Kaplı ve kaplı olmayan oksijenatörlerde kardiyopulmoner sistemlerin antioksidanlar üzerine etkileri
Effect of cardiopulmoner systems on antioxidants in covered and coverless oxigenerators
  1. Tez No: 195869
  2. Yazar: EZHAR KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET HALİT ANDAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiopulmoner Bypass, Kalp-Akciğer Makinesi, Total Antioksidan Kapasite, Kaplı ve Kapsız Oksijenatörler, Hematokrit, Hemoglobin, Trombosit, Cardiopulmoner bypass, heart-lung machines, total antioxidant capacity, covered and coverless oxigenerators, hematocrit, hemoglobin, thrombosed
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarının patogenezin rolü olan iki teori vardır. Bunlardan biri olan serbest radikal teorisine göre, serbest radikaller, enzim ve proteinleri inaktive eder. İkinci teori de ise serbest radikalin kendisi primer olarak hücre hasarına yol açmaktadır. Oksijen metabolitleri lipid, protein ve karbonhidratlar gibi hücre komponentlerine yönelik oksidatif ataklar yaparak ya da direkt olarak biyolojik hasara neden olmaktadır. Aerobik organizmalar O2 toksisitesinden enzim sistemleri ve serbest radikal tutucular gibi savunma mekanizmaları ile korunur. Bu savunma mekanizmalarına antioksidanlar denir. Kalbin pompa ve akciğerlerin gaz alışverişi fonksiyonlarının geçici bir süre ile vücut dışı bir cihaz yolu ile sağlanması işlemine Kardiopulmoner Bypass (CPB) denir. Bu çalışmada, açık kalp cerrahisinde kullandığımız oksijenatörlerin kaplı ve kaplı olmayanlarının CPB sistemlerinin antioksidanlar üzerine etkilerini araştırdık. Bu çalışmaya açık kalp cerrahisi ameliyatına dahil olan 15 adet kaplı oksijenatör ve 15 adet kaplı olmayan oksijenatörden totalde 30 hastadan anestezi, pompa giriş, cross-clemp başlangıç, cross-clemp bitiş, pompa bitiş olmak üzere 5 ayrı zamanda alınan kanlar dahil edildi. Bu kanlar jelsiz heparinli tüplere alındıktan sonra santrifüj edilerek serum kısmı ependorf tüplere konularak -80°C de çalışma gününe kadar derin dondurucu da saklanmıştır. Çalışma günü saklanan bu serumlar çıkartılarak oda ısısında çözünmesi beklenmiştir. Daha sonra çözünen bu serumlar tüplere konularak biyokimya cihazında TAOK 1, TAOK 3 parametreleri çalışıldı. Ayrıca hastalardan ameliyat öncesi, ameliyat sonrası ve ameliyatın ertesi günü hemogram tüpüne kanlar alınarak hematokrit (hct), hemoglobin (hgb) ve trombosit (plt) parametreleri çalışılarak sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; kaplı ve kapsız sistemlerin hct, hgb, plt değerleri ve TAOK 1, TAOK 3 değerleri incelenmiş, göre anlamlı farklılık saptanmamıştır. Bundan dolayı kalp ameliyatlarında sistemlerin kaplı ve kapsız olmasının, TAOK' u etkilemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are the theories which play a role in the pathogenesis of the cell damage caused by free radicals one of these theories is the theori of free radicals. According to the this theory the free radical inactivates enzyme and proteins. According to the second theories the free radicals cause primarily by itself the cell damage. Oxygen metabolites occasion to directly biological damage or do oxidative attact on cell components like lipid ,protein and carbonhydrate. Aerobic organisms defend with defense mechanisms, are enzyme systems and free radical catcher, from oxygen toxicite. Antioxidants is tell to these defense mechanisms. Heartfelt a pump and the lungs?gas taking functions substitute a temporary period by means of outher a machine is tell to cardiopulmoner bypass (CPB). In this study, we searched Antioxidants were effected by covered or coverless oxigenerator which is use in open heart surgeon operations. They are 15 eaches covered oxigenerator and 15 eaches coverless oxigenerator, totaly 30 patients are included in open heart surgeon operationswere taken blood 5 different times (anesthesia, pumpentering, cross-clemp finish, pumps exit). This blood was taken with out gell with heparine tubes after it was sedimentator part was put in ependort tubes and stored in deep freezeat -80oC until trainning day. In trainning day stored serums provided to melt at room temperature. After melted serums were put in tubes and TAOK 1 and TAOK 3 parameters were worked in biochemical equipment. At the same time it took blood, from patints at before, at and after day the operation, work for hematocrit (hct), hemoglobin (hgb) and thrombosed. (plt) parameters had been compared. Consequently, it was researched hct, hgb, plt, TAOK 1 and TAOK 3 values of systems of covered and coverless. According to these values, we didn?t findany significant. Therefore, we get to be of the opinion TAOK values aren?t effected by Systems are being covered or coverless in heart suegical operations.