Bakım dostu hastanelerin standartlarının belirlenmesi
'determining the standards of care-friendly hospitals
  1. Tez No: 195688
  2. Yazar: HAMİYET GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEVGİ OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemsirelik, Hemsirelik Standartları, Hastane Standartları, Akreditasyon, Magnet Standartları, Nursing, Nursing Standards, Hospital Standards, Accreditation, Magnet Standards
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bir ülkede birey, aile ve toplum saglıgının korunmasında ve yükseltilmesinde hemsirelik hizmetlerinin önemi büyüktür. Hemsirelik hizmetleri hasta ve saglıklı bireye yönelik olup, bakım, tedavi, egitim, yönetim, arastırma gibi bilesenlerden olusmaktadır. Hemsirelik hizmetlerinin her bileseni kendi içinde farklı süreçlerden meydana gelir ve hizmetin niteligi, güvenilirligi bu süreçleri ölçebilecek standartların gelistirilmis olmasına baglıdır. Bu arastırma, ?Türkiye'deki saglık kuruluslarında hemsirelik hizmetlerinin güvence altında oldugunu gösterecek standartları belirlemek? amacıyla, tanımlayıcı tipte planlanmıstır. 2006 Haziran ve 2007 Haziran ayları arasında gerçeklesmistir. Arastırmada iki bölümden olusan bir anket formu kullanılmıstır. Birinci bölüm katılımcının bireysel özelliklerine yönelik bir bilgi formu seklindedir. kinci bölüm için ?Magnet Hastaneler?in tayininde Amerikan Hemsireleri Kredilendirme Merkezinin gözettigi 14 ana baslık (Mıknatıs Güçler) altında toplanmıs 70 standart ifadesi alınmıs ve dilimize çevrilmistir. Hemsirelik Yüksekokulları ve Saglık Yüksekokullarında yönetim dersi veren 30 hemsire ögretim elemanının ve akreditasyon deneyimi olan hastanelerimizin 20 hemsire yöneticisinin katıldıgı bu arastırma sonucunda, uluslar arası standartlara Türk hemsireliginin ulasabilmesi konusunda yönetici hemsirelerin her özellikte daha umutlu oldugu ve hepsini yakın yıllarda ulasılabilir gördügü; ögretim elemanlarının ise daha sınırlayıcı oldugu saptanmıstır. ?Bakım Dostu Hastane? kavramı katılımcılar tarafından kabul görmüs, konu olumlu bulunmustur. Magnet özelliklerinin tümü ?Bakım Dostu Hastane? özellikleri olarak ortaya çıkmıstır. Sonuç olarak, Türk Hemsireler Dernegi'nin koordinatörlügünde, son günlerde yeniden gözden geçirilecek ?Hemsirelik Standartları?nın olusturulmasında ve ?Bakım Dostu Hastane?lerin özelliklerinin saptanmasında uluslar arası hemsirelik standartlarından yararlanılabilecegi kanısına varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Nursing services are very important for maintaining and improving the individual, family and social health within a country. Nursing services comprises care, medical treatment (cure), management and research, and directly involves the patient as well as the healthy person. All components of nursing services are divided into different processes and the quality of the service depends on the measurability of the nursing standards set up for these processes. This research has been planned as a descriptive study and with the purpose of ?determining the standards which prove that Nursing Services within the health institutions in Turkey are under guarantee?. The research has been commenced between June 2006 and June 2007. An questionnaire form of two sections has been used for the research. The first section was used to identify personal information of the person filling the questionnaire. The second section was containing 70 standard items which were translated from The scale/ accreditation manual of American Nursing Accreditation Center; this Center has used 14 main subjects/headgear (Magnet Strength) to identify ?Magnet Hospitals?. The research has been done among 30 nurses who were responsible of nursing management courses in nursing colleges and health colleges and 20 nurse managers with accreditation experience from the hospitals. It has been proven that nurse managers have been more optimistic about Turkish nursing reaching the international standards, more than academic personnel. ?Care-Friendly Hospital? idea has been well accepted by all participants and the subject was positively received. All magnet standards have been accepted as the features for the ?Care- Friendly Hospitals? too. As a result, under the coordination of Turkish Nurses Association, ?Nursing Standards? which will be re-evaluated nowadays and setting the features for the ?Care-Friendly Hospitals?, has been confirmed that all can make use of international nursing standards.