Uzun atlamada yerden çıkış evresinin biyomekanik analizi ve modellenmesi
Biomechanical analysis and modelling of the takeoff phase in the long jump
- Tez No: 195954
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERDAR ARITAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Uzun atlama, yerden çıkış, kinematik, kinetik, biyomekanik model, Long jump, takeoff, kinematics, kinetics, biomechanical model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmanın amacı; bağlantılı üye modelini kullanarak, uzun atlamanın yerden çıkış evresini temsil eden bir biyomekanik model oluşturarak eklemlere uygulanan kuvvet ve momentleri belirlemektir. Kuvvet platformu yardımı ile ölçülen yer tepki kuvvetlerinden yola çıkılarak, yerden çıkış evresi boyunca eklemlere uygulanan kuvvet ve momentleri belirleyebilecek bir model önerilmiştir. Çalışmaya atletizm erkek milli takımında yarışan bir uzun atlayıcı denek olarak alınmıştır. Boy uzunluğu, vücut ağırlığı, üyelere ait uzunluk, genişlik ve çevre ölçümleri alınmıştır. Deneğin uzun atlama hareketinin 3 boyutlu analizi için SIMI 7.5 hareket analizi paket programı kullanılmıştır. Yer tepki kuvveti kuvvet platformu kullanılarak ölçülmüştür. Hareket analizi ile kuvvet platformu verisinin eşzamanlı olarak toplanabilmesi için flaş kullanılmıştır. Hareket analizinden elde edilen kinematik veriler derecesi 2 ve kesme frekansı 20 Hz, kuvvet verileri ise derecesi 2 ve kesme frekansı 1000 Hz olan düşük frekanslı veriyi geçiren sayısal filtre kullanılarak filtrelendi. Araştırma sonucunda, kinematik ve kinetik analiz bulgularının literatürle paralellik sergilediği görülmüştür. Yerden çıkış evresinde çekme bacağı, sağ-sol önkol ve sağ-sol üstkolun hareketleri, hem öne doğru olan dönmenin dikey momentuma çevrilmesinde hem de hareketin dengeli bir şekilde gerçekleştirilmesine katkı sağlamıştır. Yer tepki kuvvetlerinden hareketle global eksen sistemine göre sıçrama ayağının distal ve proksimalinde, altbacağın distal ve proksimalinde ve üstbacağın distal ve proksimalinde hesaplanan kuvvetlerin büyüklüğü yer tepki kuvvetlerinin büyüklüğüyle karşılaştırıldığında, kuvvet değerlerinde her 3 eksende de azalma olmasına karşılık benzer davranış sergiledikleri görülmüştür. Global eksen sistemine göre her üyenin distal ve proksimalindeki kuvvetler değişmeden sabit kalmıştır. Global eksen sistemine göre sıçrama bacağı kalça eklemine en büyük kuvvet dikey eksende uygulanırken, lokal eksen sistemine göre sıçrama bacağı kalça eklemine en büyük kuvvet yatay eksende uygulanmıştır. Yerden çıkış evresinde, kuvvet platformundan ölçülen yer tepki kuvveti toplamı ile modelden hesaplanan toplam kuvvet benzer bir davranış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to establish a biomechanical model to compute the force and moments acting on the joints during takeoff phase in the long jump by applying inverse dynamic to the link segment model. By using the ground reaction force measured from the force plate, a model was suggested to determine the forces and moments acting on the joints during the takeoff phase. An elite male long jumper who is compete the national track and field team participated in this study. Subject?s body length, body mass, segment length, width and circumferences were measured. Motion analysis system (SIMI 7.5) was used for 3D analysis of subject?s long jump motion. The ground reaction force was measured using force plate. The flashlight was used for synchronizing the motion analyse system and the force plate. Displacement and force data were filtered with low pass Butterworth filter (respectively 2th order 20Hz and 2th order 1000 Hz). Kinematical and kinetic analyze results were found similar to the literature results. Lead leg, left-right lower arm, left-right upper arm?s motions were contributed forward rotation converted the vertical momentum during the takeoff phase. Calculated forces ankle, knee and hip joints were compared with the ground reaction force. Although force value were decline each of 3 axis, it?s examined similar behavior. According to global reference system, forces on the distal and proximal of each segment were fixed. According to global reference system, the biggest force on the hip joint of takeoff leg was aplied the vertical axis. According to local reference system, biggest force on hip joint of takeoff leg was applied horizontal axis. Sum of the force that computed from the model showed similar behavior with sum of the ground reaction force during the takeoff phase.