Dental cerrahide sedasyon uygulamasının anksiyete üzerine etkilerinin araştırılması
The effects of sedection on crixiety patiers indental surgery
  1. Tez No: 195734
  2. Yazar: ROZİ HARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ŞENÇİFT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, sedasyon, ST segment, Anxiety, sedation, ST segment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Anksiyete, bilinmeyen bir tehlikeye karşı bilinç altında oluşan yoğun bir huzursuzluk veendişe halidir. Anksiyete seviyesini yükselten başlıca nedenler; geçmişte yaşanmış başarısız dentaltedaviler, çocukluk döneminde yaşanmış korkular, olumsuz beklentiler ve hastanın hekime karşıduyduğu güvensizlikten kaynaklanan yetersiz hasta-hekim iletişimidir. Anksiyete seviyesi yüksekolan hastalar randevularını geciktiren hatta kontrollere dahi gelmeyen hasta grubu olarak karşımızaçıkabilmektedir.Günümüzde lokal anestezi, dental tedavide en sıklıkla kullanılmaktadır. Lokal anesteziağrının oluşmasını engellemekte; ancak anksiyete seviyesine etki etmemektedir. Bu çalışmanınamacı, lokal anestezinin sedasyonla birlikte kullanımının anksiyete üzerindeki etkisininincelenmesidir.Bu çalışma, rastgele seçilmiş, yaşları 16 ile 70 arasında değişen toplam 40 hastadanoluşmaktadır. Tüm hastalar çalışma ve kontrol grubuna ayrıldılar. Operasyon öncesi, operasyonsırası ve sonrasında bütün hastalardan anksiyete seviyelerini belirlemek amacıyla Modifiye DentalAnksiyete Skalası (MDAS) Formunu cevaplandırmaları istendi. Hastaların hemodinamikdeğişkenleri (kalp atım hızı, kan basıncı, oksijen saturasyonu ve ST segmenti) operasyon öncesi,operasyon sırasında 10'ar dakikalık aralıklarla ve operasyon sonrası olmak üzere ölçümüş ve kayıtedildi.Sonuç olarak sedasyonun sık kullanılmasıyla hastaların anksiyete seviyelerinin azaltılması,böylelikle diş hekimi kontrollerine daha istekli ve düzenli olarak gideceklerini ve diş hekimlerinindental anksiyete ile daha az ilgilenmek zorunda kalacakları için tedavi süresinin kısalabileceğinidüşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Anxiety is a state of dense worry and fear that forms in the subconscious against unknowndangers. The main reasons increasing the level of anxiety are: unsuccessful dental treatmentsexperienced in the past, fears belonging to the childhood, negative expectations, and insufficientdoctor-patient communication resulting from lack of confidence of the patient felt for the doctor.Patients with high anxiety level could form the patient group who delay their doctor visits andeven do not come for their controls.Today, local anaesthesia is the most frequently used method in dental treatments. Localanaesthesia prevents arising from pain, but does not have an effect on the anxiety level. The aim ofthis study is to investigate the effect of local anaesthesia used with sedation on anxiety.In this study forty patients, ranging between 16 and 70 (38,67±14,24)were randomlyselected. All patients were divided into the study and the control group. They were asked to fill inthe Modified Dental Anxiety Scale (MDAS) questionnaire preoperatively, during the operation andpostoperatively in order to measure their anxiety levels. The patients? hemodynamic variables suchas heart rate, blood pressure, oxygen saturation, and ST segment were measured and recordedpreoperatively, during the operation with 10 minutes intervals, and postoperatively.Consequently, we think that the frequent use of sedation in patients with dental anxiety willdecrease, thus patients will be more willing to come regularly to their controls, and the duration ofthe treatments will be likely to shorten since dentists will have to deal less with dental anxiety.