Yatılı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmen ve idarecilerin iş tatmin düzeyleri ile tükenmişlik düzeylerinin karşılaştırılması (İnebolu ilçesi örneği)
A comparision between the job satisfaction levels and fatigue levels of teachers and administrators working at boarding primary and secondary schools (The sample of İnebolu)
  1. Tez No: 240244
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Tükenmişlik, Yatılı Okul, Job Satisfaction, Exhaustion, Boarding Schools
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırma; yatılı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmen ve idarecilerin iş tatmin düzeyleri ile tükenmişlik düzeyleri arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaca yönelik olarak üç bölümden oluşan bir anket düzenlenmiştir. Anket, yatılı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan 146 öğretmen ve idareciye uygulanmıştır. Anketin ilk bölümünde 19 soru ankete katılanların demografik ve mesleki özelliklerini belirlemek amacıyla 20. soru ise bu konuda problemlerini ve önerilerini yansıtabilmeleri amacıyla açık uçlu bir soru olarak sorulmuştur. İkinci bölümde Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak araştırmaya katılan yatılı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmen ve idarecilerin tükenmişlik düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ölçekte tükenmişlik; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı olmak üzere 3 boyutta değerlendirilmektedir. Anketin son bölümünde ise Minnesota İş Tatmin Ölçeği kullanılarak, araştırmaya katılan yatılı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmen ve idarecilerin iş tatmin düzeyleri içsel, dışsal ve genel olarak belirlenmeye çalışılmıştır.Anket sonuçlarından elde edilen veriler SPSS for Windows 13 programında analiz edilerek çizelgeler halinde sunulmuştur.Çalışma sonucunda; yatılı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmen ve idarecilerin duygusal tükenmişlik düzeyleri ile cinsiyet, öğretmenliği isteyerek seçme, öğretmenliği tekrar tercih etme, pansiyon nöbeti, en fazla doyum sağlanan alan, çevre ve mekân memnuniyeti düzeyleri; duyarsızlaşma düzeyleri ile medeni durum, görev yaptığı okulda hizmet yılı, öğretmenliği tekrar tercih etme, pansiyon nöbeti, en fazla doyum sağlanan alan, çevre ve mekân memnuniyeti düzeyleri; kişisel başarı düzeyleri ile yaş, öğretmenlik kıdemi, idarecilik kıdemi, görev yaptığı okulda hizmet yılı, çevre ve mekân memnuniyeti düzeyleri; içsel tatmin ile çalışılan okul türü, görev yaptığı okulda hizmet yılı, öğretmenliği tekrar tercih etme, çevre ve mekân memnuniyeti düzeyleri; dışsal tatmin dizeyleri ile çalışılan okul türü, öğretmenliği tekrar tercih etme, yatılı okulda çalışmayı isteme, yatılı okulda çalışmayı tekrar isteme, çevre ve mekân memnuniyeti düzeyleri; genel tatmin düzeyleri ile çalışılan okul türü, öğretmenliği tekrar tercih etme, yatılı okulda çalışmayı tekrar isteme, çevre ve mekân memnuniyeti düzeyleri arasında anlamlı bir farklılığın varlığı ortaya konulmuştur. Ayrıca tükenmişlik ölçeği alt boyut puanları ile iş tatmini alt boyut ve genel tatmin puanları arasında negatif yönde bir ilişki olduğu belirlenmiştir.Araştırma sonuçları ışığında öneriler getirilmiştir. Araştırmanın bu alandaki çalışmalara katkı sağlaması ve çalışmalara ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been done to determine whether there is a relationship betwen the job satisfaction and fatigue levels of teachers and administrators working at boarding primary and secondary schools. Intended for this purpose, a survey consisting ofthree sections was arrenged. This survey was carried out to 146 teachers and administrators working at boarding primary and secondary schools. In the first section,19 questions to determine the demographic chararecteristics and vacational skills;20th questions to reflect their problems and suggestions were asked subjectively. In the second section, the fatigue levels of teachers and administrators working at boarding primary and secondary schools were tried to be identified being used Maslach Fatigue Scale. The fatigue in the scale was evaluated in 3 formats; emotional fatigue, insensitivity and self- success And in the last section, being used Minnesota Scale of Work Satisfaction, the work satisfaction levels of teachers and administrators working at boarding primary and secondary schools were tried to be identified as internally, externally and generally.The results gained from the survey were submitted in the forms of charts being analysed on the programme SPSS for Windows 13.After the survey; it has been discovered that there is a significant difference between the emotional fatigue levels of the teachers and administrators working at boarding primary and secondary schools and their type of sex, chosing the profession willingly, choosing the teaching again, boarding house duty, the most preferred area, environment and place satisfaction levels, insensitivity levels, and his/her working years at his/her school; self-success levels and age, marital status, teaching seniority, managing seniority, the school type worked with iner satisfaction, the school type worked with external satisfaction, willing to work at a boarding school, wanting to work at a boarding school again, general satisfaction levels, and the type of school. In addition, ıt has been determined that there is a connection between sub-dimension scores of fatigue scales and sub-dimension and satisfaction scores of work satisfaction in the negative direction.With the results o the researches, some suggestions have been made. It has been expected that, this research would enlighten and contribute to the studies done for this field.