Meme kanserinde triplet negatif alt grubunun immunhistokimyasal korelasyonu ve bu alt grupta survivinin prognostik önemi
Immunhistochemical correlation in triplet negative subgrup and prognostic value of survivin in breast cancer
  1. Tez No: 195689
  2. Yazar: GAMZE GÖKÖZ DOĞU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Bazaloid meme kanseri, Prognoz, Survivin, Basaloid breast cancer, Prognosis, Survivin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
G?R?S: Meme kanserinin alt grupları içinde en kısa hastalıksız sağkalım HER2 pozitifve bazaloid gruplarda gözlenmektedir. Survivin apopitozis inhibitörü olup, memekanserinde prediktif ve prognostik önemi arastırılmaktadır. Çalısmamızda, bazaloidbelirteçlerinden CK5/6, CK14, CK17, EGFR pozitifliğini triplet negatif hastagrubunda ?HK açıdan değerlendirip, survivinin bu alt gruptaki hastalar için prognozüzerine etkisini belirlemeye çalıstık.HASTALAR VE YÖNTEM: Çalısmaya 2001-2005 tarihleri arasında ErciyesÜniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Ünitesine meme kanseri tanısıyla basvurantoplam 30 hasta alındı. Hastaların hepsi triplet negatifti (ÖR-, PR-, HER2-). Ortancatakip süresi 45 ay (sınırlar, 5-76 ay)idi. Ortanca yas değeri 47 yıl (sınırlar, 23-76)olarak bulundu. Hastaların 18'i (%60) premenapozal, 12'si(%40) ise postmenapozalidi. Hastaların 2'si evre 1, 14'ü evre 2, 14'ü evre 3 idi. Sitokeratinler ve survivininhepsi ayrı ayrı klinik ve histopatolojik özelliklerle iliskisi açısındandeğerlendirildiğinde sadece CK5/6 pozitifliğiyle lenf nodu tutulumu arasındaistatistiksel anlamlılık saptandı (p=0.014). Triplet negatif hastaların %70'inde (21hasta) CK 5/6 veya EGFR pozitif olarak bulundu. Klinik parametrelerden yas vemenapoz ile anlamlı iliski gözlendi (p=0.049, p=0.049). BMK hastalarının %67'sinde(14 hasta) CK 14 pozitif iken, CK17 pozitifliği %57.1 (12 hasta) idi.. Toplam 10hastada (%33.3), BMK grubunda ise 9 hastada (%42.8) survivin pozitifliği saptandı.Survivin, preparatların hepsinde sitoplazmik olarak boyandı. Survivin ekspresyonununklinik ve histopatolojik parametrelerle istatistiksel olarak anlamlı iliskisi bulunmadı.Pozitif lenf nodu sayısı, lenfovasküler invazyon ve grade ile hastalıksız sağkalımsüresi arasında istatistiksel olarak anlamlı iliski gösterilirken (sırasıyla p=0.036,p=0.002, p=0.035), CK 5/6, EGFR, CK14, CK17 ve Survivin ile gösterilememistir.TARTISMA Çalısmamızda BMK için öngörülen CK5/6 veya EGFR pozitifliği ileCK14 pozitifliği paralellik göstermektedir. Bu durum BMK'nin ortaya konmasındaCK14'ün belirteç olarak kullanılabilirliğini desteklemektedir. BMK grubunun diğerhistopatolojik belirteçler ile korelasyonu çalısmamızda prognostik ve klinikparametreler açısından anlamlı bir farklılık ortaya çıkarmamıstır. Triplet negatif veBMK hastalarında survivinin prognostik önemi çalısmamızda gösterilememistir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Among the subgroups of breast cancer basaaloid type has theshortest disease free survival. Survivin is an apoptosis inhibitor and its? prognostic andpredictive value in breast cancer is under investigation. In this study we examined thebasaloid markers CK5/6, CK14, CK17 and EGFR in triplet negative patients andevaluted the impact of survivin on survival.PATIENTS AND METHODS: Thirty patients with breast cancer in triplet negativeform admitted to Erciyes University Medical Oncology Department between 2001 and2005 were included in the study.Median follow up and age were 45 months (range 5-76 months) and 47 years (range23-76), respectively. Eighteen patients (%60) were premenopausal and 12 (%40) werepostmenopausal. Two, twelve and 14 patients had stage I, II and III disease,respectively. When cytokeratines and survivin were analysed independentlyassociation between CK 5/6 positivity and lymph node involvement was statisticallysignificant (p=0.014). In 0% of patients CK 5/6 or EGFR were found positive,positive results were only had stastically significant correlation with age andmenapousal status (p=0.049 and 0.049, respectively). While CK14 was positive in 14patients (%67) inpatients with basaloid form, CK17 was positive in 12 patients(%57.1). Ten patients (%33.3) totally and 9 patients (%42.8) in basaloid subgroup hadpositive staining for survivin. Survivin was not correlated with any of the clinical orhistopathological features. While correlation between number of involved lymphnodes, lymphovascular invasion, histopathological grade and disease free survival wasstatistically significant, (p= 0,036, 0.002 and 0.035 respectively) this is not valid forCK5/6, EGFR; CK14, CK17 and survivin.DISCUSSION: CK5/6 or EGFR were accepted as determinants of basaloid breastcancer. In this study positive results for these markers were concordant with positiveresults for CK14 and this supports the hypothesis that CK can be used as a marker forbasaloid form. The correlation between basaloid form and other histopathologicalmarkers did not reveal any significant difference in respect to prognostic and clinicalparameters. We were unable to demonstrate prognostic impact of survivin in patientswith basaloid form or triplet negative breast cancer.