Ankilozan spondilit ve osteoartrit hastalarında statik ve fonksiyonel dengenin karşılaştırılması
Comparison of functional and static balance in patients with ankylosing spondylitis and osteoarthritis
- Tez No: 195880
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Functional balance, ankylosing spondylitis, osteoarthritis, quality of life, posture, static balance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Denge birçok nöromuskuler süreç içeren karmaşık bir fonksiyondur. Dengenin etkin kontrolü sadece doğru duyusal girdiye değil aynı zamanda güçlü kasların zamanında cevabına da bağlıdır. Denge bozuklukları romatizmal hastalıklarda gelişen fonksiyonel kayıplarla ilişkili olabilir. Bu çalışmanın amacı, ankilozan spondilit ve osteoartrit hastaları arasındaki denge farkı, dengenin yaşam kalitesi üzerine etkisi ve denge kaybı üzerinde kas kuvveti etkisinin belirlenmesidir. Çalışmaya 50 ankilozan spondilit (AS), 50 osteoartrit (OA) hastası ve 50 sağlıklı olgu katıldı. Tüm olgularda statik ve fonksiyonel denge ölçümleri yapıldı. Statik denge, gözler açık ve gözler kapalı durumda stabiliometre ile, fonksiyonel denge ise, zamanlı kalk git testi ve BERG denge skalası kullanılarak değerlendirildi. Alt ekstremite kas kuvveti dinamometre kullanılarak ölçüldü. Her iki grubun yaşam kalitesini değerlendirmek için Nottingham sağlık profili kullanıldı. Çalışmamızın sonucunda, AS'li hastalarda yerçekimi hattının anteriora, OA'lı hastalarda posteriora doğru yer değiştirdiği saptandı (p0.05). AS ve OA'lı hastalarda statik ve fonksiyonel denge kas kuvvetinden etkilenmektedir. Çalışmamızın sonuçları, statik ve dinamik dengenin romatizmal hastalıklarda, hasta izleminde, değerlendirmenin başından itibaren ele alınmasının, kontrol takiplerinde dikkate alınmasının gerekliliğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler Fonksiyonel denge, ankilozan spondilit, osteoartrit, yaşam kalitesi, postür, statik denge
Özet (Çeviri)
Balance is a complex function involving numerous neuromuscular processes. Effective control of balance thus relies not only on accurate sensory input but also timely response of strong muscles. Balance impairments may associated with functional deficits in rheumotological disorders. The aim of the study is to investigate the comparison balance, the effect of muscle strength and quality of life on balance in patients with osteoarthritis and ankylosing spondylitis. Fifty people with ankylosing spondylitis, fifty people with osteoarthritis and fifty healthy controls participated in the study. In all participants static and functional balance measurments were done. Static balance was measured by a stabiliometer with eyes open and eyes closed coditions. Functional balance was evaluated by timed up and go test and BERG balance scale. Lower extremity muscle was measured by a dynomometer. Quality of life was assessed by Nottingham Health Profile in both groups. At the end of the study, in AS patients, anterior balance was obtained, and in OA patients, posterior balance was obtained. Balance impairments in functional activities of AS patients were higher than that of OA patients (p0.05). We concluded that, in the patients follow up period, static and functional balance parameters should be dealth with since the beginning of the disease process and necessity of these parameters? evaluations were taken into consideration in control visits.