Diz ekleminde osteoartriti olan hastalarda egzersiz programının etkinliği
Effectiveness an exercise programs for patients for the knee osteoarthritis
- Tez No: 195889
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ERBAHÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz Osteoartriti, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, PNF, zokinetik egzersiz, Knee Osteoarthritis, Physical Therapy and Rehabilitation, PNF, Isokinetic Exercise
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez-Ortez-Biyomekanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalısma 2 hafta süre ile elektroterapi modaliteleri, PNF egzersizleri ve izokinetik egzersizlerinin ve ayrıca 4 hafta süreyle sadece PNF ve izokinetik egzersizlerini kapsayan fizik tedavi rehabilitasyon (FTR) programlarının diz osteoartriti (OA) üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıstır. Çalısmaya 49-65 yas arası , klinik ve radyolojik incelemeler sonucunda Amerika Romatoloji Birliği (ACR) kriterlerine göre bilateral diz OA'sı tanısı konarak FTR programı almaya uygun görülen 40 kadın hasta alınmıstır. Çalısmamıza alınan hastalar basit rastgele örnekleme yöntemi ile 20 kisilik 2 gruba ayrılmıstır. Birinci gruba ilk 2 hafta haftada 5 gün 10 seans, hotpack(HP), ultrason uygulanmıs ve Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon (PNF) egzersizleri yaptırılmıs ve devamında haftada 3 gün 4 hafta PNF egzersizlerine devam edilmistir. ?kinci gruba ilk 2 hafta, haftada 5 gün 10 seans HP, ultrason uygulanmıs ve izokinetik egzersizler yaptırılmıs ve devamında haftada 3 gün 4 hafta izokinetik egzersizlere devam edilmistir. Değerlendirmeler; postür analizi, kas kısalığı, antropometrik ölçümler, normal eklem hareketi, kas kuvveti, yürüyüs, fonksiyonel kapasite, denge, proprioseptif duyu parametrelerini kapsamıs; ayrıca ağrı Vizüel Analog Skalası (VAS) ile, yasam kalitesine SF-36 ile değerlendirilmis ve diz OA'ya özel durum değerlendirmesinde ise WOMAC kullanılmıstır. Ölçümler tedavi öncesi, tedaviyi takiben 2 hafta sonra ve tedavi sonu olan 6. haftada tekrarlanmıstır. ?ki hafta sonrası iki grupta da goniometrik ölçümlerde, ağrıda, kas kuvvetinde, fonksiyonel kapasite, yürüyüs analizi, denge skorlarında, proprioseptif duyuda, SF-36 ve WOMAC parametrelerinde düzelme olduğu tespit edilmistir (p0,05). Bu çalısmanın sonuçları her iki FTR programının diz eklem hareket genisliğini artırdığını, ağrıyı azalttığını, kas kuvvetini artırdığını, fonksiyonel kapasiteyi artırdığını, yürüyüs parametrelerini, dengeyi olumlu etkilediğini, proprioseptif duyuyu gelistirdiğini ve yasam kalitesinde iyilesme sağladığını göstermistir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to identify the effects of electrotherapy modalities, PNF exercises and isokinetic exercises for 2 weeks and also the effectiveness of the Physical Therapy and Rehabilitation(PTR) containing only PNF and isokinetic exercises for 4 weeks on knee osteoartritis(OA). The subjects were 40 women patients with an age range of 49-65 years who were diagnosed as having bilateral knee OA according to the American College of Rheumatology(ACR) criteria and radiological results. The patients were allocated into 2 gruops by means of simple randomization. The first group was treated with hotpack(HP), ultrasound and Proprioseptive Neuromuscular Fasilitation (PNF) exercises 5 days a week for a duration of 2 weeks, then for 4 weeks with PNF exercises only. The second gruop was terated with HP, ultrasound and isokinetic exercises 5 days a week for a duration of 2 weeks, then for 4 weeks with isokinetic exercises only.The patients were assessical in the begining of treatment, after two weeks of teratment and at the end of 6 weeks of teratment for posture, muscle shortness, anthropometric measures, range of motion, muscle strength, gait, functional capacity, balance, proprioception, and also pain was evaluated with the Visual Analog Scale(VAS). The SF-36 was utilized as a measure of quality of life measure and WOMAC was used as specific measure for OA of the knee.After two weeks improvement was detected in the range of motion, pain, muscle strenght, functional capacity, gait , balance, proprioseption, SF-36 and WOMAC parameters in both of the groups(p0,05). The results of this study showed that both of these two PTR programs were effective in increasing the range of motion of the knee, decreasing pain, increasing the muscle strength and functional capacity, improving gait , balance, proprioceptive sense and quality of life.