Prehipertansif hastalarda yaşam tarzı değişikliklerinin ekokardiyografik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
Effects of life style modifications on echocardiographic and biochemical parameters in prehypertensive patients
- Tez No: 195818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAZICI, YRD. DOÇ. DR. HAKAN CİNEMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Kardiyoloji, Nefroloji, Nutrition and Dietetics, Cardiology, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Prehipertansiyon, diyastolik disfonksiyon, yaşam tarzı değişiklikleri, prehypertension, diastolic dysfunction, life style modifications
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Son yapılan çalışmalara göre hipertansiyonun habercisi olan prehipertansiyonun prevelansının ülkemizde, dünyada oldukça fazla olduğu tespit edilmiş ve gittikçe artacağı tahmin edilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda prehipertansif hastalarda diyastolik disfonksiyona rastlanmıştır ve prehipertansiyonun kardiyovasküler hastalık oluşumunun başlangıç noktası olduğu tahmin edilmektedir.Amaç: Araştırmamızda, prehipertansif hastalarda kan basıncını kontrol altına almak ve hipertansiyona gidişi önlemek için önerilen DASH diyeti ve egzersizin biyokimyasal, klinik ve ön planda diyastolik olmak üzere tüm ekokardiyografik parametrelere etkisinin belirlenmesi amaçlandı.Materyal Metod: Ek bir hastalığı olmayan, 20- 40 yaş arası prehipertansif (kan basıncı 120/80- 140/90 mmHg; 13E, 5K) ve normotansif (kan basıncı 120/80 mmHg altında; 6E, 7K) iki gruba DASH diyeti ve egzersiz verilerek tedavi öncesi ve sonrası klinik, laboratuvar değerlendirmesi ile diyastolik disfonksiyon için ekokardiyografik inceleme yapılarak, tedavinin bu parametreler üzerine etkisi ölçüldü.Bulgular: Sonuç olarak prehipertansif grubun vücut ağırlığı, GFR, homosistein ve OGTT açısından normotansif gruptan farklı olduğu; prehipertansif grubun DASH diyeti ve egzersiz tedavisine sistolik ve diyastolik kan basıncı, insülin düzeyi, insülin direnci, GFR ve homosistein açısından normotansif gruba göre daha iyi cevap verdiği; çalışma başında 17 prehipertansif hastanın 6'sında (%35.29) diyastolik disfonksiyon olduğu ve tedaviden sonra bunların 4 (%66.6)'ünün düzeldiği tespit edildi.Sonuç: DASH diyeti ve egzersiz tedavisi ile prehipertansif grupta normotansif gruba göre yüksek olan DKB ve SKB'ı, insülin ve homosisteinin düzeyleri ve insülin direnci etkin olarak tedavi edilebilmektedir..Prehipertansiflerde DASH diyeti ve egzersizin diyastolik disfonksiyon üzerine ne kadar etki ettiğini değerlendirmek için vaka sayısının fazla olduğu daha büyük bir çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Recent studies show that the prevalence of prehypertension as a predictive of hypertension is common in both our country and worldwide and will increase.Purpose: We aimed to determine the effects of DASH diet and exercise treatment on clinical, biochemical and echocardiografic parameters in prehypertensive patientsMethods: Subjects were 20 to 40 years old and had blood pressure of 120 to 139 mmHg / 80 to 89 mmHg and < 120/80 mmHg. They were treated with DASH diet and exercise during 6 months. After treatment we evaluated the clinical, biochemical and echocardiografic parameters in prehypertensive and normotensive groups.Results: It has been showen that the basal weight, GFR, OGTT and homocysteine in prehypertensive group were different from normotensive group. The responsive of blood pressure insulin, insulin resistance, GFR and homocysteine to DASH diet and exercise were beter in the prehypertensive group when compared to normotensive group. In our study there were 6 patients with diastolic dysfunction in prehypertensive group and no patients with diastolic dysfunction were found in normotensive group. After treatment 4 patient with diastolic dysfunction showed improvement.Conclusions: Significant improvement in blood pressure, insulin, insulin resistance and homocysteine were found with DASH diet and exrecise in prehypertensive group when compared to normotensive group.Further study with large number of participants are needed to determine effects of DASH diet and exercise on diastolic dysfunction in prehypertensive patients.