TIM-3 polimorfizmlerinin astim hastaligi ile iliskisi
The relationship with TIM-3 polymorphisms and asthma.
- Tez No: 195819
- Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY YEGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Astım, Tim-3, Tim-3 4259 G>T, Tim-3 -574 T>G, ARMSPCR, Asthma, Tim-3, Tim-3 4259 G>T, Tim-3 -574 T>G, ARMS-PCR
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Yakın bir zamanda, Th1 hücre yüzeyinde TIM gen ailesine ait olan Tim-3 adında yeni bir reseptör tanımlanmış ve bu molekülün etkisinin Th1 yönetimli immün yanıtlar üzerine olduğu bildirilmiştir. Bu reseptörün, T lenfositlerde eksprese edilen Galectin-9 adlı ligandı ile etkileşimi sonucunda efektör Th1 hücrelerinin eliminasyonuna neden olduğu ve fonksiyonunun bozulması halinde Th1/Th2 yanıtı dengesinin etkilenebileceği gösterilmiştir. Nitekim, bazı toplumlarda TIM-3 geninin değişik polimorfizmlerinin, astım ve allerjik rinit insidansıyla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, Türk toplumunda henüz bu konuya yönelik yapılmış bir çalışma olmaması nedeniyle, TIM-3 geninin ifadesine etkili olabileceği muhtemel olan promotor bölgesindeki -574 T>G ve 3. exondaki +4259 G>T polimorfizmlerinin Türk toplumundaki dağılımını ortaya koymayı ve bu polimorfizimlerin astım hastalığının oluşumu ile bir ilişkisinin olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Bu amaçla, 76 hasta ve 91 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubundaki kişilerin periferik kanından izole edilen genomik DNA dan ARMS-PCR yöntemi kullanılarak genotiplendirme yapılmıştır. TIM-3 geni -574 T>G polimorfizimi için GG, GT ve TT genotip frekansları kontrol grubunda sırasıyla 0.81, 0.17 ve 0.01; hasta grubunda ise 0.75, 0.22 ve 0.03 (p=0,34; Odds oranı=1,43) olarak saptanırken, +4259 G>T polimorfizimi için TT, GT ve GG genotip frekansları kontrol grubunda sırasıyla 0.79, 0.21 ve 0.0; hasta grubunda ise 0.89, 0.11 ve 0.0 (p=0,13; Odds oranı=0,540) olarak bulunmuştur. Her iki polimorfizmde de genotip ve allel frekansları açısından astım ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Türk toplumunda ilk kez yapılmış olan bu çalışmada her ne kadar incelediğimiz polimorfizmler ve astım hastalığı arasında bir ilişki saptanamamışsa da, Türk toplumunun TIM-3 geni -574 T>G polimorfizimi dağılımı açısından Kore toplumu ile benzerlik gösterdiği ancak, +4259 G>T polimorfizmi dağılımının Çin ve Kore toplumundan farklı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, a new receptor named Tim-3 has been identified on Th1 cells. TIM-3 is a member of TIM gene family and affects immune response mediated by Th1. The ligand for Tim-3, galectin ?9, is expressed on T cells and interaction of Tim-3 with its ligand causes apoptosis in the Th1 cells. It has been shown that dysregulation of Tim-3 functions affects balance of Th1/Th2 immune responses. To support this view, correlations have been found between atopic diseases and polymorphisms of TIM-3 gene in various populations. In this study, we aimed to investigate whether any correlation exists between the occurrence of asthma and two of the TIM-3 gene polymorphisms, namely -574 T > G and +4259 G>T, in the Turkish population. For this purpose, we have isolated genomic DNA from peripheral blood of 76 asthmatic patients and 91 healthy individuals, and analysed for the presence of the above-mentioned polymorphisms using ARMS-PCR technique. For the -574 T > G polymorphism, we found that GG, GT and TT frequencies were 0.81, 0.17 and 0.01 in the control group and 0.75, 0.22 and 0.03 in the patient group, respectively (p=0.34, Odds ratio = 1,43). Whereas, for the +4259 G>T polymorphism, the genotype frequencies for TT, GT and GG were 0.79, 0.21, 0.0 for control group and 0.89, 0.11, 0.0 for the test group, respectively (p=0,13, Odds ratio = 0,540). We failed to detect a statistically significant difference with respect to the genotype frequencies of the patients and controls. Although, there was not a correlation between the presence of any of these polymorphisms and the occurrence of asthma, we have found that the genotype distribution of the Turkish population for the -574 T>G polymorphism exhibited a similar pattern to that of seen in Korean population. However, the distribution of the other polymorphism was found to be different from either Chinese or Korean populations.