Yetişkinlerde biyoelektrik empedans analizi ölçümleri ve farklı denklemlerle karşılaştırılması
Measurements of bioelectrical impedance analysis in adults and comparison with anthropometric equations
  1. Tez No: 195934
  2. Yazar: DUYGU ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut bileşimi, bazal metabolizma hızı, vücut yağ yüzdesi, vücut kütle göstergesi, Body composition, basal metabolic rate, body fat percentage, body mass index
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Klinik değerlendirmelerde sıklıkla kullanılan bir BİA1 cihazından (X-SCAN-PLUS) saptanan bazal metabolizma hızı (BMH) ve vücut yağ yüzdesi (BFP) değerlerinin başka bir BİA2 cihazından (TANİTA-BC-418) saptanan ve çeşitli antropometrik denklemlerle hesaplanan değerlerle karşılaştırılması ve yöntemler arasındaki uyum miktarının, cinsiyet ve vücut kütle göstergesi (VKG) sınıflaması temel alınarak, saptanması amaçlanmıştır. Ayrıca obezitenin tanımlanmasında kullanılan VKG ve BFP'nin birbirleri ile olan ilişkisi de değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmaya yaşları 18-59 yıl arasında değişen sağlıklı, rastgele örneklemle seçilmiş gönüllü erkekler (n=150) ve kadınlar (n=150) katılmıştır. Yöntemlerin arasındaki uyumluluk miktarlarını ve biaslarını (ortalama farkları) test etmek için ?Bland-Altman (1986)? analizi kullanılmıştır. Araştırma sonunda VKG değerlerinin, obezitenin görülme sıklığını, Bray'in (1998) BFP sınıflamasına göre daha az tahmin ettiği görülmüş ve obezitenin tanımlanmasında VKG'nin yetersiz olabileceği vurgulanmıştır. BMH ve BFP'nin saptanması veya hesaplanması için kullanılan yöntemlerle BİA1 cihazı arasındaki korelasyon iyi derecede bulunmuş olsa da bu sonuç, yöntemlerin birbirleri yerine kullanılabilecekleri anlamına gelmemektedir. BFP değerinin hesaplanmasında erkeklerde BİA1 cihazı ile yapılan ölçümler ile Black ve arkadaşlarının denklemi, kadın ve erkek obez bireylerde (VKG?30 kg/m2) ise BİA1 cihazı ile yapılan ölçümlerle bütün yöntemlerin yüksek düzeyde uyum gösterdiği; fakat bireylere özgü değerlendirmelerde uyumluluk sınırlarının geniş olmasından dolayı önemli farklılıklarla da karşılaşılabileceği saptanmıştır. Yöntemler BMH değeri açısından incelendiğinde, hiçbir yöntemin BİA1 cihazı ile uyumluluk göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The object of the study is the comparison of body fat percentage (BFP) and basal metabolic rate (BMR) values which are determined by bioelectrical impedance analyzer (BİA1) (XSCAN- PLUS) with another BİA2 (TANİTA-BC-418) and anthropometric equations to asses the agreement based on sex and body mass index (BMI). The relation between BMI and BFP classifications that are used for determination of the obesity were also considered in the evaluation. The study included 150 male and 150 female healthy subjects (age 18-59 years old), who were voluntary and selected randomly. Methods agreement and bias (mean difference) were assessed by ?Bland and Altman (1986)? analysis. The result of the study showed that the BMI classification for the determination of the obesity prevalence was less than the Bray?s (1998) BFP classification and it was seen that BMI classification was limited to identify obesity. Methods which are used to measure the BFP and BMH, showed good correlation with BİA1 values but it doesn?t mean that one method could be used instead of the other method. In the analyze of BFP values that has been determined by BİA1 showed good agreement with equation of Black and et al (1983) in males and with all methods in both obese (BMI ?30 kg/m2) males and females but when the individual assessments were made there could be significant differences due to the wide limits of agreement. When methods were examined base on BMH values, it was seen that any of the methods were not a good alternative to BİA1.