Kararsız anjina pektorisli hastalarda mikroalbüminüri ile koroner kollateral gelişimi arasındaki ilişki
The relation between microalbuminuria and coronary collateral development with unstable angina pectoris
- Tez No: 195822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN TOPSAKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kararsız anjina pektoris, mikroalbüminüri, koroner kollateral, Unstable angina pectoris, mikroalbuminuria, coronary collateral
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Vasküler disfonksiyonun bir göstergesi olan mikroalbüminüri, tüm toplumdakardiyovasküler mortalite ve morbidite riskinin artısı ile iliskili bagımsız birparametredir. Mikroalbüminürinin bu etkilerinin nasıl bir yol ile gerçeklestigi tamolarak bilinmemektedir. Çalısmamızın amacı kararsız anjina pektorisli hastalardamikroalbüminüri ile koroner kollateral gelisimi arasındaki iliskiyi arastırmaktır.Hastalar ve Yöntem: Çalısmaya 112 kararsız anjina pektoris hastası alındı.Hastaların yatıslarından sonraki gün lipid degerleri, böbrek fonksiyon testleri, CK,CK-MB, troponin T degerleri, açlık kan sekerleri ve 24 saatlik idrarda albümindegerleri ölçüldü. Hastalara 2?4 gün içinde koroner anjiyografi yapıldı. Üç anakoroner damardan en az birinde %75 ve üzerinde tıkanıklık tespit edilen hastalarınkoroner kollateral damar varlıgı rentrop sınıflamasına göre tespit edildi. Hastalardakollateral damar varlıgı rentrop 2 1 olarak alındı. Çalısmaya alınan hastalardanmikroalbüminüri tespit edilenlerde koroner kollateral gelisim derecesi,mikroalbüminüri tespit edilmeyenlerle kıyaslandı.Bulgular: Çalısmaya alınan 112 hasta iki gruba ayrıldı. Mikroalbüminüri tespitedilen 26 (%23,2) hasta Grup I, mikroalbüminüri tespit edilmeyen 86 (%76,8) hastaGrup II olarak sınıflandırıldı. Grup I' deki 26 hastanın 8'inde kollateral tespitedilirken 18'inde kollateral tespit edilmedi. Grup II' deki 86 hastanın 53'ündekollateral tespit edilirken 33'ünde kollateral tespit edilmedi. Mikroalbüminüri ilekollateral mevcudiyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif iliski tespitedildi (r=-0,15, p=0,006).Sonuç: Hipertansiyon ve diyabeti olmayan kararsız anjina pektoris hastalarında,mikroalbüminüri varlıgı, kollateral damar gelismemesiyle iliskili bulundu. Vaskülerdisfonksiyonun göstergesi olarak mikroalbüminürisi olan hastalarda koronerkollateral gelisimi az olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Microalbuminuria is a marker for generalized vascular dysfunction and also anindependent predictor of increased risk for cardiovascular morbidity and mortality ingeneral population. The mechanism of these effects of microalbuminuria isunknown. We aimed to estimate the relationship between microalbuminuria andcoronary collateral development in patients with unstable angina pectoris.Patients and method: The study population consisted of 112 patients with unstableangina pectoris. After the day patients were hospitalized, their lipid levels, renalfunctional tests, CK, CK-MB, troponin T values, blood glucose levels and albuminlevels in urine, which is collected for 24 hours, were measured. Coroner angiographywas performed in 2nd-4th days. In 112 patients with at least one coronary arterystenosis of 75% or greater, collaterals were assessed on an angiogram usingRentrop?s classification and considered present with a Rentrop grade ,1. Thecoronary collateral development in patients with microalbuminuria is comparedwith the normoalbuminuria.Results: Subjects were categorized as those with microalbuminuria (Group I: n-26,%23,2) and those with normoalbuminuria (Group II: n-86,%76,8). Collateral wasdetected in 8 of 26 patients in group I, on the other hand collateral was detected in 53of 86 patients in group II. Higher prevalence of coronary collaterals was observed inpatients with normoalbuminuria (r=-0,15, p=0,006).Conclusion:.The relationship between collateral development and microalbuminuriain nondiabetic-nonhypertensive patients was shown with unstable angina pectoris.Our findings suggest that collateral vessel development is poorer inmicroalbuminuric patients with unstable angina pectoris.