Hiperlipidemik bireylerde diyetle kalsiyum alımı ile bazı biyokimyasal parametreler ve antropometrik ölçümler arasındaki etkileşimin değerlendirilmesi
The relationship between dietary calcium intake biochemical parameters and antropometric measurements in hyperlipidemic humans.
- Tez No: 195909
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLHAN EROĞLU SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Hiperlipidemi, kolesterol, kalsiyum, obezite, Hyperlipidemia, cholesterol, dietary calcium, obesity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine başvuran ve diyet polikliniğinden diyet tedavisi alan hiperlipidemik 90 erkek birey üzerinde yürütülmüştür. Hipertansiyon dışında herhangi bir kronik hastalığı olmayan, vitaminmineral takviyesi ve lipit düşürücü ilaç kullanmayan bireyler araştırmaya dahil edilmiştir. Bu araştırmada, hiperlipidemik bireylerin diyetle aldıkları kalsiyum miktarları ile serum lipit konsantrasyonları gibi biyokimyasal parametreler ve bazı antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Hastaların genel özelliklerini, hastalıklarının durumunu, beslenme alışkanlıklarını ve fiziksel aktivite durumlarını belirlemek amacı ile oluşturulan anket formu uygulanmıştır. Kalsiyum alımı besin tüketim sıklığı formu kullanılarak belirlenmiştir. Günlük enerji, makro ve mikro besin öğeleri alımları 24 saatlik besin hatırlatma formu ile kaydedilerek değerlendirilmiştir. Bireyler kalsiyum alım düzeylerine göre gruplandırılmıştır: Grup 1 (< 600 mg), Grup 2 (600-1000 mg), Grup 3 (>1000 mg). Kalsiyum alımı ile biyokimyasal bulgular arasındaki ilişki incelendiğinde kalsiyumun total kolesterol (r=0.086, p=0.418) ve HDL kolesterol düzeyi (r=0.051, p=0.631) ile pozitif; LDL kolesterol (r=-0.028, p=0.805) , VLDL kolesterol (r=- 0.093, p=0.384) düzeyi ve total kolesterol/HDL kolesterol (r=-0.004, p=0.968) oranı ile istatistiksel olarak önemli olmamakla birlikte negatif ilişki olduğu bulunmuştur. Kalsiyum alımının bel çevresi (r=-0.023, p=0.830) ve BKİ (r=-0.022, p=0.839) ile istatistiksel olarak önemli olmamakla birlikte negatif ilişkili olduğu belirlenmiştir. Diyet ile alınan kalsiyumun hiperlipidemi ve obezite üzerindeki olumlu etkilerini doğrulayacak ve bu konuda diyet önerilerin geliştirilmesine yardımcı olacak iyi planlanmış araştırmaların gerekliliği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work was carried on 90 hyperlipidemic men who applied Türkiye High Specialization Education and Reseach Hospital?s Cardiology polyclinic and received diet therapy from diet polyclinic. Subjects who regularly did not consume vitamin or mineral supplements and lipid lowering tablets and had no any chronic disease except hypertension was participated in the study. The aim of the study was to assess the relationship between dietary calcium intake and biochemical parameters as serum blood lipids and antropometric measurements in hyperlipidemic subjects. Hyperlipidemic patient?s general state, status of illness, nutrition habits and physical activity state were interviewed and recorded on the survey form. Dietary intake of calcium was estimated with FFQ. Daily energy, macronutrient and micronutrient intakes were determined by using a 24 hour dietary recall. Subjects were divided into 3 groups on the basis of their daily calcium intake: Group 1 (< 600 mg), Group 2 (600-1000 mg), Group 3 (>1000 mg). When relationship between calcium intake and biochemical findings was examined, in spite of the fact that it is not meaningful from statistical point, calcium intake was positively correlated with total cholesterol (r=0.086, p=0.418) and HDL (r=0.051, p=0.631); negatively correlated with LDL (r=-0.028, p=0.805) , VLDL (r=-0.093, p=0.384) and ratio of total cholesterol/HDL (r=-0.004, p=0.968). Calcium intake was negatively correlated with waist circumference (r=-0.023, p=0.830) and BMI (r=-0.022, p=0.839), but it is not meaningful from statistical point. Consequently, well defined researches are needed for supporting favorable effect of dietary calcium on hyperlipidemia and obesity and improving dietary suggest in this subject for calcium.