Punica granatum L. üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical studies on punica granatum L.
- Tez No: 195945
- Danışmanlar: PROF.DR. A. AHMET BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Punica granatum L, alkali jel elektroforez, troloks esdegeri antioksidan kapasitesi, trisetin, kemferol, elajik asit, punisik asit, Punica granatum L, alkaline single cell gel electrophoresis, trolox equivalent antioxidant capacity, tricetin, kaempherol, ellagic acid, punisic acid
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Punica granatum L. çiçek, meyve kabugu, meyve suyu ve çekirdek yagı üzerinde yapılan farmakognozik arastırmalar ile elde edilen bilesiklerin kimyasal yapıları aydınlatılmıs ve aktiviteleri incelenmistir. Çiçeklerin metanoldeki ekstresinin ön fraksiyonlanması sonucu elde edilen flavonoit fraksiyonundan kemferol-3-O-glukozit ve trisetin-7-O-b- glukozit izole edilmis ve yapıları kromatografik (TK, KK, VSK) ve spektroskopik (ESI-MS, 1H-NMR, 13CNMR) yöntemlerle aydınlatılmıstır. Meyve suyu yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ile incelenmis ve gallik asit, kafeik asit, p-kumarik asit, ferulik asit gibi asitler ve flavonoit yapısındaki floridzin bulunmustur. Meyve kabugu ve çiçegin metanol ekstresi n-butanol, etil asetat, petrol eteri ve su ile fraksiyonlanmıstır ve tüm fraksiyonlarda elajik asit bulunmustur. Etken maddeler ile fraksiyonların antioksidan aktivitelerine troloksa esdeger antioksidan kapasite yöntemiyle bakılmıstır. Meyve kabugu ile çiçek ekstrelerinin aktivitesinin troloksa göre daha yüksek oldugu gözlenmistir. Çiçegin petrol eteri ekstresinde epikatesin, katesin, gallik asit, elajik asit bulunmustur. Çekirdek yagı üzerinde farmakopelerde kayıtlı yag analizleri yapılmıs ve gaz kromatografisi ile ana bilesik punisik asit olarak saptanmıstır. zole edilen flavonoitler, yapılan tek hücreli alkali jel elektroforezi yöntemi ile H2O2 tarafından olusturulan genotoksisiteye karsı doza baglı olarak koruyucu özellik göstermistir.
Özet (Çeviri)
The compounds which were isolated from the flower, fruit bark, juice and seed oil of Punica granatum L. by pharmacognostical methods were identified from the point view of chemical structures as well as biological activities. Kaempherol-3-O-glucoside and tricetin-7-O-b-glucoside which were obtained from the flavonoid fraction were purified after prefractionation of methanol extract of the flowers and their chemical structures were identified by chromatographic (TLC, CC, VLC) and spectroscopic (ESI-MS, 1H-NMR, 13C-NMR) methods. The juice was found rich in acids such as gallic, caffeic, ferulic, p-coumaric acids and phloridzin which has a flavonoid structure, by using a HPLC method. The methanol extract of the fruit bark and flowers were fractionated with n-buthanol, ethyl acetate, petroleum ether and water and ellagic acid was found in all fractions. Active compounds and fractions were investigated for their antioxidant capacity equivalent to trolox. The total fractions of fruit bark and flower show higher antioxidant activity when compared to trolox. The petroleum ether extract of flowers was rich in epicatechin, catechin, gallic acid and ellagic acid respectively. The seed oil was determined according to pharmacopeial methods and punisic acid was found as major compound by gas chromatography. Antigenotoxic study was carried out with isolated active compounds by alkaline single cell gel electrophoresis and dose dependent protective activity of the flavonoids was determined.