İşitme, görme ve ortopedik engelli ilköğretim öğrencilerinin benlik kavramlarının özel eğitim okullarına veya kaynaştırma eğitimine devam etme durumlarına göre incelenmesi
Examination of self-concepts of hearing impaired, visually impaired and orthopedically handicapped primary school students' that continue special education schools or integration education.
  1. Tez No: 195913
  2. Yazar: SEVGİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMİHAN ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Psychology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik kavramı, kaynastırma, isitme yetersizligi, görme yetersizligi, ortopedik engel, Self-concept, integration, hearing impairment, visual impairment, orthopedic handicap
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu arastırma, özel egitim okullarına ve kaynastırma egitimine devam eden isitme, görme ve ortopedik engelli ilkögretim ögrencilerinin benlik kavramlarını çesitli degiskenler açısından incelemek, karsılastırmak ve bu egitim ortamlarının çocukların benlik kavramları üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıstır. Arastırmanın örneklemini 2004 - 2005 ve 2005 - 2006 ögretim yılında Ankara ilinde özel egitim okullarına ve kaynastırma egitimine devam eden 100 isitme, 81 görme ve 100 ortopedik olmak üzere 281 engelli ögrenci olusturmustur. Örneklemi olusturan ögrencilerin 138'i kız, 143'ü erkek ögrencidir. Arastırmada veri toplamak amacıyla Genel Bilgi Formu ve Piers-Harris Çocuklar çin Benlik Kavramı Ölçegi kullanılmıstır. Elde edilen verilerin degerlendirilmesinde, SPSS 13.0 paket programı kullanılmıstır. Arastırmadan elde edilen bulgular, özel egitim okullarına devam eden isitme, görme ve ortopedik engelli ögrencilerin genel ve alt benlik kavramları düzeylerinin, kaynastırma egitimine devam eden isitme, görme ve ortopedik engelli ögrencilerden yüksek oldugunu ve farkın anlamlı oldugunu göstermektedir. Ancak özel egitim okullarına ve kaynastırma egitimine devam eden isitme, görme ve ortopedik engelli ögrencilerin genel benlik kavramlarının yas, cinsiyet, araç kullanma, engelin olus zamanı, engel nedenine göre farklılıkları anlamlı bulunmamıstır. Anne baba ögrenim durumu ve ailedeki çocuk sayısına göre bazı boyutlarda anlamlı farklılıklar bulunmustur.
Özet (Çeviri)
This research is planned to examine and compare in terms of several variables, the self-concepts of hearing impaired, visually impaired, and orthopedically handicapped primary school students? that continue special education schools or integration education and to determine the effects of these education environments on the children?s self-concepts. The subject of the research consists of 281 disabled students which are made up of 100 hearing impaired, 81 visually impaired and 100 orthopedically handicapped that are continuing special education schools and integration education in the 2004-2005 and 2005-2006 academic year in Ankara. 138 of the students are girls and 143 are boys. In this research General Information Form and Piers-Harris Children?s Self-Concept Scale are used to gather data. In the assessment of gathered data SPSS 13.0 package program is used. The data gathered from the research shows that the general and sub self-concepts of hearing impaired, visually impaired and orthopedically handicapped students who continue special education schools are higher than hearing impaired, visually impaired and orthopedically handicapped students that continue integration education and that this difference is significant. But differences according to age, sex, using tools, the time of being disabled and the reason of being disabled of the general self-concepts of hearing impaired, visually impaired and orthopedically handicapped students continuing special education schools and integration education are not found significant. And some significant differences in some degrees have been found according to education of parents and number of siblings.