Sıçanlarda sepsis öncesi oral nattokinase uygulamasının koagülasyon, eritrosit agregasyonu ve kan viskozitesine etkileri
Effects of oral nattokinase administration before sepsis on coagulation, red blood cell aggregation and blood viscosity in rats
- Tez No: 195832
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ KERİM BAŞKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Nattokinaz, sepsis, fibrinojen, viskozite, agregasyon, Nattokinase, sepsis, fibrinogen, viscosity, aggregation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Nattokinase (Nattokinaz) potent fibrinolitik aktivitesi oldugu gösterilmis, haslanmıs soya fasülyesinin Basillus subtilis natto kullanılarak fermente edilmesiyle elde edilen, Japonya'ya özgün geleneksel besin maddesi olan bir serin proteazdır. Bu deneysel çalısmanın amacı, sıçanlara sepsis öncesi 7 gün intragastrik nattokinaz verilmesinin plazma fibrinojen seviyesi, hemoreolojik parametreler ve mortalite üzerine etkilerinin incelenmesidir. Çalısmada 100 tane 180?250 gram agırlıgında Wistar tipi genç disi sıçan kullanıldı. Sıçanlardan 60 tanesi, 0.6 mg/gün dozda nattokinaz uygulanarak biyokimyasal ve reolojik parametrelerin analizi (Deney 1) amacıyla, 20 tanesi 6 mg/gün dozda nattokinaz uygulanarak biyokimyasal ve reolojik parametrelerin analizi (Deney 2) amacıyla, 20 tanesi ise hayatta kalma analizi (Deney 3) yapılması amacıyla farklı üç deneyde kullanıldı. Çalısmamızın sonucunda; 1. Düsük dozda (0.6 mg/gün) nattokinaz kullanılan Deney 1'de, nattokinaz uygulanan gruplarda plazma fibrinojen düzeyi, plazma viskozitesi ve eritrosit agregasyonunda istatistiksel olarak önemli olmayan azalma tespit edildi. Eritrosit deformabilitesi bulgularında ise gruplar arasında fark görülmedi. 2. Yüksek dozda (6 mg/gün) nattokinaz uygulanan sıçanlarda kan viskozitesi ve plazma fibrinojen degisikliklerinin arastırıldıgı Deney 2'de gruplar arasında önemli fark bulunmadı. 3. Nattokinaz+Çekal ligasyon ile Çekal ligasyon grupları arasında hayatta kalma sıklıgı ve yasam süresi açısından önemli fark bulunmadı. Sonuç olarak; sıçanlarda çekal ligasyon ve delme ile olusturulan intraabdominal sepsis öncesi 7 gün boyunca intragastrik nattokinaz verilmesi plazma fibrinojen seviyesi, kan ve plazma viskozitesi, eritrosit agregasyonu ve deformabilitesi ile sepsise baglı mortalite üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etki olusturmamıstır. Ancak farkın önemli olmamasının uygulanan nattokinaz dozu, uygulama süresi ve denek sayısı ile iliskili olabilecegi düsünülmüstür.
Özet (Çeviri)
Nattokinase is a serin protease having potent fibrinolytic effect, which is an authentic traditional food in Japan, derived from fermentation of boiled soy bean by the use of Basillus Subtilis Natto. The aim of this experimental study is to investigate the effects of intragastric nattokinase administration for 7 days prior formation of sepsis in rats with caecal ligation and puncture (CLP) on plasma fibrinogen levels, hemorrheologic parameters and mortality. One hundred adult female Wistar rats of 180-250 grams were used in the study. Biochemical and rheologic parameters were analysed using 0.6 mg/day nattokinase in 60 rats (Experiment 1) and 6 mg/day nattokinase in 20 rats (Experiment 2). Survival analysis was performed with 20 rats (Experiment 3). Our findings: 1. A statistically insignificant reduction in plasma fibrinogen, plasma viscosity and red blood cell aggregation occurred in Experiment 1. There was no difference on behalf of red blood cell deformability between groups. 2. There was no significant difference in terms of mean plasma fibrinogen levels and blood viscosity of rats between groups in Experiment 2. 3. No difference was found in survival rates and survival times in Experiment 3. As a result; intragastric nattokinase administration for 7 days prior formation of sepsis in rats with CLP had no statistically significant effect on plasma fibrinogen levels, blood and plasma viscosity, red blood cell aggregation, deformability and sepsis related mortality. The dosage and delivery period of nattokinase and number of subjects included in the study may be the reason of insignificant results.