Tüberküloz hastalarına sağlığının geliştirilmesinde sağlık inanç modeli ve eylem teorisinin uygulanması
The implementation of the theory of reasoned action and health belief model in promotion of the health of tuberculosis patients
  1. Tez No: 195950
  2. Yazar: FİLİZ HİSAR
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLÜMSER KUBİLAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Halk Sağlığı, Hemşirelik, Chest Diseases, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemsirelik, Saglık nanç Modeli, Eylem Teorisi, Tüberküloz, Saglıgın gelistirilmesi, Nursing, Health Belief Model, The Theory of Reasoned Action, Tuberculosis, Promotion of health
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu arastırma, tüberküloz hastalarının saglıgının gelistirilmesinde Saglık nanç Modeli ve Eylem Teorisinin uygulanması amacı ile yarı deneysel olarak gerçeklestirilmistir. Arastırma iki asamadan olusturulmustur. Birinci asamada arastırmacı, tüberküloz hastalarının saglık inançlarının belirlenmesinde kullanılan Tüberküloz Görüsme Ölçeginin (TGÖ) geçerlik ve güvenirlik çalısmasını yapmıstır. Arastırmanın ikinci asamasında ise örneklem kapsamına alınan hastalara Saglık nanç Modeli ve Eylem Teorisini kullanarak egitim ve danısmanlık hizmeti vermistir. Arastırma 14.10.2005 ile 21.1.2006 tarihleri arasında 33 hasta ile gerçeklestirilmistir. Arastırmacı tarafından hastalar 4 ile 6 ay süre ile (en az ayda bir kez olmak üzere) hemsirelik izlemi kapsamında izlenmistir. Arastırmaya katılan hastalar dispansere kabul edildiginde TGÖ ve ?Bilgi Degerlendirme Formu? (BDF) uygulanmıs ve elde edilen veriler dogrultusunda 2 gün 45'er dakikalık tüberküloz ögretimi yapılmıstır. Arastırma süresince hastalara en az ayda bir hemsirelik izlemi yapılmıs ve TGÖ sonuçları dogrultusunda egitim ve danısmanlık hizmeti verilmistir. Egitim ve Danısmanlık hizmeti Saglık nanç Modeli ve Eylem Teorisi bilesenleri (algıladıkları fayda, algıladıkları engellerler, hastalıgın siddeti, harekete geçiren etmenler ve normatif inanıslar) dogrultusunda yapılmıstır. Hastaların izlemi bittiginde TGÖ'i ikinci kez uygulanmıstır. Arastırma verilerinin analizinde yüzdelik, ortalama ve t testi kullanılmıstır. Program sonunda hastaların saglık inançlarını degerlendirmek için kullanılan TGÖ'inin ve BDF'nun istatistiksel analiz sonuçlarına göre ilgili puanların anlamlı olarak arttıgı belirlenmistir. Arastırmacı elde edilen sonuçlara dayanarak, dispanserlerde tüberküloz egitim birimlerinin olusturulmasını, tüberküloz alanında çalısabilecek hemsirelerin yetistirilmesini ve hastaların saglıgının gelistirilebilmesi için Saglık nanç Modeli ve Eylem Teorisi dogrultusunda egitim ve danısmanlık hizmeti verilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This quasi-experimental study aims to implement the Health Belief Model and the Theory of Reasoned Action in the promotion of the health of tuberculosis patients. Investigation included two stages. In the first stage, investigator had carried out the reliability and validity study of Tuberculosis Interview Instrument (TII) used for determining the beliefs of tuberculosis patients regarding health. In the second stage, sampled patients were offered training and consultancy services using Health Belief model and the Theory of Reasoned Action. Investigation was performed between 14.10 2005 and 21.1.2006 with 33 patients. Patients were followed up by the investigator for 4-6 months (at least once a month) in the framework of nursing follow up. When the patients participating in the study were admitted to dispensary, tuberculosis Interview Instrument and Information Evaluation Form were administered and in view of the data obtained, tuberculosis training had been given for two days in 45 minute sessions. During investigation, nursing follow up was carried out at least once a month and training and consultancy services had been offered according to TII results. The service was conducted in line with the components of Health Belief Model and The Theory of Reasoned Action (perceived benefits, perceived barriers, perceived severity, motivation to comply and normative belief). When the follow up was over, TII was administered for a second time. In the analysis of the investigation data, percentage, mean and t tests were used. After the program, it had been established that scores of TII and Information Evaluation Form increased significantly. Based on these results, it is our suggestion that tuberculosis training units education be established in dispensary, nurses should be trained for working in tuberculosis field, training and consultancy services should be offered to the patients in parallel to The health Belief Model and The Theory of Reasoned Action so that their health can be improved.