Kardiyopulmoner bypass ta magnezyumun önemi
Importance of magnesium during cardiopulmonary bypass operation
- Tez No: 195870
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET HALİT ANDAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner Bypass, Magnezyum, Atriyal fibrilasyon, Kalp-Akciğer Makinesi, Cardiopulmonary Bypass, Magnesium, Atrial Fibrillation, Heart- Lung Pump
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Kardiyopulmoner Bypass (CPB), kalbin pompalama ve akciğerlerin gaz alışverişi işlevinin geçici bir süre ile kalp-akciğer makinesi tarafından sağlanmasına denir. CPB, kalpten gelen venöz kandan karbondioksit (CO2) alıp oksijen ilave ederek geniş bir artere geri gönderen bir tekniktir. Sonuç olarak tam olarak sağlandığında, ekstra korporeal dolaşım, hem sirkülasyonu, hem de ventilasyonu sağlar. Kardiyopulmoner Bypass (CPB) yaygın bir şekilde kullanılıyor olmasına rağmen bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Bu yan etkiler; eritrositlerin parçalanması, pıhtılaşmada meydana gelen bozukluklar ve potasyum (K+), magnezyum (Mg++) gibi elektrolit kaybının olması şeklinde özetlenebilir. Kardiyopulmoner Bypass (CPB)' ta hemodilüsyonun sağlanması için kullanılan prime solüsyonuna Mg konulmaktadır. Mg, CPB' den sonra postoperatif periyotta AF' nin sık tekrarlanma olayını azaltmaktadır. Bu randomize kontrollü deneysel çalışmada; CPB cerrahisi uygulanması planlanan 30 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalarda, çalışma sonuçlarını etkilememesi açısından majör sistemik hastalığı (KOAH, atelektazi, troid hastalığı g.b.) olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Demografik karekterleri yönünden önemli farklılıklar bulunmayan, CPB cerrahisi yönünden randomize seçtiğimiz ilk 15 hasta kontrol grubu olarak kabul edilip, hastalarda prime solüsyonuna Mg uygulanmasında kolaylık oluşturması açısından, MgSO4 olarak ½ ampul (1.5 g MgSO4 / 10 ml enjeksiyonluk su), daha sonra gelen 15 hastanın yine demografik karekterleri yönünden benzer olup çalışma grubu olarak belirlenip prime solüsyonuna 1 ampul MgSO4 (1.5 g MgSO4 / 10 ml enjeksiyonluk su) konuldu. Sonuç olarak; çalışma grubumuzda AF görülmemiştir. Kontrol grubu hastalarımızda ise AF % 33.3 oranında görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cardiopulmonary Bypass (CPB) is defined as providing the gas exchange function of the lungs and the pumping function of the heart by the heart-lung machine for a transient period. CBP is a method which adds oxygen into the venous blood originated from the heart by eliminating CO2 and sending it back in to a large artery. Consequently, if the system is completely fixed, the extracorporeal circulation provides both the circulation and the ventilation. Although CPB is often used, it bears some side effects. These side effects can be summarized as the destruction of the erythrocyts, coagulation defects and the loss of electrolytes such as potasium and magnesium. Magnesium is being added in the priming solution for hemodilution during CPB. Mg decreases the recurrence of AF during the post CPB period. It means it has a positive effect. In this randomized controlled trial study, 30 patients who had been planned for CPB, have been included in our study. Among these patients, we have excluded the patients who also had concomittant diseases ( such as chronic obstructive lung disease, atelectasis, thyroid diseases etc) not to disturb the results of the study. Without meaningfull difference of demographic characteristics, we first randomly selected a control group of 15 patients who were going to receive CPB surgery. They were considered as control group and were given ½ amp. MgSO4 (1.5g MgSO4 / 10 ml injectable water), the next group of 15 patients who were demographically alike, have received 1 amp. MgSO4 (1.5g MgSO4 / 10 ml injectable water) In conclusion, AF has not been detected in our study group while in our control group % 33,3 of the patients AF has been detected.