Günübirlik cerrahi kararını etkileyen değişkenler, hastaların yöntem hakkındaki bilgi ve memnuniyet düzeyleri
Variables effect one day surgical decisions and patients satisfaction level and knowledge about the method
  1. Tez No: 195655
  2. Yazar: EMİNE ŞAL SARICA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN İŞGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: One Day Surgery, n-Patient Surgery, Patient- Nurse Satisfaction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Son yıllarda bir çok tedavi kurumunda, günübirlik cerrahi uygulanan cerrahi girisim ve hasta sayısındaki artma önemli boyutlara ulasmıstır. Bu çalısma, günübirlik ve yatarak cerrahi tedavinin seçiminde rol oynayan etkenler, hastaların günübirlik cerrahi yöntemi hakkındaki bilgilerini ve hasta-hemsire memnuniyet düzeylerini incelemek amacıyla planlandı. Arastırma, Anadolu Saglık Merkezi/ John Hopkins Hastanesi Günübirlik Cerrahi Bölümü ve Yatan Cerrahi Hasta Servisinde, artroskopi ameliyatı olmus, arastırmayı kabul eden 42 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar, günübirlik cerrahi hastalar ve yatan hastalar olarak iki gruba ayrıldı ( sırasıyla günübirlik grup ve yatan grup). Her iki grupta kendi arasında günübirlik cerrahi hakkında bilgi verilen ve verilmeyen olarak ikiye ayrıldı.( alt grup 1; Bilgi verilenler, alt grup 2; Bilgi verilmeyenler). Arastırmanın verileri, arastırmacı tarafından gelistirilen, demografik özellikleri ve günübirlik cerrahiye yönelik toplam 7 sorudan olusan anket formu, 12 sorudan olusan Hasta Memnuniyet Ölçegi ve 26 sorudan olusan Hemsire Memnuniyetini Degerlendirme Ölçegi kullanılarak elde edildi. Arastırmadan elde edilen bulgulara göre; Yöntem seçiminde her iki grupta da kararın çogunlukla hekim tarafından verildigi (günübirlik grup; %81, yatan grup %71.4) belirlendi. Günübirlik cerrahi maliyetinin düsük oldugunu, günübirlik cerrahi gruptaki hastaların % 47.6'sı, yatan gruptaki hastaların % 23.8'inin bildigi saptandı. Günübirlik cerrahi grubundaki hastaların %61.9'u, yatan gruptaki hastaların %19'u günübirlik cerrahinin psikolojilerini olumlu yönde etkileyebilecegini belirtti. Günübirlik cerrahi grubu ile yatan grup arasında hasta ve hemsire memnuniyeti açısından fark olmadıgı görüldü (P>0.05). Verilerin irdelenmesi sonucunda, yöntem seçim kararının temelde hekim tarafından verildigi, hastanın tercihi, psikolojik etkilenme ve maliyet gibi kriterlerin seçimde fazla etkin olmadıgı belirlendi. Anahtar Kelime: Günübirlik Cerrahi, Yatan Hasta , Hasta- Hemsire Memnuniyeti
Özet (Çeviri)
One day surgery (out-patient surgery) is a rapid, economic and current method which number and kind of surgical procedures inreases day by day. This work has been planned to investigate the choice criterias of for one day and in-patient surgery and satisfaction levels of the patient and nurse support for one day surgery. This work had been done with 42 patients who have been planned to perform Artroscopy at one day and in-patient surgery departmens of a private hospital. Patients have been divided into two groups as one day surgery patients and in-patients ( one day group and in-patient group). Each group has been divided into two subgroups: which are informed about one day surgery and uninformed about it (subgroup I; informed, subgroup II: uninformed ). Questionnaire prepared by investigator with 7 questions about for one day surgery and demographic properties, scale of patient satisfaction with 12 questions and nurse support scale ( scale of nurse satisfaction evulation) had been used for investigation data. According to findings from the investigation; in both groups, decision about method choice is usually given by surgeons ( for a day group 81%, inpatient group 71,4%). 47,6% of one day group and 23,8% of in patient group know the lower cost of one day surgery. 61,9% of one day group and 19% of in-patient group said that one day surgery may effect their psychology positively. On The other hand it noted that Patient and Nurse satisfaction (nurse support) is not different between two groups (P>0,05). As a result, it is determined that method choice is fundamentally done by the surgeons and the criterias such as patient?s preference and patient?s psychology and low cost of one day surgery are not effective at least in these patients.