Risedronat sodyumun farmasötik preparatlarından analizi
Analysis of risedronate sodium in pharmaceutical preparations
- Tez No: 195908
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN ÖZALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya Mühendisliği, Pharmacy and Pharmacology, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risedronat sodyum, farmasötik preparat, 1.derece türev UV spektrofotometrisi, sürekli dalgacık dönüsüm yöntemi, Risedronate Sodium, pharmaceutical preparation, first derivative UV spectrophotometry, continuous wavelet transform method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalısmada osteoporoz tedavisinde kullanılan Risedronat sodyumun (R) farmasötik preparatlarından analizi için 1.derece türev UV spektrofotometrisi ve sürekli dalgacık dönüsüm (SDD) yöntemleri gelistirilmistir. Yapılan ön deneyler sonucunda R'nin farmasötik preparatlarından analizinin yardımcı maddelerden gelen girisimleri önlemek amacıyla 1.derece türev UV spektrofotometrisi ve SDD yöntemleriyle yapılmasına karar verilmistir. Standart çözeltiler ve farmasötik preparatlar suda hazırlanmıstır. Dalga boyu 1.derece türev UV spektrofotometrisi yöntemi için 258 nm, SDD yöntemi için ise 275 nm olarak seçilmistir. R'nin farmasötik preparatlarından analizi için gelistirilen yöntemler kararlılık, dogrusallık, duyarlılık, dogruluk, kesinlik, özgünlük ve tutarlılık parametrelerine göre valide edilmistir. Dogrusallık aralıkları 1.derece türev UV spektrofotometrisi için 0.8-120 ?g mL-1 ve SDD yöntemi için 0.7-120 ?g mL-1 olarak saptanmıstır. Yöntemlerin gözlenebilme sınırları ise 1.derece türev UV spektrofotometrisi için 0.3 ?g mL-1, SDD için 0.1 ?g mL-1 bulunmustur. Validasyon çalısmaları sonucunda gelistirilen yöntemlerin dogru, kesin, duyarlı, özgün ve tutarlı oldugu ispatlanmıstır. Gelistirilen ve valide edilen bu yöntemler R'nin farmasötik preparatlarından analizine uygulanmıstır. Sonuçlar kaynaklarda bulunan spektrofotometrik yöntemle karsılastırılmıs ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, first derivative UV spectrophotometric and continuous wavelet transform (CWT) methods were developed for the analysis of Risedronate Sodium in pharmaceutical preparations which is used in osteoporosis treatment. As a result of initial experiments it was decided to determinate R by first derivative UV spectrophotometric and CWT methods in pharmaceutical preparations due to interferences from excipients. The solutions of the standards and pharmaceutical samples were prepared in water. 258 nm and 275 nm were chosen for first derivative UV spectrophotometric and CWT methods, respectively. The developed method for the determination of R in pharmaceutical preparations was validated with respect to stability, linearity, sensitivity, accuracy, precision, specificity and robustness. Linearity ranges were determined as 0.8-120 ?g mL-1 for the first derivative UV spectrophotometric method and 0.7-120 ?g mL-1 for CWT method. Limit of detections were found to be 0.3 ?g mL-1 for first derivative UV spectrophotometric method and 0.1 ?g mL-1 for CWT method. According to the results of validation studies, it was proved that the developed methods were accurate, precise, sensitive, specific and robust. The results were compared to spectrophotometric method reported in literature and no significiant difference was found statistically. The developed and validated methods were applied to determination of R in pharmaceutical preparations.