Bir devlet hastanesinde açık ve kapalı sistem aspirasyon yöntemleri için standart geliştirilmesi ve bu yöntemlerin hastaların hemodinamik durumuna etkisinin belirlenmesi
Developing standard for the methods of open and closed system suctioning and determination of influence of this methods to hemodynamic status of patients in a state hospital
- Tez No: 195951
- Danışmanlar: PROF.DR. R. SELMA GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, endotrakeal entübasyon, standardizasyon, hemodinamik durum, kan gazı analizi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Araştırma, Kardiyovasküler Cerrahi (KVC) Yoğun Bakım Ünitesinde, endotrakeal tüp uygulanan hastalarda açık ve kapalı sistem aspirasyon yöntemleri için standart geliştirilmesi ile bu yöntemlerin hastaların hemodinamik durum ve arteriyel kan gazları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın birinci basamağını oluşturan standart aspirasyon yöntemi geliştirme çalışmasının örneklemini KVC yoğun bakımda çalışan toplam 48 hemşire oluşturmuştur. Açık ve kapalı sistem aspirasyon yöntemlerinin hastaların hemodinamik durumuna etkisinin incelendiği ikinci basamağın örneklemini 60 açık, 60 kapalı sistem aspirasyon yöntemi uygulanan toplam 120 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın birinci basamağının verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafından geliştirilen, açık ve kapalı sistem aspirasyon yöntemlerine ilişkin gözlem formu (Form1) ve anket formu (Form 2), açık ve kapalı sistem aspirasyon yöntemi uygulama standardı hemşire gözlem formu (Form 3) ve (Form4), araştırmanın ikinci basamağında ise hastaya ilişkin tanıtıcı özellikleri içeren hasta izlem formu (Form 5) ve hemodinamik durum ve arteriyel kan gazları izlem formu (Form 6) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Yüzdelik, Mann-Whitney U-Testi, Kruskalwallis H Testi, ???? ki eş arasındaki farkın önemlilik testi, tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin eğitim öncesi ve sonrası açık ve kapalı sistem aspirasyon yöntemlerine ilişkin doğru, yanlış, bilmiyorum cevap ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p0.05), SaO2 ve SpO2 değerlerinin arttığı belirlenmiştir. Koroner arter bypass greft ameliyatı olan hastalarda kapalı sistem aspirasyon yönteminin kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This semi- experimental study was carried out to develop a standard for open and closed suctioning methods in intensive care units of cardiovascular surgery and to determine the effect of these methods on hemodynamic status and arterial blood gases of endotracheal intubation process applied patients. Samples in the first standard suctioning development phase in the study were 48 nurses of cardiovascular intensive care units. Samples in the second phase where open and closed suctioning methods? effects on hemodynamic status of studied patients was 60 patients of open and 60 of closed suctioning applications. Researcher used various forms: an observation form which she developed for open and closed suctioning methods (Form 1) in the first phase of the study, a questionnaire form (Form 2), standard nurse forms for open and closed suctioning methods application forms (Forms 3 and 4), and patient descriptive characteristics included patient observation form (Form 5) and hemodynamic and arterial blood gases observation form (Form 6) in the second phase of the study. Data were analyzed using percentiles, Mann-Whitney U-test, Kruskal- Wallis H test, t test for significance between pairs, and analysis of variance for repeated observations.