Testis gelişimi üzerine organometalik fungusitlerin teratojik etkisi
Teratogenic effect of organomethallic fungucides on development testis
  1. Tez No: 195654
  2. Yazar: ŞENAY DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP İNALÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Patoloji, Üroloji, Histology and Embryology, Pathology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Maneb, Propineb, Testis, Rat
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Dithiokarbomat olan propineb ve maneb organometalik fungisitlerdir. Genellikle bitki hastalıklarının kontrolü için kullanılır. Maneb manganez ihtiva eden bir dithiokarbomattır. Düşük toksitiye sahiptir. Propineb propilen bis dithiokarbomat yapısında bir fungusittir. Bu çalışmada hamile sıçanlara hamileliğin 1. gününden 21. gününe kadar gastrik sonda ile oral olarak 250ppm maneb ve 400ppm propineb verildi. Doğumun ilk günü anne sıçanların ve yavruların vucut ağırlığı ile testis ağırlıkları ölçüldü. Propineb uygulanan sıçanların bazılarında unilateral (tek taraflı) ptosis ve paraliz gözlendi. Işık mikroskobunda inceleme için doku parçaları bouin fiksatifine alınarak alkol ve parafin işlemlerine tabi tutuldu. Hazırlanan bloklardan mikrotom ile 4-6 mikrometre kalınlığında kesitler alındı.Lamların üzerine alınan doku parçaları Hematoksilen- Eosin ve Hematoksilen-Vangiessson boyaları ile boyandı. Işık mikroskobunda fotoğrafları çekildi. Yavru sıçanların histolojik incelemesinde intertubuler alandaki kan damarında hemoraji ve dilatasyon, spermatik hücrelerde hipertrofi ve vakuolizasyon görüldü. Birçok seminifer tubullerde bulunan spermatik hücrelerde dejenerasyon görüldü. Bu çalışmada testislerde görülen hasarın maneb ve propineb içinde yer alan manganez ve çinkoya bağlı olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Dithiocarbamate propineb and maneb are organometal fungicides, which are widely used for the control of diseases in plants. Maneb is a dithiocarbomates fungicide that contains manganese. The dithiocarbomates are considered to be the chemicals of low toxicity Propineb is a fungicide with the propylene-bis-dithiocarbamate structure. It is widely used in fruit and vegetable horticulture. In this study;Female Wistar rats were exposed by gastric orally to 400 ppm propineb and 250 ppm maneb, from the one day of gestation up to birth. We found that the body weights of both one-day old litters and their fungicide-treated mothers were lower than those of controls. Propineb showed a variety of macroscopic (unilaterally, ptosis and paralysis) and microscopic symptoms in the organs of female rats. Sample preparation was made for light microscopy. After fixation of tissues by bouin fixative solution ,they are directly dehydrated in a graded serious of ethanol and embedded in parafine. Thin sections 4-6 micrometre were cut using a microtome and stained with H-E and H-Vangiesson then photographed under a light microscope Histological examination of the testis of one day-old litters shows some hemorhagia and dilatation in veins in the intertubular area, vacuolization and hypertropy in spermatic cells Degeneration in spermatic cells can be seen in a few seminiferous tubules. In this study, this testicular damage is thought to be the manganese or zinc effects of maneb and propineb.