsequent cardiovascular events in patients with myocardial perfusion defects on 99mTc MIBI SPECT and normal coronary angiograms. A total of 117 patients (61 men, 56 women; mean age 55.6±10.4 years) who had reversible myocardial perfusion defects on 99mTc MIBI SPECT and normal coronary angiograms were enroled the study group. Study population were divided two subgroups according to koronary angiography. Patients were followed up for the occurrence of: 1) major and 2) minor cardiac event at least one year. AN group was included 62 patients with normal coronary angiograms, and AP group was included 55 patients vith pathological coronary angiograms.Overal cardiovascular event-free survival patient with reversible myocardial perfusion defects on 99mTc MIBI SPECT and normal coronary angiograms was greater 96%, and for AP group 30.7% at 7 years. The most important determinant of major cardiac event was coronary lesion observed by coronary angiograms, and increased the event risk about 6.5 times. Additionaly, the Kaplan Meier curve demonstrated significant differences in survival between patients with different extention of ischemia in both AN and AP patients. Patients with reversible myocardial perfusion defects on 99mTc MIBI SPECT and normal coronary angiograms are at low risk for subsequent cardiac event, and miyocardial perfusion scintigraphy adds incremental value to the prognostic stratification achieved with clinical and angiographic data in the subset of patients with normal or abnormal coronary arteries.