Romatoid artrit, ankilozan spondilit, osteoartrit hastalarında ve kontrollerde mevsimsel serum 25 hidroksivitamin D [25(OH)D] düzeyleri ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişki
Seasonal serum 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] levels in rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, osteoarthritis patients and controls and the correlation with the disease activity
  1. Tez No: 248781
  2. Yazar: LEVENT YAZMALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TEKEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Romatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, ankilozan spondilit, osteoartrit, 25 hidroksivitamin D, Rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, osteoarthritis, 25-hydroxyvitamin D
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı Romatoid artrit, Ankilozan spondilit, Osteoartrit hastalarında ve kontrollerde mevsimsel serum 25 hidroksivitamin D [25(OH)D] düzeyleri ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişkiyi araştırmaktı.Bu çalışma prospektif, grup kontrollü bir çalışma olarak planlandı. American College of Rheumatology (ACR) kriterlerine göre tanı almış 42 RA hastası, modifiye Newyork kriterlerini karşılayan 45 AS hastası, ACR kriterlerine göre tanı almış 40 OA hastası ve 46 sağlık kontrol grubunda yapıldı. Mevsimsel 25(OH) vitamin D yazın temmuz, ağustos ve eylül aylarında kışın aralık, ocak ve şubat aylarında ölçüldü. RA hastalarında DAS-28, AS hastalarında BASDAİ ve OA hastalarında WOMAC hesaplandı. Serum 25(OH) vitamin D düzeyleri high pressure liquid chromatografy (HPLC) yöntemiyle ölçüldü. Ayrıca değerlendirmeye alınan tüm bireylerde demografik bilgileri, diet alışkanlıklarını, laboratuar tetkiklerini (ESH, CRP, Hgb, RF), görsel analog skasını (VAS), yorgunluk skalasını, hastanın hastalığı global değerlendirme skalasını ve doktorun hastalığı global değerlendirme skalasını içeren kontrol grubu değerlendirme formu dolduruldu.Ortalama 25(OH) vitamin D düzeyi yazın en yüksek AS grubunda (33,79 ng/ml) ve kontrol grubunda (30,73 ng/ml) iken RA grubunda (27,85 ng/ml) ve OA grubunda (22,62 ng/ml) daha düşük saptandı. Kış mevsiminde ise yine AS grubunda en yüksek (31,57 ng/ml) bulunurken kontrol grubunda ise en düşük değer (19,82 ng/ml) saptanmıştır. Ortalama 25(OH) vitamin D düzeyinin yaz ve kış mevsimi arasındaki değişimi sadece kontrol grubunda anlamlı derecede yazın yüksek bulunmuştur. AS grubundaki yaz mevsimindeki yükseklik istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. RA ve OA grubunda ise kış mevsiminde daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. RA grubunda ortalama DAS-28 değeri kışın daha yüksek olmasına rağmen yaz ve kış mevsimindeki değişim anlamlı değildi ve her iki mevsimde de vitamin D ile DAS-28 arasında ilişki saptanmadı. AS grubunda ortalama BASDAİ değeri ise kışın anlamı derecede yüksekti ve her iki mevsimde de vitamin D ile BASDAİ arasında ilişki saptanmadı. OA grubunda WOMAC toplam skoru kışın daha yüksek olmasına rağmen yaz ve kış mevsimindeki değişim anlamlı değildi ve her iki mevsimde de vitamin D ile WOMAC toplam skoru arasında ilişki saptanmadı.Sonuç olarak çalışmamızda RA, AS ve OA grubunda mevsimsel 25(OH) vitamin D düzeyleri ile hastalık aktivitesi arasında ilişki saptamadık.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate seasonal serum 25-hydroxyvitamin D levels in rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, osteoarthritis patients and controls and the correlation of those with the disease activity.Study is planned as a prospective, group controlled cohort. Fourty two rhumatoid arthritis patients, diagnosed according to ACR criteria and fourty five ankylosing spondylitis patients, diagnosed according to Modified New York criteria and fourty osteoarthritis patients diagnosed according to ACR criteria and fourty six healthy controls were recruited for the study. Bi-seasonal measurements of serum 25(OH)D were checked in July, August and September for summertime and in December, January and February for wintertime.Disease activity were evaluated by DAS-28, BASDAI and WOMAC in groups of rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis and osteoarthritis patients respectively. Serum 25(OH)D level was measured by using the method of high pressure liquid chromatografy (HPLC). Alongside the above measurements, visual analoque scale, fatique scale, demographic data and diet habituations were evaluated by the patients and doctors. Laboratory measurements of erytrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, hemoglobin and rheumatoid factor were also recorded.The mean serum 25(OH)D concentration in summer was higher in AS patients (33,79 ng/ml) and controls (30,73 ng/ml) than in RA patients (27,85 ng/ml) and OA patients (22,62 ng/ml).While the mean serum 25(OH)D concentration in winter was highest in AS patients (31,57 ng/ml) it was the lowest in controls(19,82). In the control group serum concentration of 25(OH)D in summer was significantly higher than in winter.Although the mean DAS-28 value was higher in winter, but difference of DAS-28 between winter and summer was not significant in RA patients. We did not find any correlation between serum 25(OH)D levels and DAS-28 value in winter and summer. The mean BASDAI value was significantly higher in winter than in summer, but we did not find any correlation between serum 25(OH)D levels and BASDAI value in winter and summer in AS patients. While the mean WOMAC total score was higher in winter than in summer, but difference of WOMAC total score in winter and summer was not significant in OA patients. We did not find any correlation between serum 25(OH)D levels and WOMAC total score in winter and summer.Consequently we did not find any correlation between variations of seasonal serum 25(OH)D and the disease activity in the patients with rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis and osteoarthritis.