Akciğer kanserli hastalarda, matriks metalloproteinaz-2 geni c1306t ve matriks metalloproteinaz-9 geni c1562t polimorfizmi, matriks metalloproteinaz -2 ,-9 ve doku ınhibitör metalloproteinazların ekspresyonu, plazma matriks metalloproteinaz -2 ,-9 se
The associations of matrix metalloproteinase (mmp) -2 gene c1306t and mmp-9 gene c1562t polymorphisms, expression of mmp -2 and -9 and tissue inhibitor of mmps (timp), and plasma activitiy levels of mmp-2 and 9 in lung cancer patients
- Tez No: 195843
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN VEYSİ GÜNEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Doku nhibitör Metalloproteinazlar, Matriks metalloproteinaz- 2, Matriks metalloproteinaz-9, MMP-2 C1306T polimorfizmi, MMP-9 C1562T polimorfizmi, Tissue inhibitor metalloproteinases, Matrix metalloproteinase- 2, Matrix metalloproteinase-9, MMP-2 C1306T polymorphism, MMP-9 C1562T polymorphism
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalısma, Akciger kanserli hastalarda, MMP-2, MMP-9, TIMP 1, 2, 3, 4 gen ekspresyonu, MMP-2 C1306T , MMP-9 C1562T polimorfizm sıklıkları, MMP-2 ve MMP-9 enzim aktivitesinin akciger kanseriyle iliskilerini açıklamak amacıyla yapıldı. Çalısmada, 300 kisiden (200 akciger kanserli, 100 kanser olmayan ) elde edilen DNA ve RNA'lar kullanıldı. DNA'lardan PCR, RFLP ve elektroforez yöntemleriyle MMP-2 C1306T ve MMP-9 C1562T polimorfizm genotipleri, RNA'lardan PCR ve elektroforez yöntemleriyle MMP-2, 9, TIMP-1, 2, 3, 4 ekspresyonları belirlendi. Plazma MMP-2, 9 enzim aktivite düzeyleri ELSA yöntemiyle belirlendi. Sonuçlar istatistiksel olarak degerlendirildi. Akciger kanseri için erkek cinsiyet, asbest teması ve sigara içiminin risk faktörleri olabilecegi, C1306T genotip sıklıgı kontrollerde CC % 65, CT % 32, TT % 3, hastalarda CC % 62, CT % 37, TT % 2, C1562T genotip sıklıgı kontrollerde CC % 67, CT % 30, TT % 3, hastalarda CC % 75, CT % 24, TT % 1 olarak belirlendi. Gruplar arasında 1306 C -T ve 1562 C-T alel sıklıkları yönünden istatistiksel olarak önemli bir farklılıgının olmadıgı, hasta grubunda, her iki genotip kendi arasında karsılastırıldıgında, CC genotipinin önemli düzeyde yüksek oldugu görüldü. MMP-2 ve MMP-9 enzim aktivitesinin, CC ve CT genotipli hastalarda daha fazla olmak üzere tüm hastalarda yükseldigi belirlendi. Akciger kanserli hastalarda MMP-2 ve TIMP-1 ekspresyonunun istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksek oldugu belirlendi. Sonuçta, MMP-2 ve MMP-9 enzim aktivitesi belirlenmesinin, akciger kanser tanısına yardımda kullanılabilir belirteç olabilecegini, özellikle CTCT heterozigot bireylerde MMP-9 enzim aktivitesi yüksek oldugundan, bu genotipin bir risk faktörü olabilecegini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
We planned to investigate the association of gene expression levels of MMP- 2, -9 and TIMP 1, 2, 3, 4 and polymorphisms frequencies of MMP-2 C1306T and MMP-9 C1562T, and plasma enzyme activities of these MMP in lung cancer patients. DNA and RNA samples were extracted from pheripheral blood samples of 300 subjects (200 patients + 100 controls). In DNA and RNA samples, MMP-2 C1306T and MMP-9 C1562T polymorphisms and expression levels of MMP- 2,9, TIMP-1,2,3,4 were determined by using PCR, RFLP and electrophoresis. Plasma MMP-2 and 9 enzyme activity levels were measured by using ELISA. The results were evaluated by using different statistical analyses. Sex , asbestos expose and smoking might be risk factors for lung cancer. The frequencies of C1306T genotypes in controls CC 65 %, CT 32 %, TT 3 % and in patients CC 62 %, CT 3 %, TT % 2, were found. The frequencies of C1562T genotypes in controls CC 67 %, CT 30 %, TT 3 % and in patients CC 75 %, CT 24 %, TT 1 % were found. It was determined that CC genotype frequency increase significantly between 1306 C-T and 1562 C-T allele frequencies. There is no difference between 1306 C-T and 1562 C-T allele frequencies when the groups were compared with each other. The enzyme activities of MMP-2 and MMP-9 increased in patients, espicially in patients with CC and CT genotypes. The expression of MMP-2 and TIMP-1 were found high in lung cancer patients. Finally, we claimed that determining of MMP-2 and MMP-9 enzyme levels can be used as a marker, and since the MMP-9 activity was high in CTCT heterozygote subject, this genotype is a risk factor for lung cancer .