Künt karın travmalarında içi boş organ perforasyonları
Hallow viscus perforations blunt abdominal trauma
  1. Tez No: 195761
  2. Yazar: LATİF KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Künt karın travması, laparotomi, perforasyon, tanı, Blunt abdominal trauma, diagnosis, laparotomy, perforation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZETAmaç: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'na 2003-2007 tarihleri arasında başvuran künt karın travmasına bağlı içi boş organ perforasyonlu (İBOP) olguların demografik özelliklerini, tanı yöntemlerini, operasyon zamanlamasını, uygulanan cerrahi tedavi yöntemlerini ve sonuçlarını retrospektif olarak araştırmaktır.Hastalar ve yöntem: Genel Cerrahi Anabilim Dalı tarafından 01/01/2003 - 31/09/2007 tarihleri arasında künt karın travması nedeniyle ameliyet edilen erişkin 104 hastanın kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: Genel Cerrahi Anabilim Dalı'na yatırılan 218 hastanın 114'ü (%52.3) takip edildi. Cerrahiye alınan 104 (%47.7) hastanın %45.2'sinde solid organ yaralanması, %41.3'ünde içi boş organ perforasyonu bulunurken, %14.5'inde herhangi bir patoloji saptanmadı. İzole yaralanmalar arasında en sık ince barsak (%40.5), en nadir görülen mide yaralanmasıydı (%2.35). İBOP'lu hastaların ortalama beyaz küresi 17310 /mL olup, tüm hastaların fizik muayenesinde defans ve hassasiyetleri mevcuttu. Abdominal ultrasonografi, %92.8'ine çekilmiş olup, %77.5'nde intraabdominal serbest sıvı, solid organ patolojisi veya ikisinin birlikteliği görülmüştür. Olguların oluş şekillerine bakıldığınde araç içi trafik kazası ilk sıradadır. Acil servise gelişten ameliyata alınış arasındaki süreleri ortalama 107 (30-240) dakikadır.Sonuç: Bilinci açık, hemodinamisi stabil travma hastasında içi boş organ perforasyonu varsa, ilk abdominal muayenede veya kısa bir gözlem süresinden sonra tekrarlanan muayenede yaygın hassasiyet ve defans varlığında doğrudan laparatomi kararı alınabilir. Travma hastası için spesifik gözükmeyen lökositoz, klinik şüphe ve diğer bulgularla beraber değerlendirildiğinde, İBOP'ta anlamlı olabilir. Abdominal ultrasonografide solid organ yaralanması olmadan intraperitoneal serbest sıvı saptanması, İBOP tanısı koymada ve hastayı laparatomiye almada anlamlıdır. İBOP'lu hastanın acil servise başvurusundan laparatomiye alınmasına kadar geçen sürenin kısa olması postoperatif dönemde karşılaşılabilecek morbidite ve mortaliteyi en aza indirir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAim: The aim of this study is to investigate the demographics, diagnostic methods, operation timing, applied surgical methods of the patients who were admitted to the emergency service with blunt hollow viscus perforation (BHVP) to Department of General Surgery, Faculty of Medicine, University of Inonu between 2003-2007.Patients and method: The medical records of 104 patients who were operated on because of blunt abdominal trauma in Department of General Surgery between 01/01/2003-31/09/2007 were retrospectively analysed.Results: One hundred and fourteen (52.3%) of 218 patients who were hospitalised in Department of General General Surgery for blunt abdominal trauma were followed conservatively. Of 104 patients (47.7%) who were operated on, solid organ injury and hollow viscus perforation were found to be 45.2% and 41.3% of the cases respectively. Negative laparotomi rate was 14.5%. The highest incidence of isolated perforations belonged to small intestine with a rate of 40.5% while stomach perforation was the least observed (2.35%). The mean white blood cell count of the patients with BHVP was 17310 /mL. All the patients had generalised tenderness and muscular rigidity in their abdominal physical examination. Abdominal ultrasonography was performed in 92.8% of the patients and revealed intraperitoneal free fluid, solid organ injury or both in 77.5%. The most common cause of BHVP was found to be motor vehicle accidents including pedesterians. The mean time from admission of the patient to emergency room to laparotomy was 107 (30-240) minutes.Conclusions: The decision of laparotomy can be directly given in an alert, hemodinamically stable trauma patient with BHVP according to the initial abdominal physical examination or an examination performed after a short interval in the presence of generalised tenderness and guarding. Leukocytosis which is accepted as non-specific for trauma patient can be significant in BHVP with clinical suspicion and concomitant findings. Free intraperitoneal fluid without solid organ injury in abdominal ultrasonography is a significant finding for diagnosis of BHVP and decision of laparotomy. The short interval between admission of the patient with BHVP to the emergency room and laparotomy decreases the rate of postoperative mortality and morbidity.