Şanlıurfa bölgesinde bağırsak parazitlerinin dağılımı ve elısa yöntemi ile entamoeba hıstolytıca sıklığının araştırılması
The prevalence of intestinal parasites and the frequency of entamoeba histolytica detected by elisa in sanliurfa
  1. Tez No: 195872
  2. Yazar: MÜSLÜM TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAMİ TAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bagırsak parazitleri, E.histolytica, amipli dizanteri, ELISA, Sanlıurfa, Intestinal parasites, E.histolytica, amebiasis, ELISA, Sanliurfa
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gelismis ve gelismekte olan ülkelerde paraziter hastalıklar önemli halk saglıgı sorunlarındandır. Türkiye'de de yapılan çalısmalar paraziter hastalıkların prevalansının oldukça yüksek oldugunu göstermistir. Parazit enfeksiyonlarının önemli bir kısmını olusturan bagırsak parazitleri; yetersiz beslenmeye, fiziksel ve zihinsel gelisme geriligine, çevre ve okul hayatına uyum saglamada eksiklige neden olabilir. Özellikle Amebiasis, Entamoeba histolytica protozoonunun neden oldugu, dünya nüfusunun %10'unun enfekte oldugu ve tropikal ülkelerde yılda yaklasık 100.000 kisinin ölümüne neden olan enfeksiyon hastalıgıdır. nsanlar, Entamoeba'nın amibik kolit ve karaciger absesine neden olan Entamoeba histolytica ve nonpatojen Entamoeba dispar olmak üzere morfolojik olarak ayırt edilemeyen iki türü tarafından enfekte olmaktadır. Bu çalısmanın amacı Sanlıurfa'daki bagırsak parazitlerinin dagılımını saptamaktır. Yapılan çalısmalarda Ocak-Kasım 2006 tarihleri arasında Sanlıurfa'daki Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuarı'na gelen 3380 dıskı örnegi nativ-lugol ile direkt mikroskobik olarak incelenmistir. Toplam 609 kiside (%18) bir veya birden fazla parazit bulunurken, parazit görülen kisilerin %3,4 (21/609) `ünde 2 parazit birlikte görülmüstür. Nativ-lugol ile süpheli toplam 93 dıskı numunesine Entamoeba histolytica spesifik lektin antijenine dayalı mikro ELISA testi uygulanmıstır. Olguların 342 (%56,2)'sinde Giardia intestinalis, 123 (%20,2)'ünde Ascaris lumbricoides, 67 (%11)'sinde Entamoeba histolytica, 27 (%4,4)'sinde Hymenolepis nana, 9 (%1,5)'unda Trichuris trichiura, 8 (%1,3)'inde Taenia saginata, 5 (%0,8)'inde Chilomastix mesnili, 3 (%0,5)'ünde Enterobius vermicularis, 2 (%0,3)'sinde Cryptosporidium parvum ve 2 (%0,3)'sinde Blastocystis hominis saptanmıstır. Bu çalısma sehrimizde bagırsak parazit enfeksiyonlarının hala önemli bir halk saglıgı sorunu oldugunu göstermistir. Ayrıca amöbiyozun tanısında, mikroskobinin spesifik ve hassas olmaması nedeniyle morfolojik olarak Entamoeba dispar ve Entamoeba histolytica ayırt edilmez. Çalısmamız E.histolytica'yı E.dispar'dan ayırt etmek için E.histolytica antijen testlerinin bu isi yapabilecegini göstermistir.
Özet (Çeviri)
In both developed and developing countries, parasitic diseases constitute an important public health issue. In Turkey too, various studies have shown that prevalance of parasitic diseases are very high. Intestinal parasites constitute an important part of parasitic infections that may cause inadequate nutrition, physical and mental growth discrepancies and lack of harmony to school and environment. Especially Amebiasis is an infectious diseaceae caused by the protozoan Entamoeba histolytica, which is common in tropical countries and infect 10% of the world?s population, resulting in approximately 100.000 deaths per year. Humans are infected by two morphologically identical species of Entamoeba. Entamoeba histolytica caused amebic colitis and liver abcess and Entamoeba dispar is noninvasive. The aim of this study was to determine prevalence of intestinal parasites in Sanliurfa. In this study the result of 3380 stool samples that were examined using native-lugol preparations (direct microscoby) in the Department of Microbiology, Medical Faculty of Harran University in Sanliurfa between January-November 2006 were evaluated. A total of 609 (18%) of the stool specimens were found to be positive for one or one more than one parasite. 21 subjects (3,4%) of the study population with intestinal parasites harbored two parasites. A total of 93 stool specimens that were doubtful using the native-lugol method reexamined by the Entamoeba histolytica spesific lectin antigen based ELISA test. The distribution of intestinal parasites was as follows: Giardia intestinalis in 342 (%56,2), Ascaris lumbricoides in 123 (%20,2), Entamoeba histolytica in 67 (%11), Hymenolepis nana in 27 (%4,4) Trichurus trichiura in 9 (%1,5), Taenia saginata in 8 (%1,3), Chilomastix mesnili in 5 (%0,8), Enterobius vermicularis in 3 (%0,5), Cryptosporidium parvum in 2 (%0,3) and Blastocystis hominis in 2 (%0,3) stool samples. This study showed that intestinal parasitic infections are still an important public health problem in our city. Also the microscopic diagnosis of amebiasis is neither spesific nor sensitive since Entamoeba histolytica and Entamoeba dispar are indistinguishable morphologically, our study have demonstrated the ability of E.histolytica ELISA tests to differentiate potentially E.histolytica from E.dispar.