Nimodipin' in sürekli akış enjeksiyon analizi ile tabletlerinde miktar tayini
Determination of nimodipine in pharmaceutical tablets by flow-injection analysis
  1. Tez No: 195790
  2. Yazar: MURAT KOZANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKSEL ARLI ( ALTIOKKA )
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: nimodipin, sürekli akıs enjeksiyon analizi, tablet, nimodipine, flow-injection analysis, pharmaceutical tablet
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Bu çalısmada, akıs enjeksiyon sistemi ve UV spektrofotometrik olmak üzere iki farklı yöntemle nimodipin içeren tabletlerin analizi gerçeklestirilmistir. Tasıyıcı sistem olarak pH 2 tamponu kullanılmıstır ve akıs hızı olarak da 1.4 mL.dk-1 seçilmistir. Nimodipin sinyalleri UV dedektör kullanılarak 238 nm'de kaydedilmistir. Miktar tayini için pik alanlarının sinyalleri kullanılmıs, yöntemin kesinliği ve doğrusallığı da bu sinyaller kullanılarak gösterilmistir. Sinyal/gürültü oranı 3.3 kriterine göre yöntemin saptama sınırı olarak 1.10x10-6 M ve sinyal/gürültü oranı 10 kriterine göre tayin sınırı olarak 5.62x10-6 M değerleri hesaplanmıstır. Yöntemin uygulanması ile elde edilen sonuçlar, standart bir yöntem olan UV-spektrofotometrik yöntem sonuçları ile karsılastırılmıstır. Farkın istatistiksel olarak farklı olmadığı bulunmustur. Yöntem nimodipin içeren tabletlere basarıyla uygulanmıstır. Bu çalısmada gelistirilen sürekli akıs enjeksiyon analizinin kesin, doğru, duyarlı ve ucuz bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Two different techniques for the determination of nimodipine in tablet formulations using UV-spectrophotometry and flow-injection analysis (FIA) are presented in this study. Acetate buffer at pH 2, were used as carrier solvent at 1.4 mL.min-1 of flow rate. Nimodipine signals were detected at 238 nm using UV-spectrophotometric detectör. Peak area signals were used for quantification of nimodipine and the precision and linearity of the FIA were shown with these signals.The detection limit and determination limit of the method(signal/noise 3.3 and 10) were 1.10x10-6 M and 5.62x10-6 M respectively. The results obtained with the application of the method were compared with UV spectrophotometry as standard method. It was found that the diffference of the standard method and FIA was not statistically significant by using peak area responce of FIA. This methods were applied to tablets containing nimodipine and suitability of the results to the pharmacopoeia was evaluated. It can be concluded that FIA developed with this study is a precise, sensitive and chip method.