Alt ekstremite amputelerinde eklem pozisyon hissinin değerlendirilmesi
Assessment of joint position sense in lower extremity amputees
- Tez No: 195890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZBAN BAYRAMLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ampute, Pozisyon Hissi, Proprioseptif Duyu, Propriosepsiyon, Amputee, Joint Position Sense, Proprioceptive Sense, Proprioception
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez-Ortez-Biyomekanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalısma alt ekstremite amputelerinde eklem pozisyon hissinin incelenmesi, agırlık tasıma ve protez kullanma süresi ile pozisyon hissi arasındaki iliskinin belirlenmesi amacıyla yapılmıstır. Çalısmaya yasları 18-50 yıl arasında degisen, en az 6 aydır protezini düzenli bir sekilde kullanan 25 unilateral diz altı ampute ile aynı yas grubundaki 30 saglıklı olgu dahil edilmistir. Olgular iki gruba ayrılmıstır. Ampute olgular deney grubunu, saglıklı olgular ise kontrol grubunu olusturmustur. Olgular, yas, amputasyondan sonra geçen süre, protez kullanma süresi, protez sayısı, protez agırlıgı gibi kisisel özellikler, agırlık dagılımı ve eklem pozisyon hissi açısından degerlendirilmistir. Eklem pozisyon hissinin degerlendirilmesinde Laserline kullanılarak, diz ekleminin 20°, 40° ve 60° lik açısal pozisyonlarında elde edilen ölçümler kaydedilmistir. Deney ve kontrol grubunun karsılastırılmasından elde edilen verilere bakıldıgında, kontrol grubunun dominant ve nondominant tarafı arasında 40° test açısında; kontrol grubunun nondominant tarafı ile deney grubunun protezsiz olarak degerlendirilen ampute tarafı arasında 20° ve 40° test açılarında; deney grubunun saglam tarafı ile protezsiz olarak degerlendirilen ampute tarafı arasında 20° test açısında anlamlı fark bulunmustur (p0.05). Çalısmamızın sonucunda, ampute rehabilitasyonu kapsamında, denge, agırlık aktarma ve yürüyüs egitimine ek olarak, proprioseptif duyunun da degerlendirilerek, amputelere bu yönde egitim verilmesinin fonksiyonel protez kullanımını olumlu etkileyecegi görüsüne varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the joint position sense in lower extremity amputees and to determine if there is a relation between weight bearing and prosthesis usage and joint position sense. The study included 25 unilateral trans-tibial amputees, between the ages of 18-50 years who were using their prosthesis for at least 6 months and 30 healthy subjects of the same age. The subjects were seperated into two groups. The study group was formed of amputees and the control group included the healthy subjects. The subjects were evaluated in the aspects of age, the time passed after amputation, the duration of prosthetic utilization, the number of prosthesis used, the weight of prosthesis in addition to weight distribution and joint position sense. For the evaluation of joint position sense Laserline was used and the findings obtained at the angles 20°, 40° and 60° were recorded. When the findings of the two groups were compared it is found that there were significant differences between the control group?s dominant and nondominant side at the test angle of 40°, between the control group?s nondominant side and the study group?s amputee side without usage of prosthesis at the test angles of 20° and 40° and between the study group?s sound side and amputee side without usage of prosthesis at the test angle 20° (p0.05). It can be concluded that it may positively influence the functional usage of the prosthesis to evaluate proprioception and train the amputees in that manner in addition to balance, weight bearing and balance trainings.