Genel anestezi altında major abdominal cerrahi uygulanan olgularda torasik epidural analjezinin hemodinami, derlenme ve postoperatif analjezi üzerine etkileri
The effects of thorasic epidural analgesia for major abdominal surgery under general anesthesia on hemodynamics, recovery and postoperative analgesia
- Tez No: 195653
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAVİDAN ARAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Torasik epidural analjezi, Genel anestezi, abdominal cerrahi, intraoperatif ve postoperatif hemodinami, postoperatif analjezi, Thorasic epidural analghesia, general anesthesia, abdominal surgery, intraoperative and post operative hemodymamics, postoperative analgesia
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışmamızda, major abdominal cerrahide genel anestezi ve genel anestezi + torasikepidural analjezi uygulamasının intraoperatif ve postoperatif hemodinami, derlenme, analjeziktüketimi ile postoperatif yan etki profili ve hasta taburcu olma kriterlerine olan etkilerinikarşılaştırmayı amaçladık.ASA I-III grubundan 46 olgu rastgele iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da GAindüksiyonundan önce postoperatif ağrı kontrolü amacıyla oturur pozisyonda steril birteknikle T9-11 seviyesinden torasik epidural kateter takıldı. Tüm olgulara indüksiyon amacıylaiv olarak 2-2.5 mg/kg propofol ve 0.1-0.15mg/kg sisatrakurium uygulandı. Anestezi idamesiise sevofluran ile birlikte % 50 N2O + % 50 O2 ile sağlandı. Grup I'e torasik epiduralkateterden cilt kapatılırken 2mg/ml ropivakain 10 ml bolus olarak verildi ve postoperatif ağrıkontrolü amacıyla torasik epidural kateterden HKA sağlandı. Grup II'ye ise torasik epiduralkateter takılması sonrası 2mg/ml'lik ropivakain solüsyonundan 4-6 ml/saat kontinü infüzyonbaşlatıldı ve postoperatif ağrı kontrolü amacıyla torasik epidural kateterden HKA sağlandı.Operasyon boyunca tüketilen sevofluran miktarı ile kullanılan fentanil miktarı kayıtedildi. Ekstübasyon, göz açma, verbal uyarıya yanıt süresi (dk) kaydedildi. Derlenme 5., 10.,15. dklarda Aldrete skorları ile izlendi.Her iki grupta postoperatif dönemde analjezi epidural kateterden ropivakain (2 mg/ml)bolus 10 ml, 30 dk. kilitli kalma süresi protokolü ile HKA uygulandı ve olguların ilk ağrıduyduğu zaman kaydedildi.Her iki grubun demografik verileri ile anestezi ve operasyon süreleri benzerdi(p>0.05). Grup II'de cilt insizyonuna hemodinamik yanıt alınmadı, intraoperatif hemodinamiktakipleri Grup I'e göre daha stabildi ve intraoperatif tüketilen opioid miktarı düşük bulundu76(p0.05).Sonuç olarak major abdominal cerrahi planlanan olgularda, genel anesteziye ek olarakkullanılan torasik epidural analjezinin hemodinamik stabilizasyon sağlaması ile düşük opioidve sevofluran tüketimine, erken derlenme kriterlerine, düşük yan etki profiline ek olarakpostoperatif erken mobilizasyon sağlaması nedeniyle tercih edilebilir bir yöntem olduğukanısına vardık.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of general anesthesia alone andgeneral anesthesia combined with thorasic epidural analgesia on intraoperative and postoperative hemodymamics, recovery, the consumption of analgesia and the profile ofpostoperative side effects and the externalisation criterias of patients.Fourtysix cases fitting between American Society of Anesthesiologists I-III criteriasrandomly divided into two groups. Before the induction of GA a thorasic epidural catheterwas inserted at T9-11 level for postoperative control of pain to all of the cases in both groups.All cases were treated with 2-2.5 mg/kg propofol and 0.1-0.15 mg/kg cisatracurium forinduction. The continuation of anesthesia is managed with 50 % N2O + 50 % O2 combinedwith sevoflurane. Group I was given a 10 ml bolus dose of 2 mg/ml ropivacaine and postoperative analgesia was admitted with patient controlled analgesia device via thorasicepidural catheter. Where as in group II after the insertion of thorasic epidural catheter a 4-6ml/hour continued infusion of 2 mg/ml ropivacaine solution was started and post operativepain control was again managed via thorasic epidural patient controlled analghesia.The consumed propofol and fentanyl doses perioperatively were recorded. The timesof extubation, opening of eyes and response to verbal stimuli were recorded in minutes.Recovery was monitored in 5th, 10th and 15th minutes with Aldrete scores.In both of the groups analgesia were managed with 10 ml bolus of ropivacaine (2mg/ml), depending on 30 minute locked protocol, via patient controlled analghesia device andthe time of the first sensible pain were recorded.The demographic data and the time of anesthesia were similar in two groups (p>0.05).In group II no hemodynamic response were seen to incision of the skin, the intraoperativehemodynamic parameters were more stable according to group I and the consumption ofperioperative opioids were less (p0.05).As a result we found that especially in the cases who are candidates for majorabdominal surgery, thorasic epidural analgesia combined with general anesthesia is useful instabilising hemodynamic parameters peroperatively and reducing the consumption of opioidsand anesthesia agents, and has positive effects on early recovery criterias, lower side effects,and enhances early mobilisation.