Bicortical® vida implantlarında keratinize mukoza miktarındaki değişiklikler
The changes in the amount of keratinized mucosa in the bicortical® screw implants
  1. Tez No: 195735
  2. Yazar: CELAL CAN ATAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ŞENÇİFT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Keratinize mukoza, vida tipi implantlar, geçici yükleme, daimiyükleme, keratinized mukosa, screw type implants, temporary loading, permanentloading
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Dental implantları çevreleyen keratinize mukoza miktarı; implant çevresindekiyumuşak dokuların sağlıklı yapılarını devam ettirebilmesi açısından, oldukça önemli birkriterdir.Daha önce yapılan bir takım çalışmalarda, tek ve çift cerrahi aşamalı çeşitliimplant tiplerinde, implantı çevreleyen keratinize mukoza miktarları ölçülerekdeğerlendirilmiştir.Bu çalışmada ise, ORALTRONICS firmasının üretmiş olduğu BICORTICAL®vida implantları; iyileşmiş çene kemiğine flap kaldırılmadan ve immediyat olarak dişinçekimini takiben çekim boşluğuna olmak üzere iki farklı durumda uygulanmış ve buimplantların vestibül tarafındaki keratinize mukoza dikey boyutu ölçülerek, sonuçlardeğerlendirilmiştir.İyileşmiş çene kemiğine flap kaldırılmadan uygulanan implantların, vestibültaraftaki ?midline?; immediyat olarak uygulanan implantların ise hem vestibül taraftaki?midline?, hem de vestibül taraftaki papillerine ait bölgelerden; operasyondan önce,operasyondan hemen sonra ve operasyondan 3 ay sonra olmak üzere üçer defa ölçümyapılarak, sonuçlar önce her grubun kendi içinde, daha sonra gruplar arasında, en sonolarak da daha önce yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlarla karşılaştırılarakdeğerlendirilmiştir.Çalışmaya 22'si bayan, 4'ü erkek olmak üzere toplam 26 sağlıklı ve sigarakullanmayan hasta dahil edilmiş; bu hastaların çeşitli çene bölgelerine, 20'si iyileşmişçene kemiğine flap kaldırmadan yerleştirilen, 26'sı ise immediyat olarak yerleştirilentoplam 46 adet implant uygulanmıştır.Operasyondan önce ve hemen sonra yapılan ölçümlerin karşılaştırılmasıyla ortayaçıkan sonuçlar sadece bir fikir vermesi açısından önemli görülmüştür. Ancak,operasyondan hemen sonra ve 3 ay sonra yapılan ölçümler karşılaştırıldığında; iyileşmişçene kemiğine uygulanan implantların, vestibül taraftaki ?midline? bölgelerindekikeratinize mukoza dikey boyutunda ortalama olarak 1,77 mm. lik bir azalma olduğubulunmuştur. Aynı değerlendirmeler immediyat olarak uygulanan implantlarda;?midline? bölgeleri ve papil bölgeleri için ayrı ayrı yapılmış ve ?midline? bölgelerindeortalama olarak 0,58 mm., papil bölgelerinde ise ortalama olarak 0,07 mm. lik birazalma tespit edilmiştir.Bu sonuçlar, tek veya çift cerrahi aşamayla yerleştirilen diğer implant tipleriniinceleyen çalışmalarla karşılaştırıldığında; immediyat olarak yerleştirilenBICORTICAL® vida implantlarının hem papil bölgelerinde, hem de ?midline?bölgelerinde, daha az miktarda bir keratinize mukoza kaybı olduğu saptanmıştır.İyileşmiş çene kemiğine yerleştirilen implantlarda ise, daha önce yapılan buçalışmalarla elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldığında; daha fazla miktarda birkeratinize mukoza kaybı olduğu görülmüştür.Tüm bu ölçümlerin değerlendirilmesiyle çıkartılan ve daha önceki araştırmalarcada desteklenen sonuç:İmplantlar ister immediyat, ister iyileşmiş kemiğe uygulanmış olsun, yumuşakdokunun iyileşmesi ve son mukoza-kuron hududunda şekillenmesi için en az 3 aybeklenmeli ve bu süreden sonra kalıcı sabit kuron veya köprüleri yapılmalıdır. Ancak bu3 aylık sürede mukozaya zarar vermeyen geçici protezler ağız hijyen kurallarıberaberinde yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The amount of keratinized mucosa at the surrounding of dental implants is a veryimportant criteria for the continuity of the healthy structure of soft tissues around theimplant. In the previous studies it was evaluated for 1-stage implant systems and 2-stageimplant systems by measuring the amount of keratinized mukosa around the implant.In this study, The Bicortical® Screw Implants which are manufactured byORALTRONICS were applied in two different cases, firstly to the recovered jawbonewithout removing any flap and as immediate to the extraction cavity following theextraction of the tooth and the results were evaluated by measuring the verticaldimension of keratinized mucosa at the vestibular side of these implants.Measurements were taken from the midline at the vestibular side of the implantswhich were applied to the recovered jawbone without removing any flap and also bothmidline at the vestibular side and area of papils at the vestibular side for three times asbefore the operation, right after the operation and 3 months after the operation. Resultswere evaluated by comparing with firstly within each group and then between thegroups and at last with the results that were obtained in previous operations.The study consists of 26 patients of 4 men and 22 women who are healthy anddo not smoke and 46 implants were applied to different jaw areas of these patients. For20 of them, implants were applied to the recovered jawbone without removing any flapand for 26 of the patients it was applied as immediate.The results that were obtained by comparing the measurements before theoperation and right after the operation seemed important to give an idea. However,when the measurements of right after the operation and 3 months after the operationwere compared, it was obtained that the vertical dimension of keratinized mucosa in themidline area at the vestibular side of the implants that were applied to the recoveredjawbone decreased approximately 1,77 mm. The same evaluations were carried out inimmediate implants for the midline area and papil areas respectively and approximatelya 0,58 mm. of decrease in midline areas and 0,07 mm. of decrease in papil areas wereobtained.When these results were compared with the studies that investigated different 1-stage implant systems or 2-stage implant systems, it was obtained that The Bicortical®Screw Implants that were applied as immediate caused a lesser keratinized mucosa lossboth in midline and papil areas. On the other hand, when the results for implants thatwere applied to the recovered jawbone were compared to the previous studies, it wasdetermined that keratinized mucosa loss was less.Evaluating all these measurements gives the following result:Whether the implant is inserted in immediate implantation or the recovered bonetissue, it?s important to wait for three months to get the final healing of the soft tissuebefore making the final crown-bridge prosthesis.