Hemolitik mekanik travmaya maruz bırakılan eritrositlerde nitrik oksidin ve potasyum kanal blokajının koruyucu etkisi
The protective effects of nitric oxide and potassium channel blockage on erythrocytes exposed to hemolytic mechanical stress
- Tez No: 195834
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ KERİM BAŞKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Shear stress, mechanical trauma, hemolysis, nitric oxide, Kayma gerilimi, mekanik travma, hemoliz, nitrik oksit
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Shear forces effective in the normal mammalian circulatory system remain below the hemolytic threshold. However, mechanical trauma to red blood cells (RBC) during blood flow through artificial organs or extracorporeal circuits may exceed this threshold and results in hemolysis. It has been previously demonstrated that nitric oxide and potassium channel blockage play a protective role in non-hemolytical mechanical trauma to RBC. This study was designed to test if this protective effect can also be observed in hemolytic mechanical trauma to RBC. Heparinized venous blood samples were obtained from ten healty, adult donors. The hematocrits of all blood samples were adjusted to 0.4 L/L by recombining the packed RBC and outologus plasma and divided into five groups; Control, mechanical stres (MS), M.S.+Sodium nitroprussid (SNP), M.S.+Tetraethylammonium (TEA) and M.S.+Clotrimazole (CLT). M.S.+SNP, M.S.+TEA and M.S.+CLT groups were incubated in room temparature for 1 hour with SNP (10-4 M), TEA (10-7 M) and Clotrimazol (3X10-5 M) respectively. After incubation, blood samples from mechanical stres groups were pumped through a glass capillary (diameter= 0.06 cm; length= 33 cm) using a roller pump, to maintain a pressure gradient of 200 mmHg, for 30 minutes. At the end of the mechanical stres application, hemolysis ratio, RBC deformability and whole blood cell count were measured and cell morphology was analysed. Although the calculated wall shear stress within the capillary tube was below hemolytical threshold, 30 minutes flow of blood under these circumstances result in about 3% hemolysis monitored by the measurement of plasma hemoglobin. A series of 10 experiments revealed that the degree of hemolysis was not affected by including SNP, TEA or clotrimazole in the blood sample. Besides that, mechanical stress application did not cause significant alterations in RBC deformability or cell morphology. In conclusion, as the calculated shear stress in the capillary tube in the system was below the hemolytical threshold, the hemolysis was caused mainly by the roller pump used in the system. The findings of the present study showed that neither nitric oxide nor potassium channel blockage could prevent this mechanical damage.
Özet (Çeviri)
Dolasım sisteminde etkili mekanik kuvvetler hemolitik düzeyin altında seyretmektedir. Ancak, yapay organlarda yada vücut dısı dolasım alanlarında meydana gelen mekanik kuvvetler hemolitik seviyeye ulasmakta ve hemolize neden olmaktadır. Daha önce yapılan çalısmalar nitrik oksidin ve potasyum kanal blokajının subhemolitik travmada koruyucu bir rolü oldugunu göstermistir. Bu çalısma, subhemolitik travmada görülen koruyucu etkilerin hemolitik travmada da gözlenip gözlenemeyecegini test etmek amacıyla planlanmıstır. Saglıklı on gönüllü bireyden alınan venöz kan örnekleri, hematokritleri 0.4 L/L olacak sekilde otolog plazma ile resuspanse edilmistir. Daha sonra bu kan örnekleri bes esit gruba ayrılmıstır: Kontrol, Mekanik stres (MS), M.S.+Sodyum nitroprussid (SNP), M.S.+Tetraethylammonium (TEA) ve M.S.+Klotrimazol (CLT). M.S.+SNP , M.S.+TEA ve M.S.+CLT grupları sırasıyla 10-4 M SNP, 10-7 M TEA, 3X10-5 M CLT ile oda sıcaklıgında bir saat boyunca inkübe edilmistir. nkübasyonu takiben mekanik stres gruplarına ait kan örnekleri, bir pompa aracılıgı ile 200 mmHg basınç altında cam bir kapiller borudan (çapı= 0.06 cm; uzunlugu= 33 cm) yarım saat boyunca geçirilmistir. Mekanik stres uygulamasından sonra kan örneklerinde hemoliz oranı, eritrosit deformabilitesi ve tam kan sayımı yapılmıs ve eritrositler morfolojik olarak incelenmistir. Kapiller boruda meydana gelen kayma kuvveti hemolitik seviyenin altında olmasına ragmen, kanın bu mekanik stres düzeneginden yarım saat boyunca geçmesi yaklasık olarak % 3 oranında hemolize neden olmustur. Meydana gelen hemoliz, kan örneklerinin SNP, TEA yada klotrimazol ile muamele edilmesi ile engellenememistir. Bunun yanında mekanik stres uygulaması, erirosit deformabilitesi ve eritrosit morfolojisinde önemli degisimlere neden olmamıstır. Sonuç olarak, bu çalısmada kullanılan mekanik stres düzenegi eritrositlerde, özellikle de pompadan geçisleri sırasında önemli düzeyde hemolize yol açmıs, ve bu hemoliz NO donörü veya K+ kanal blokörlerinin kullanılması ile engellenememistir.