Pansiyonlu ilköğretim okullarında ilk yardım eğitim programının geliştirilmesi
The development of first aid education programme in elementary education schools with pension
  1. Tez No: 195845
  2. Yazar: SEMRA ÇİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖZLEM ÖRSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İlk Yardım, İlköğretim, Eğitim Tekniği, Sağlık Eğitimi, First Aid, Elementary Education, Education Technique, Health Education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırma pansiyonlu ilköğretim okullarında ilk yardım eğitim modelinin geliştirilmesi amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma Eskişehir'deki bir pansiyonlu ilköğretim okulunda yapılmış, tüm öğrenciler alınmıştır (n=495 kız+237 erkek=258). Araştırma Şubat - Mayıs 2007 tarihleri arasında yapılmıştır. Veriler öğrencilerin ilk yardım konularında bilgi ve davranışlarını belirlemek amacıyla hazırlanmış anket aracılıyla toplanmıştır. Araştırmacı tarafından ilk önce ön test yapılmış daha sonra powerpoint (slayt) gösterisi ve animasyonlarla hazırlanmış ilk yardımla ilgili ders içerikleri 40 dakikada anlatılmıştır. Anlatımdan iki hafta sonra son test uygulanmıştır. Uygulamanın etkinliğini değerlendirmek için, veriler SPSS programında sıklık, yüzdelik, bağımlı gruplarda t testi, Mc nemar testi, Wılcoxon testi ile değerlendirilmiştir.Öğrencilerin eğitim öncesi bilgi puan ortalamalarında eğitim sonunda artış gözlenmiş ve bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur ( p=0,000). İlk yardım konularından solunum yolu tıkanması, kanama, elektrik çarpması ve arı sokmasının mutlaka animasyon tekniğiyle, kırık, burkulma ve donmanın powerpoint (slayt) tekniği ile sıcak çarpması, hayvan ısırması, yılan ısırması ve epilepsinin iki teknik kullanılarak ta anlatılabileceği istatiksel olarak saptanmıştır. Doğru-yanlış gibi ikili önerme tarzında soru sorulan grupta da, hikâye tarzında soru sorulan grupta da ilk yardım bilgi düzeyinin arttığı saptanmıştır. İlk yardım bilgi düzeyi cinsiyetler incelendiğinde de istatistiksel açıdan anlamlılık saptanmıştır (p=0,000).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe study has been done experimentally with aim to improve first aid-education method in the elemantary education pensiyon schools. The study has been done at elemantary education pensiyon school in Eskişehir and all of the students have got included (n=495; female+237, male=258). The study has been done between February-2007 and May-2007. Related datas prepared with aim to define student?s first aid information and behaviour has been gathered through survey. Firstly it has been done pre-test by researcher, afterwards class-content related with first aid, which were prepared with Powerpoint(slide) show and animations, have been told to classes in forty minutes. After two weeks from education, it has been done last-test. To evaluate first-aid education effect, datas have been assessed with frequency, percentage, t-test in dependent groups, Mc nemar test, Wilcoxon test in SPSS program.It has been observed an increase in students average score for pre-education information and this increasing has been found out statistically logic (p=0,000). It has been founded out statistically that in the first aid topics; respiratory way blocking, blooding, electricity striking, bee sting, education with animation technique is compulsory and fracture, twist, freeze topics with slide technique is also compulsory, moreover in the subjects of hot striking, animal bite, snake bite, epilepsy either technique can be used. It has been realized that first aid information level has been increased both in group which asked pair-suggest like true-false question and in group which asked question with tale method. When it has been examined sexs first aid information level, in terms of statistics, it has been found meaningful (p=0.000).