İntestinal iskemi reperfüzyon hasarının önlenmesinde Alfa lipoik asit ve Quersetinin koruyucu etkilerinin araştırılması.
İnvestigation of protective effects of Alpha lipoic acid and Quercetin on intestinal ischemia reperfusion injury.
- Tez No: 243169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA İNANÇ TOLUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İskemi reperfüzyon, malondialdehit, ksantin oksidaz, süperoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon peroksidaz, İschemia reperfusion, malondialdehyde, xanthine oxidase, superoxide dismutase, catalase and glutathion peroxidase
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İntestinal iskemi birçok cerrahi olgu esnasında oluşan ve patofizyolojisi hala tam olarak anlaşılamayan bir problemdir. Çalışmamızda sıçanlarda ince bağırsak iskemi reperfüzyon modelinde Quersetin (Q), alfa lipoik asit (?-LA) ve kombine (Q + ?-LA) verilmesinin oksidatif hasarlanma üzerine etkinliği araştırıldı.Çalışmada 40 adet Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Her biri 8 adet sıçan içeren 5 grup oluşturuldu. Sıçanlar sham grubu, İ/R (iskemi reperfüzyon) kontrol grubu, İ/R'dan 1 saat önce Q verilen grup, İ/R'dan 15 dakika önce ?-LA verilen grup ve bu ilaçların kombine (Q+?-LA) uygulandığı grup olarak ayrıldı. Sham grubundaki sıçanlara, superior mezenterik arterin transeksiyonunu takiben herhangi bir işlem uygulanmadı. Kontrol grubundaki ve ilaç grubundaki sıçanlara 60 dakika iskemi, 60 dakika reperfüzyon uygulandı. İlaçlar intraperitoneal olarak Q 30 mg/kg, ?-LA 100 mg/kg İ/R işlemi öncesi verildi.Deney sonunda histopatolojik ve biyokimyasal çalışmalar için doku örnekleri alındı. Oksidatif hasarlanmanın tespiti için malondialdehit (MDA) düzeyi, ksantin oksidaz (XO) süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktivitesi çalışıldı. Histopatolojik hasarın tespitinde 6 aşamalı bir skorlama sistemi kullanıldı.Kontrol grubu ile sham grubu karşılaştırıldığında MDA düzeyi, XO aktivitesi anlamlı yüksek iken (p0.05). Kontrol grubuyla ilaç grupları karşılaştırıldığında; kontrole göre MDA yönünden bütün gruplarda anlamlı düşüş oldu (p0.05).Sonuç olarak; intraperitoneal Q, ?-LA ve kombine uygulamalarının, İ/R hasarını önlemede Q'nin daha etkili olmak üzere yararlı olabileceği fakat kombine uygulanımlarının tedavide herhangi bir üstünlük sağlamadığını düşündürdü. Histopatolojik değişikliklere etkili olup olmadığı konusunda ileri araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Intestinal ischemia is a problem which develops during the many surgery cases and whose pathophysiology is still not understood completely. In our study, the effectiveness of giving Quercetin (Q), alpha lipoic acid (?-LA) and it is combination (Q + ?-LA) on oxidative damage in intestinal ischemia reperfusion model in rats was investigated.In this study, 40 Sprague ? Dawley rats were used. Five groups each of which consists of 8 rats were formed. Rats were separated as; sham group, I/R (ischemia reperfusion) control group, group which was given Q one hour before I/R, group which was given a-LA fifteen minutes before I/R and the group which these medications were given in combination (Q+ ?-LA). No other action was taken to sham group rats following superior mesenteric arter transaction. 60 minutes ischemia and 60 minutes reperfusion were performed to the rats which are in control group and medication group. Medications were given before the İ/R process as intraperitoneal Q 30 mg/kg, ?-LA 100 mg/kg.At the end of the experiment, tissue samples for histopathological and biochemical studies were taken. In order to identify the oxidative damage, malondialdehyde (MDA) level, xanthine oxidase (XO), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GPx) enzyme activities were studied. In the identification of histopathological damage a score system with 6 stages was used.When control group and sham group were compared; MDA level, XO activity were significantly higher (p0.05). When the control group and medication groups were compared; MDA level was significantly decreased in all medication groups (p0.05).In conclusion, it is tought that intraperitoneal Q was more than ?-LA and combine usage effective in prevention İ/R injure. İn addition, combined usage had not superior effect on treatment. There are needs for furture studies to explain if it would affect histopathological changes.