Psikoeğitimsel bir programla hemşirelerin sigara bırakma durumaları
The effect of osychoeducational treatment on nurses' smoking cessation behaviors
- Tez No: 195953
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sigara bağımlılığı, sigara bırakma, psikoeğitim müdahaleleri, hemşirelik, Smoking dependent, smoking cessation, psycho-education interventions, nursing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırma Psikoeğitimsel bir programla hemşirelerin sigara bırakma durumlarını incelemek amacıyla eylem araştırması olarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri'nde çalışan ve sigara içen hemşirelerden oluşmuştur. Bu hemşirelerden günde en az bir tane sigara içen ve araştırmaya katılmaya gönüllü olanlar örneklemi oluşturmuştur (N=52). Yapılandırılmış psikoeğitimsel program 10 oturum ve üç izlemden oluşmuştur. Araştırmanın verileri, Anket Formu, Sigara Bırakma Durumlarını Değerlendirme Formu, CO ölçümü, Kısa Semptom Envanteri, Özyeterlilik Anketi ve Stresle Başa Çıkma Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS paket programında analiz edilerek; yüzdelik, bağımlı gruplarda t testi, Varyans Analizi, Kruskall Wallis Varyans Analizi, Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi ve Ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Psikoeğitimsel programın 10. oturumunda hemşirelerin % 48.1'i sigarayı bırakmış % 25'i sigarayı azaltmıştır. Programın 10. Oturumunda, hemşirelerin stresle başa çıkma puanlarının anlamlı düzeyde arttığı (t=2.17, p=0.03), Kısa Semptom Envanteri puanlarının ise azaldığı (Z=2.53; P=0.01) saptanmıştır. Psikoeğitimsel programın 10. oturumunda özyeterlilik puanlarının önemli ölçüde arttığı ancak izlemlerde azaldığı buna rağmen bu değişimin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür (X2= 41.2, p= 0.00). Bu sonuçlar doğrultusunda, sigara bağımlısı olan gönüllü hemşirelere stesle başa çıkma ve özyeterliliği geliştirici psikoeğitimsel programlarla destek verilmesi, sigara bırakma sonrası izlemlerin daha sık yapılarak desteğin sürdürülmesi, eşlerin de bırakma programlarına katılması ve bu programların süreklilik kazanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is designed as an action research with the purpose of investigating the effects of smoking cessation behaviors among nurses through a psycho-educational treatment program. Voluntarily selected nurses who smoke at least one cigarette a day and work at Hacettepe University constituted the sample of this study (N=52). The structured treatment was delivered in 10 sessions with three follow-ups. Data collection instruments included a Questionnaire Smoking Cessation Status Evaluation, CO Measurement, Brief Symptoms Inventory, Self-Efficacy Scale, and Stress Management Scale. Data analyses were conducted using percentages, t-test for dependent sample means, analysis of variance, Kruskall Wallis analysis of variance, Wilcoxon matched samples test, and Chi-Square test. Results indicate nearly half of the participating nurses quit smoking and % 25 reduced at the end of the 10. session of the intervention. In addition, Self-efficacy and Stress Management Scores increased (t=2.17, p=0.03), significantly while Brief Symptoms Inventory scores significantly decreased (Z=2.53; P=0.01) after the 10 session of psychoeducational treatment. Although the Self-Efficacy scores of nurses decreased in follow-up sessions, it was still higher than the rate of participants that scores initially (X2= 41.2, p= 0.00). Based on the results of this study, it is recommended that nurses who are addicted to smoking should receive support through psycho-educational programs including self-efficacy and stress management. Such programs should have a continuity and be expanded. Follow-up sessions should have frequent and partners should have participated in such programs