Diz osteoartriti olan hastalarda lazer tedavisinin etkinliği
The Effectiveness of DDLT on Knee OA
  1. Tez No: 267737
  2. Yazar: EMİN EKİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM ÇAPACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük doz lazer tedavisi, diz osteoartriti, ağrı, WOMAC Osteoartrit İndeksi, Lequesne İndeksi, SF-36, Lower dose of laser therapy, knee osteoarthritis, pain, WOMAC Osteoarthritis Index, Lequesne Index, SF-36
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Osteoartrit (OA), eklem kıkırdağı kaybı ve periartiküler kemiğin yeniden şekillenmesi ile karakterize, multifaktöriyel etkili, yavaş progresyon gösteren, osteofit formasyonuyla karakterize, kronik dejeneratif bir hastalıktır. Başarılı bir OA tedavisi için yeterli analjezi sağlanmasının yanında, eklem fonksiyonları da sürdürülebilir olmalıdır. Sinoviyal, diartrodial ve özellikle yük taşıyan eklemlerde progresif olarak ortaya çıkmakta olup, en sık diz eklemini etkilemektedir. Diz OA tedavisinde ilaçlar, fizik tedavi modaliteleri, egzersiz ve cerrahi prosedürler kullanılmaktadır. Fizik tedavi modaliteleri arasında düşük doz lazer tedavisi (DDLT) son zamanlarda oldukça sık kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada amacımız DDLT' nin diz OA tedavisindeki etkinliğini plasebo grubu ile kıyaslayarak araştırmaktır.Çalışmaya, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon A.D. polikliniğine başvuran, American College of Rheumatology (ACR) kriterlerine göre `Primer Diz Osteoartriti' tanısı konan, Kellgreen ? Lawrence evre 2 - 3 olan hastalar dahil edildi. Çalışma prospektif, randomize, çift kör tasarlandı (Kör araştırmacı: Dr. Emin Ekiz). 2 haftalık fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınacak hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldılar. Grup 1: Aktif lazer tedavisi alacak grup. Grup 2: Plasebo lazer tedavisi alacak grup. Hastalara 2 hafta (haftada 5 gün toplam 10 seans) süre ile aynı sağlık teknisyeni (Sğ. Tek. Hamdi Sak) tarafından aktif / plasebo lazer tedavileri uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedaviden 1 ve 3 ay sonra değerlendirildi.Değerlendirme parametreleri:15 metre yürüme zamanı (saniye)Ağrısız yürüme mesafesi (metre)Aktif / pasif eklem hareket açıklığı (EHA) ölçümüManuel kas gücü ölçümüDiz çevresi ölçümü (patella ortasından standart mezura ile/ santimetre cinsinden)İstirahat diz ağrısı (Vizüel Analog Skala)Hareketle diz ağrısı (Vizüel Analog Skala)Hastaya göre hastalık şiddeti (Vizüel Analog Skala)WOMAC skalası (ağrı, eklem sertliği, fiziksel fonksiyonlar)Lequesne İndeksiShort form 36 (SF ? 36) ile yaşam kalitesiÇalışmamızda lazer tedavisi ile istirahat ve hareketle diz ağrısı, hastaya göre hastalık şiddeti (VAS), 15 metre yürüme zamanı (sn), ağrısız yürüme mesafesi (m), WOMAC ağrı, sertlik ve fonksiyon skoru, Lequesne indeksi, aktif EHA ölçümü, Patella çevre ölçümü, SF-36 fiziksel fonksiyon, ve sosyal fonksiyon parametrelerinde olumlu düzelmeler saptanmıştır (p< 0,05). Pasif EHA ölçümü, SF-36 fiziksel rol, mental sağlık, vitalite ve emosyonel rol parametrelerinde plasebo lazer grubuna göre anlamlı değişiklik saptanmamıştır (p> 0,05).DDLT, kas iskelet sistemine bağlı ağrıda uzun yıllardır kullanılan bir yöntem olmasına rağmen, diz OA olan hastalarda kullanımı ve etkinliği ile ilgili yapılmış kontrollü çalışma sayısı oldukça azdır. Yapılmış çalışmalarda ise tedavi süresi, uygulanan güç yoğunluğu ve uygulama şekilleri standart olmayıp tedavi sonuçları da farklılık göstermektedir.Bu çalışmada, hastaların randomizasyonu, tedavi programı, tedaviyi değerlendiren hekim ve tedaviye alınan hastaların körlemesi ve değerlendirme parametereleri eksiksiz bir şekilde uygulanmış olup araştırmanın güçlü yönlerini oluşturmaktadır. Kellgren ? Lawrence evre 1 ve 4 olan hastaların çalışmaya alınmaması, ek olarak medikal veya herhangi bir egzersiz tedavisinin verilmemesi çalışmamızın eksik yanlarını oluşturmaktadır. Bununla birlikte uygulamanın diz OA' de tedavi önceliğini belirlemek amacıyla daha fazla hastayı kapsayan DDLT' nin uzun dönem etkilerini de ortaya çıkaran daha uzun süreli, ek çalışmalara gereksinim olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis (OA) is a chronic degenerative disease which is characterized by loss of joint cartilage and remodeling of periarticular bone and also by osteofit formation which has a multifactorial effect and shows slow progression. For a successful OA treatment, as well as providing sufficient analgesia joint functions should be sustainable. It emerges on synovial, diarthrodial and especially load-carrying joints progressively and most often affects knee joints. During knee OA therapy medications, physical therapy modalities, exercises and surgical procedures are used. Among the physical therapy modalities, the lower dose of laser treatment (DDLT) has started being used recently. In this study we aimed to investigate the effectiveness of DDLT on knee OA therapy by comparing it with placebo group.In study, those patients with Kellgren-Lawrence stage 2-3, who referred to Physical Therapy and Rehabilitation Department of Medical Faculty Hospital, Ege University and received the diagnose of ?Primary Knee Osteoarthritis? according to American College of Rheumatology (ACR) criteria were enrolled. It was planned as a prospective, randomized and double-blind study (Blinded researcher was Dr. Emin Ekiz). Patients to receive 2-week physical therapy and rehabilitation program were divided into 2 groups. Group 1 received active laser therapy and group 2 placebo laser therapy. Patients have been provided active/placebo laser therapy for two weeks (5 days a week, a total of 10 sessions) by the same health technician (Health technician Hamdi Sak). Patients were evaluated before, immediately after and 1 or 3 months after treatment.Evaluation Parameters;15-meter walking distance (seconds)Painless walking distance (meters)Active/passive joint movement span (EHA) measureManual measurement of muscle strengthMeasurement of knee circumference (from middle of patella, by standard measure tape/ in cm)Rested knee pain (Visual Analog Scale)Moving knee pain (Visual Analog Scale)Severity of disease according to patient (Visual Analog Scale)WOMAC scale (pain, joint stiffness, physical functions)Quality of life with Short Form-36 (SF-36)In our study, with laser therapy positive improvements were observed in parameters of rested and moving knee pain, severity of disease according to patient (VAS), 15-meter walking distance (sec.), painless walking distance (m), WOMAC pain, stiffness and function score, Lequesne index, active EHA measurement, Patella measurement of knee circumference, SF-36 physical function and social function (p0.05).Although DDLT is a method which has been used long in pains associated with muscle-skeleton system, the number of controlled studies carried out on its usage and effectiveness on patients who received OA is very scarce. In studied conducted length of therapy, density of power applied and application methodologies are not standard and show differences.In this study, randomization of patients, therapy program, double-blinding of physician evaluating therapy and patients included in therapy and evaluation parameters were successfully implemented and they comprised the strength of the research. Exclusion of patients with Kellgen-Lawrence stage 1 and 4 from study and in addition not providing them with medical or any type of exercise therapy comprised the weakness of our study. However, we think further long-term studies which will include more patients in order to determine the priority of application on knee OA therapy and will reveal effects of DDLT are required.