Zihinsel engelli çocuğa sahip ebeveynler ile normal gelişim gösteren çocuğa sahip ebeveynlerin 7- 15 yaş arası çocuklarının toplumsal cinsiyet rollerine yaklaşım ve görüşlerinin incelenmesi
Review of approaches and opinions of parents who have mentally disabled children and who have normally developed children between ages of 7-15 regarding gender roles of their children
  1. Tez No: 195910
  2. Yazar: UTKU SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMİHAN ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyoloji, Education and Training, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet rolü, zihinsel engel, Sex, gender, gender role, mental disability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı ebeveynlerin çocuklarının toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin görüş ve yaklaşımlarının, çocuklarının zihinsel engelli olup olmama durumlarına göre incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara il merkezinde ikamet eden ve birlikte yaşayan, 7-15 yaş arası 72 zihinsel engelli çocuğun anne ve babası ile 7-15 yaş arası 79 normal gelişim gösteren çocuğun anne ve babası oluşturmaktadır. Çalışma grubuna alınan anne ve babaların çocuklarının toplumsal cinsiyet rollerine yaklaşımlarını belirlemek amacıyla BEM Cinsiyet Rolü Envanteri kullanılmıştır. Envanter Sandra BEM tarafından geliştirilmiş olup, Türkçe'ye uyarlama çalışması Kavuncu (1987) tarafından yapılmıştır. Envanterin güvenilirlik ve geçerlilik çalışmaları Dökmen (1991) tarafından yapılmıştır. Envanterin yanı sıra ebeveynler ve ilgili çocuklar hakkında bilgi almak için araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS-13.0 istatistik paket programından faydalanılmış ve ki kare testi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda; zihinsel engelli çocuğa sahip annelerin çocuklarına uygun gördükleri toplumsal cinsiyet rolleri açısından; anne yaşı anlamlı farka sebep olurken çocuğun cinsiyeti, yaşı, doğum sırası, engel türü, engel düzeyi ve kaynaştırma eğitimi alıp almaması ile annenin öğrenim düzeyi, çalışma durumu, yetiştiği aile tipi, izlediği televizyon programı türü ve dine yaklaşım ve uygulamaları açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Normal gelişim gösteren çocukların annelerinin çocuklarına uygun gördükleri toplumsal vi cinsiyet rolleri açısından; değişkenlerin hiçbiri anlamlı bir farka sebep olmamıştır. Zihinsel engelli çocukların babalarının çocuklarına uygun gördükleri toplumsal cinsiyet rolleri açısından, çocuğun cinsiyeti ve yaşı değişkenlerinde anlamlı fark bulunurken, çocuğun doğum sırası, engel türü, engel düzeyi ve kaynaştırma eğitimi alıp almaması ile baba yaşı, öğrenimi, yetiştiği aile tipi, izlediği televizyon programı türü ve dine yaklaşım ve uygulamaları açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Normal gelişim gösteren çocukların babalarının çocuklarına uygun gördükleri toplumsal cinsiyet rolleri açısından ise sadece çocuğun cinsiyeti değişkeninde anlamlı fark bulunurken, diğer değişkenler açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Çocuklarına uygun gördükleri toplumsal cinsiyet rolleri açısından anne veya baba olmak hem genel olarak hem de çocukların engelli olup olmaması değişkenine göre anlamlı fark yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to review the gender roles approaches and opinions of parents who have mentally disabled and normally developed children between ages of 7-15. The study group comprised parents of 79 children who are between 7-15 years old and normally developed and parents of 72 children who are the same age group and mentally disabled and these parents are living jointly in Ankara. In order to determine the gender approaches of parents in study group, BEM Sex Role Inventory was used. The inventory was developed by Sandra L. Bem and was adapted and translated into Turkish by Kavuncu (1987). The validity and reliability studies of this inventory were carried out by Dökmen (1991). In addition to inventory, a question form which was developed by the researcher was used to collect data about parents and their children. In the analysis of data the package programme of SPSS 13,0 was utilized and chisquare test was applied. As a result of this study; age of mothers results in significant difference regarding appropriate gender roles of mentally disabled children, however there is no significant difference in opinions of mothers in this issue arising out of sex, age, birth seguence, type of disability, level of disability, whether ot not to join integration education of children as well as education level of, working status of, type of previous family of, type of television programs are fallowed by and applications and approaches regarding religion of mothers who have mentally disabled children. Variables did not cause a significant viii difference in opinions of mothers, who have normally developed children, regarding gender roles of their children. According to the mentally disabled children?s fathers of opinions about appropriate gender roles to their children, significant difference was observed according to children?s sex and age but there was no significant difference arising out of child?s sequence of birth, type of disability, level of disability, whether ot not to join integration education of children and father?s education level, type of previous family, type of television programs are fallowed by father and religious believes and applications. No other variable than sex of children cause a significant difference in opinions of fathers; who have normally developed children, regarding gender roles of their children. Being either a mother or father constitutes a significant difference in terms of gender roles of either generally or, within the particular context of their children?s being disabled, or not. According to opinions of parents regarding appropriate gender roles their children, either children?s being disabled or not, resulted significant difference.