İntestinal iskemi reperfüzyon hasarının önlenmesinde çinko, alfa tokoferol, buflomedil, pentoksifilin ve ikili kombinasyonlarının rolü
The roles of Zinc, Alpha tocopherol, Buflomedil, Pentoxifylline and their double combinations in preventing intestinal ischemia reperfusion injury
  1. Tez No: 195703
  2. Yazar: AHMET ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN BÜLBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi reperfüzyon hasarı, Çinko, Alfa tokoferol, Buflomedil, Pentoksifilin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETİntestinal iskemi reperfüzyon hasarı, birçok cerrahi olgu esnasında oluşan vepatofizyolojisi hala tam olarak anlaşılamayan bir problemdir. Bu çalışmamızda, ratlardaintestinal iskemi reperfüzyon hasarını önlemede Çinko, Alfa tokoferol, Buflomedil,Pentoksifilin ve ikili kombinasyonlarının etkinliğini araştırmayı amaçladık.Çalışmamızda 8 rattan oluşan toplam 8 grup oluşturuldu. Sham grubundaki ratlara,superior mezenterik arterin transeksiyonunu takiben herhangi bir işlem uygulanmadı. Kontrolgrubundaki ratlara 60 dakika iskemi ve 60 dakika reperfüzyon uygulandı. Etken maddeverilen gruplarda da aynı iskemi ve reperfüzyon yöntemi uygulandı. Bu gruplarda,reperfüzyondan 15 dakika önce etken maddeler intraperitoneal yolla verildi. Deney sonundaratlardan biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirme amaçlı terminal ileum örneği alındı.Gruplarda, oksidan hasarın belirteci olan MDA düzeyi ve antioksidan enzimler olan SOD,GPX ve katalaz aktiviteleri çalışıldı. Histopatolojik hasarın tesbitinde bir 6 aşamalı skorlamasistemi kullanıldı.Kontrol grubu ile sham grubu karşılaştırıldığında, kontrol grubu MDA düzeyi anlamlışekilde yüksek bulundu (p0.05). Çinko+Alfa tokoferol grubu ile sham grubu arasında MDAdüzeyi açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Alfa tokoferol grubu haricinde diğer tümgruplarda SOD düzeyi, kontrol grubuna göre yüksek bulundu (p0.05).3- Buflomedil ve Pentoksifilin tek tek kullanıldığında MDA düzeyini düşürmüşlerdirama bu düşüş anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Buflomedil grubunda MDA düzeyi,Pentoksifilin grubuna göre düşük bulunmuş ama bu düşüş anlamlı bulunmamıştır (p>0.05).4- Buflomedil+Pentoksifilin kombinasyonu, MDA düzeyini kontrol grubuna kıyasladüşürmüş ama bu düşüş anlamlı çıkmamıştır (p>0.05). Bu grup, kontrol grubuna göre,histopatolojik tabloyu anlamlı şekilde düzelten tek grup olmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe pathophysyology of intestinal ischemia reperfusion injury, which occurs duringmany surgical cases, has not been understood completely. In our study, We aimed to evaluatethe preventive efficiacy of Zinc, Alpha tocopherol, Buflomedil and Pentoxifylline in intestinalischemia reperfusion injury in rats.In our study, eight groups have been constituted, each contained eight rats. To the ratsin sham group, nothing has been applied following transection of superior mesenteric artery.60 minutes ischemia and 60 minutes reperfusion has been applied to the rats in the controlgroup. The same ischemia and reperfusion procedure has also been applied to the groupswhich were given medication. In these groups, the agents have been given intraperitoneally15 minutes before reperfusion. At the end of experiment, terminal ileum sampling has beencarried out from rats for biochemical and histopathologic evaluation. In the groups, MDAlevels, a marker of oxidant injury and the activities of antioxidant enzymes; SOD, GPX,cathalase, have been evaluated. A six-level ranking system has been used to determinehistopathologic injury.Control group?s MDA level was significantly higher, in comparison with sham group(p0.05). A statistically significant differance was not noted betweensham and Zinc+Alpha tocopherol groups in terms of MDA levels (p>0.05). SOD levels in allgroups except Alpha tocopherol group were higher than control group (p0.05).3. Buflomedil and Pentoxifylline, when each used alone, has decreased MDA levels,but these decreases have not been satistically significant (p>0.05). MDA level of Buflomedilgroup has been lower than Pentoxifylline group?s level, but this difference has not beenstatistically significant (p>0.05).4.