Supratentoriyal Kitle Cerrahisinde Sevofluran-Deksmedetomidin, İzofluran-Deksmedetomidin ve Desfluran-Deksmedetomidin Uygulamalarının Hemodinami ve Erken Derlenme Üzerine Etkileri
The Effects of Sevoflurane-Dexmedetomidine, Isoflurane-Dexmedetomidine and Desflurane-Dexmedetomidine Administrations on Hemodinamic Stability and Early Recovery in Patients Supratentorial Tumor Surgery
- Tez No: 195756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, desfluran, izofluran, sevofluran, supratentoriyal kitle cerrahisi, Dexmedetomidine, desflurane, isoflurane, sevoflurane, supratentorial tumor surgery
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Supratentoriyal Kitle Cerrahisinde Sevofluran-Deksmedetomidin, İzofluran-Deksmedetomidin ve Desfluran-Deksmedetomidin Uygulamalarının Hemodinami ve Erken Derlenme Üzerine EtkileriAmaç: Beyin cerrahisi operasyonlarında hemodinamik stabilitenin sağlanması ve postoperatif erken derlenme son derece önem taşımaktadır. Çalışmamızda supratentoriyal kitle cerrahisi uygulanacak olgularda deksmedetomidin infüzyonu ile kombine edilen üç farklı inhalasyon ajanının hemodinamik stabilite ve derlenme üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Fakülte etik kurul ve hasta onayı alındıktan sonra intrakraniyal supratentoriyal kitle cerrahisi uygulanacak 90 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastalar rastgele üç gruba ayrılarak grup I'e % 0,7-3 konsantrasyonda sevofluran, grup II'ye % 2-6 konsantrasyonda desfluran, grup III'e % 0,5-1,5 konsantrasyonda izofluran uygulandı. Her üç gruba da preoperatif 10 dakika boyunca 0,5 mikrogr/kg dozunda uygulanan deksmedetomidin infüzyonuna operasyon boyunca 0,9 mikrogr/kg/saat olarak devam edildi. Olguların sistolik, diyastolik ve ortalama kan basıncı değerleri, kalp atım sayıları, inhalasyon konsantrasyonları preoperatif, indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası 1., 3. ve 5. dakika, kesi öncesi, kesi sonrası 1. ve 3. dakika, dura insizyon, dura kapama ve ekstübasyon sırasında kaydedildi. Olguların beyin relaksasyon dereceleri cerrahi ekip tarafından 5 puanlı skala ile değerlendirildi. Tüm olgulara postoperatif analjezi amaçlı 2 mg/kg intravenöz tramadol ve 75 mg intramusküler diklofenak uygulandı.Operasyon bitiminden 30 dakika önce deksmedetomidin infüzyonu, operasyon bitimini takiben kullanılan inhalasyon ajanı sonlandırıldı. Olguların ekstübasyon, göz açma, uyarılara uyma ve oryantasyon süreleri ile postoperatif 1., 4., 8., 12., 16., 20. ve 24. saatlerdeki analjezi düzeyleri kaydedildi.Bulgular: Grupların demografik özellikleri, operasyon süreleri, hemodinamik parametreleri, kan transfüzyon ihtiyaçları, beyin relaksasyon dereceleri, ek analjezik ihtiyaçları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Göz açma, uyarılara uyma ve oryantasyon süreleri grup II'de anlamlı olarak daha kısa bulundu. Operasyon süresince sevofluran, izofluran ve desfluran konsantrasyonlarının başlangıç değerine oranla azaldığı saptandı.Sonuç: Sonuç olarak inhalasyon ajanlarıyla kombine olarak uygulanan deksmedetomidin infüzyonunun hemodinamik yanıtı baskılamakta yetersiz kaldığı, kullanılan inhalasyon ajan konsantrasyonunu azalttığı, yeterli beyin relaksasyonu sağladığı, yan etki görülme sıklığının benzer olduğu, desfluran-deksmedetomidin grubunda derlenme süresinin daha kısa olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The Effects of Sevoflurane-Dexmedetomidine, Isoflurane-Dexmedetomidine and Desflurane-Dexmedetomidine Administrations on Hemodinamic Stability and Early Recovery in Patients Supratentorial Tumor SurgeryPurpose: Supplying hemodynamic stability and postoperative early recovery in neurosurgical operations is very important. In this study, we aimed to search effects of three different inhalation agents, which combined with dexmedetomidine infusion on hemodynamic stability and recovery in patients undergoing supratentorial tumor surgery.Material and methots: After approval of Faculty Ethical Commitee and patient consent, 90 patients undergoing intracranial supratentorial tumor surgery were included the study. Patients randomly divided into three groups. Sevoflurane 0.7-3% concentration in group I, desflurane 2-6% concentration in group II and isoflurane 0.5-1.5% concentration in group III patients were administered. All the patients, in three groups, received dexmedetomidine 0.5 microgr/kg dose during 10 minutes in preoperatively and continued 0.9 microgr/kg/h dose during operation. Sistolic, diastolic, mean arterial blood pressure and heart rate, inhalation agent concentration values were recorded in preoperative, after induction 1., 3. and 5. minutes, after entubation, before incision, after incision 1.and 3. minutes, dural incision, dural closing and extubation. Brain relaxation scores were evaluated (5 point scala) by the surgical team. Tramadol 2 mg/kg i.v and diclofenac 75 mg i.m were given to all patients for postoperative analgesia. Dexmedetomidine infusion was stopped before 30 minutes to the end of the operation and inhalation agents were stopped after end of the operation. Extubation, opening eye, response of verbal comments and orientation times and postoperative analgesia levels were recorded at 1, 4, 8, 12, 16, 20, 24th hours.Results: There were no statistically significantly differences in demographic data, operation times, hemodinamics parameters, needs of blood transfusion, brain relaxation scores and requirement of rescue analgesic among the three groups. The times of opening eye, response of verbal comments and orientation were found significantly the shortest in group II. We determined that the sevoflurane, deasflurane and isoflurane concentrations reduced during the operation.Conclusion: In conclusion, we determined that dexmedetomidine infusion is not sufficient to suppressing hemodynamic response, decreasing the using inhalation agent requirement and supplied the sufficiency brain relaxation. Side effects were similar among the groups however the recovery time was shorter in group desflurane-dexmedetomidine than the other groups.