Bağırsak parazitlerinin 0?6 yaş arası çocuklarda fiziksel, mental ve nöromotor gelişim üzerine etkileri
The effects of intestinal parasites on growth, mental and neuromotor development of children aged 0-6 years
  1. Tez No: 230193
  2. Yazar: NEBİYE YENTÜR DONİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİLE YILDIZ ZEYREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Microbiology, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırsak parazitleri, 0-6 yaş arası çocuklar, malnütrisyon, fiziksel büyüme, mental-nöromotor gelişim, anemi, Intestinal parasites, children aged 0-6 years, physical growth, malnutrition, mental-neuromotor development, anaemia
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Vaka-kontrol tipinde yürütülen bu epidemiyolojik araştırmada, bağırsak parazitlerinin 0?6 yaş arası çocukların fiziksel büyüme, mental ve nöromotor gelişimlerine etkisi araştırılmıştır. Şanlıurfa Tılfındır Sağlık Ocağı Bölgesi'nde 2007 Ekim-Aralık aylarında yapılan bu çalışmada boya göre ağırlıkları, yaşa göre ağırlıkları ve yaşa göre boyları ?2 standard deviasyonun (z skoru) altında olan 50 çocuk olgu grubu, üstünde olan 50 çocuk ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir.Bağırsak parazitlerini saptamak için alınan dışkı örnekleri nativ- lugol, sedimentasyon, asit fast boyama yöntemleriyle, perianal materyaller selofan bant yöntemiyle incelenmiştir. Çocukların kan sayımları, serum demir düzeyleri ölçülmüştür. Sosyo-ekonomik durum ve çevresel faktörleri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan anket uygulanmıştır. Çocukların mental ve nöromotor gelişmelerinin değerlendirilmesinde Ankara Gelişim Tarama Envanteri Anketi uygulanmıştırÇocukların %58'inde bir veya birden fazla bağırsak paraziti saptanmıştır. Parazit saptanan 58 çocuktan 32'sinde (%55.2) bir bağırsak paraziti saptanırken, 26'sında (% 44.8) birden fazla bağırsak paraziti saptanmıştır. Çalışmada parazitler sırasıyla Giardia intetinalis %42.53 (37) Enterobius vermicularis %27.58 (24), Ascaris lumbricoides %18.39 (16), Hymenolepis nana % 5.75 (5), Trichuris trichiura % 3.45 (3), Blastocystis hominis %1.15 (1), Entemoeba coli %1.15 (1) olarak saptanmıştır37 ay ve üzeri çocuklarda 0?36 ay arası çocuklara göre 1.93 kat daha fazla parazit görülmüştür (p0.05). Ayrıca bağırsak parazitleri ile anemi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
In this case-control epidemiological study, we aimed to investigate the effects of intestinal parasites on growth and mental-motor development of children aged 0-6 years. This survey has been performed within the area of Tilfindir Primary Health Care Center between October-December 2007. At initial, to seperate the control and case groups, the weight and length of the children were measured. 50 of the children whose weight-for-height, height-for-age and weight-for-age below -2 standard deviation (z scores) were enrolled as case group and 50 of the children were above -2 standard deviation were enrolled as control groupThe stool specimens were examined using native-lugol, modified formalin-ethyl acetate concentration methods and cellophane tape method. Also acid fast stained preparations were examined in all children. Complete blood count and the serum levels of iron in the children were measured .A structured questionnaire was used to collect the socioeconomic, environmental and demographic data about the children. Ankara Development Screening Inventory was used to asses the mental and neuromotor development. Children diagnosed with intestinal parasites and anaemia were treated by physicians of Tilfindir Health Care CenterOne or more intestinal parasites were detected in 58% of children. 55.2% of these children were infected only one parasite, 44.8% of them were infected by polyparasites.The distribution of the parasites according to species was as follows 37 (42.53 %) Giardia intestinalis, 24 (27.58 %) Enterobius vermicularis, 16 (18.39 %) Ascaris lumbricoides, 5 (5.75%) Hymenolepis nana, 3 (3.45 %) Trichuris trichiura, 1 (1.15 %) Entemoeba coli, 1(1.15 %) Blastocystis hominis. Children above 37 months were infected intestinal parasites 1.93 times higher than children between 0-36 months (p0.05). Also statistically there was a significant relationship between intestinal parasites and anaemia (p0.05