Major depresif epizod tanısı alan hastalarda mizaç ve karakter profilinin incelenmesi
The temperament and character profiles of the patience that are diagnosed as major depressive episode.
  1. Tez No: 195706
  2. Yazar: BÜLENT BAHÇECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH KARAASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Mizaç, Karakter, Depresyon, Temperament, Character
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETAmaç: Cloninger kişiliğin temel bileşeni olan mizaç ve karakterdeki normal ve anormal varyasyonları inceleyen, boyutsal bir psikobiyolojik kişilik modeli geliştirmiştir. Mizaç ve karakter envanteri, mizaç boyutu, yenilik arayışı, zarardan kaçınma, ödül bağımlılığı, sebat etme alt boyutlarından, karakter boyutu ise, kendi kendini yönetme, işbirliği yapma, kendi kendini aşma alt boyutlarından oluşmaktadır. Bizim çalışmamızda major depresif epizod tanısı alan hastalarda mizaç ve karakter profilinin incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmamıza DSM-IV-TR'ye göre major depresif bozukluk tanılı 54 hasta ve 75 sağlıklı kontrol alınmıştır. Katılımcılara, sosyodemografik bilgi formu doldurulmuş ve sonrasında SCID-I (DSM-IV Eksen I bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme )ile psikiyatrik tanıları araştırılmış, HDRS ( Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği ) ve TCI (Mizaç ve Karakter ölçeği) uygulanmıştır.Bulgular: Çalışmamızda zarardan kaçınma , hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksekti, yenilik arayışı alt ölçeği keşfetmekten heyecan duyma(YA1), ödül bağımlılığı alt ölçeği bağlanma(ÖB3), kendi kendini yönetme ( Kendini kabullenme (KKY4) hariç ), iş birliği yapma( Acıma (İY4) ile erdemlilik-vicdanlılık(İY5) hariç), hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düşüktü. Sebat etme ve kendi kendini aşma boyutlarında fark yoktu.Sonuç: Bizim çalışmamız, zarardan kaçınma ile kendi kendini yönetme ve iş birliği yapma alt boyutlarının,depresyonla ilişkili olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjective: Cloninger has developed a dimensional psychobiological personality model that examines normal and abnormal variations on temperament and character which are the main components of personality. Personality dimension of temperament and character inventory is composed of some sub-dimensions like novelty seeking, harm avoidance, reward dependence and persistence while the character dimension is composed of self-directedness, cooperation and self-transcendence sub-dimensions. In this study it is aimed to examine the temperament and character profiles of the patience that are diagnosed as major depressive episode.Methods: In this study, 54 patients with major depression who were diagnosed according to DSM-IV-TR and 75 healthy controls were included.After filling socio-demographic info forms for the participants their psychiatric diagnosis?s are investigated with SCID-I (a clinical meeting structured for DSM-IV Axis I defects), HDRS (Hamilton Depression Rating Scale) and TCI (Temperament and Character Inventory) is implemented.Results : In this study harm avoidance was significantly high in patient?s group compared to the control group. Novelty seeking exploratory excitability ( YA1) from the lower scale, self-directedness (except self-acceptance (KKY4)), cooperation (except compassion (İY4) and virtuousness- conscientiousness (İY5)) was significantly low in patience group compared to the control group. There was no difference in the persistence and self-transcendence dimensions.Conclusion: This study makes us thinking that sub-dimensions like harm avoidance, self-directednes and cooperation are related with depression.