F-11 futbol yaralanmalarını önleme programının bir sezon boyunca profesyonel bir futbol takımı için analaizi
F-11 football injury prevention programme were done for a season to analyse for a professional soccer team
- Tez No: 195944
- Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: injury, football, prevention, perfomance, incidance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalısma, F-11 futbol yaralanmalarını önleme programının profesyonel bir futbol takımına sezon boyunca uygulanması ve yaralanma insidansı üzerine olan etkilerinin arastırılması amacıyla yapıldı. Arastırmaya Türkiye Profesyonel 2. Futbol Ligi A Kategorisinden bir takımın (N=14) ve Türkiye Türkcell Süper Liginden bir takımın (N=19) futbolcuları dahil edildi. Egitim grubuna sezon içerisinde F-11 futbol yaralanmalarını önleme programı uygulandı ve yaralanmaları kaydedildi. Kontrol grubunun ise sadece sezon içerisinde olusan yaralanmalarına bakıldı. Futbolcuların sezon öncesi ve sezon sonrası olmak üzere performans ve izokinetik degerlendirmeleri yapıldı. Çalısmamızın sonucunda egitim grubu ile kontrol grubu arasında yas, sezon öncesi ve sonrasında vücut yag yüzdesi bakımından farklılık bulunurken (p0,05). zokinetik degerlendirmede egitim grubunun 60°/sn açısal hızda hamstring pik tork degeri ile H/Q oranı diger gruba göre sezon öncesi ve sonrasında anlamlı olarak yüksek bulundu (p0,05). Kas kuvveti gelisimi sezon içerisinde her iki grupta yükselirken anlamlılık ifade etmedi (p>0,05). Sezonda olusan yaralanma insidansları ve özellikleri benzer bulundu. Sonuçta uygulanan F-11 futbol yaralanmalarını önleme programının profesyonel sporcularda futbol yaralanmalarına etkili olmadıgı ancak futbol yaralanmalarının önlenmesi için daha kapsamlı ve homojen gruplarla, fiziksel uygunluk düzeyine etki gösterebilen önleme programlarına ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler; Yaralanma, futbol, önleme, fiziksel uygunluk, insidans
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of F-11 foootball injury prevention programme on the incidence of soccer injuries in a professional soccer team during one season. Subjects were 33 male professional soccer players selected from a team of Turkish Turkcell Super Leage and a team from the second division (Leage A). Training group participated in F-11 prevention programme during the training warm-up while the control group trained and play soccer as usual. Data releated to the occurance of injuries were collected during the season. Soccer players were evaluated using the measurement of isokinetic strength of the knee, and performance tests were measured before the start of season and after the ending of season. The findings in present study revealed significant differences between training group and control group in age, pre-postseason body fat (p0,05). In addition, training group?s pre-postseasonal 60°/s isokinetics hamstrings peak torque values and H/Q ratio were found singnificant greater than control group (p0,05). In both groups, muscle strength increased during the season but these didn?t imply istatistical differences (p>0,05). Injury incidance in the season and it?s characteristics were found to be similar. In conclusion, F-11 football injury prevention programme could not reduce injuries in the professional level but the findings of present study suggested that further study is needed to investigate the effective injury prevention programs in wide range and homogenow groups especially the most effective on player?s physical capacities in the professional level.