Duodenal ülser perforasyonlarında falsiform ligament kullanımı
The use of ligamantum falciforme in duodenal ulcus perforation
  1. Tez No: 195760
  2. Yazar: AYDEMİR ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMALETTİN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: duodenal ulcer perforation, falciformopexy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
Amaç: Duodenal ülser perforasyonlarının cerrahi tedavisinde Falsiformopeksi ile Omentopeksiyi karşılaştırmak ve Falsiformopeksinin güvenli olup olmadığını ortaya koymak.Metod: Nisan 2006-Mart 2007 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Acil polikliniğine başvuran Peptik ülsere bağlı duodenal perforasyon gelişen ve acil olarak ameliyat edilen 30 hasta prospektif olarak bir forma kaydedildi formdaki bilgiler retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar iki gruba ayrıldı.Grup-A:Omentopeksi yapılan hastalarGrup-B: Falsiformopeksi yapılan hastalarHer iki grup arasında yaş, cinsiyet, hemoglobülin, beyaz küre sayısı, kan basınçları, nabız sayıları, perforasyon çapı, operasyon süresi, oral başlama zamanı, morbidite, mortalite, ve hastanede kalış süresi açısından değerlendirildi.Sonuçlar : Her iki grup arasında yaş, cinsiyet, nabız sayısı, sistolik kan basıncı,diastolik kan basıncı,perforasyon çapı operasyon süresi.oral başlama zamanı ve hastanede kalış süresi arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.Hemoglobin ve beyaz küre sonuçları Falsiformopeksi(Grup-B grubunda yüksek olduğu görüldü, bu sonuçlar istatiksel olarak anlamlı bulundu.Omentopeksi grubunda(Grup-A,n=15) bir hastada eviserasyon, bir hastada atelektazi, bir hastada pnömoni, ve iki hastada yara enfeksiyonu gelişti. Falsiformopeksi grubunda(Grup-B,n=15) bir hastada pnömoni, bir hastada yara enfeksiyonu ve bir hastada kaçak gelişti.Sonuç: Her iki grup arasında istatistiki fark olmadığından omentumun zayıf olduğu olgularda Falsiformopeksi duodenal ülser perforasyonunda omentopeksiye alternatif olarak kullanılabilir.Anahtar kelime: Duodenal ülser perforasyonu, Falsiformopeksi
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to compare safety and efficacy of falciformopexy with omentopexy in surgery for peptic ulcer perforation.Method: Medical records of 30 patients with duodenal perforation due to peptic ulcus who were admitted to Turgut Ozal Medical Center Emergency Department from April 2006 to March 2007 were reviewed. All patients underwent surgery, either with omentopexy technique (group A, n=15) or falciformopexy technique (group B, n=15). In addition to demographic information, hemoglobin and leucocytes count, operating time, blood pressure, pulse rate, perforation size, oral feeding time after surgery, complications and hospital stay were noted.Results: There was no significant difference in the sex, age, blood pressure, perforation size, operating time, oral feeding time and hospital stay between the two groups. Hemoglobin and leucocytes count was significantly higher for falciformopexy rather than omentopexy group.One patient had an evisceration; one patient had an atelectasis; one patient had pneumonia and two patients had wound infections in omentopexi group. In falciformopexy group, one patient had pneumonia; one patient had a wound infection and one patient had a leak.Conclusion: The present study shows that falciformopexy can be performed without increasing risk of complication, and it is an acceptable alternative to omentopexy for duodenal ulcer perforation when omentum is weak for closure of perforation area.