Periodontal doku mühendisliği uygulamaları için kitosan temelli doku iskelelerinin üretilmesi, kemik morfojenik protein-2 (BMP-2), bazik fibroblast büyüme faktörü (bFGF), deksametazon (DEX) salım kinetiklerinin ve in vitro etkinliklerinin tayini
Fabrication of chitosan based scaffolds for periodontal tissue engineering applications, investigation of in vitro efficacy, release kinetics of bone morphogenetic protein-2 (BMP-2), basic fibroblast growth factor (bFGF) and dexamethasone (DEX).
  1. Tez No: 195955
  2. Yazar: ABDULLAH CEVDET AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. RAHİME MERAL NOHUTCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Dentistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: periodontal rejenerasyon, periodontal doku mühendisliği, sementoblast, periodontal ligament hücresi, BMP-2, bFGF, deksametazon, doku iskelesi, kitosan, kitosan-hidroksiapatit, Periodontal regeneration, periodontal tissue engineering, cementoblast, periodontal ligament cell, BMP-2, bFGF, dexamethasone, scaffold, chitosan, chitosan-hydroxyapatit
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Periodontal rejenerasyon hedefine yönelik çeşitli tedavi yöntemleri mevcut olsa da bu tedaviler ile öngörülebilir başarılı sonuçlar elde edilememektedir. Yara iyileşmesinde rol alacak hücrelerin uygun bir taşıyıcı ve biyolojik aracı moleküller ile birlikte hedef bölgelere uygulanması prensibine dayanan doku mühendisliği yaklaşımları ile periodontal rejenerasyonu sağlayabilecek yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir. Bu çalışmanın amacı; rejeneratif periodontal tedavilerde kullanılmak üzere kitosan temelli doku iskelelerinin üretilmesi, bu iskelelerin yapısal özelliklerinin belirlenmesi, doku iskelelerinden BMP-2, bFGF, DEX salım kinetiklerinin belirlenmesi, kitosan ve kitosan-HA (hidroksiapatit) doku iskelelerinin peridontal ligament hücreleri ve sementoblast hücre uygulamaları için uygunluğunun incelenmesidir. Çalışma kapsamında; gözenekli kitosan iskeleler, yüzde 2 ve %3 (w/v) konsantrasyonlu %75-85, >%85 deasetilasyon derecelerinde (DD) kitosan jeller kullanılarak ?dondurarak-kurutma? yöntemiyle hazırlandı. Yüzde 2 ve %3'lük >%85 DD'li kitosandan hazırlanan iskelelerin gözenek boyutları sırasıyla 100 ?m ve 20- 80 ?m olarak belirlendi. Kitosan doku iskelelerinden DEX salımının beş gün sürdüğü görüldü. Yüklenen BMP-2'nin ise % 90'nı ilk on saat içinde ortama salındığı gözlendi. Yüzde iki ve %3'lük kitosan doku iskelelerinden bFGF salımı ise sırasıyla 24 ve 20 saatte sona erdi. %2 kitosan ile hazırlan kitosan- HA doku iskelesinden salımın ise 168 saat sürdüğü belirlendi. bFGF yüklü kitosan ve kitosan-HA doku iskeleleri ile gerçekleştirllen 3-(4,5-Dimetiltiazol- 2-yl)-2,5-difeniltetrazolyum bromür (MTT) testinde periodontal ligament hücreleri ve sementoblast hücrelerin çoğalmalarının bFGF varlığı ile arttığı gözlendi. Ayrıca, kitosan-HA doku iskelelerinin, yapısal özellikleri ve uzun süreli ve kontrollü bFGF salımı sağlayarak PDL hücreleri ve sementoblast hücrelerinin çoğalmasını desteklediği gözlendi. Çalışmadan elde edilen sonuçlar kitosan doku iskelesinin doku mühendisliği uygulamaları için uygun ara bağlantılı, gözenekli yapıya sahip olduğunu göstermiştir. bFGF ile yüklenen Kitosan-HA doku iskeleleri PDL ve sementoblast hücreleri ile gerçekleştirilecek doku mühendisliği uygulamaları için uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
Periodontal regeneration is a possible objective of several periodontal therapeutic approaches; however, outcomes of these therapies are not always predictable. Tissue engineering approaches that apply cells playing role in the wound healing process with a suitable scaffold and biological mediators to the target tissues may provide novel alternatives for regenerative periodontal therapies. The purposes of this study are to fabricate chitosan based scaffolds for periodontal regeneration, to identify the structural properties of these scaffolds, to investigate the release kinetics of BMP-2, bFGF, DEX and to evaluate the suitability of the chitosan and chitosan-HA scaffolds for the tissue engineering approaches using PDL cells and cementoblast cells. In this study, chitosan gels with deacetylation degree (DD) 70-85% or >85% with 2% or 3% (w/v) concentration were freeze-dried to fabricate scaffolds with a structure of interconnected pores. Two percent and 3% chitosan with DD >85% have pore sizes of 100 ?m and 20-80 ?m, respectively. Scaffolds were loaded with varying quantities of BMP-2, bFGF and DEX. Chitosan scaffold released 90% of the loaded BMP-2 in less than ten hours. The release of DEX from the chitosan scaffolds lasted about five days. The release of bFGF from scaffolds was completed before 24 hours. Chitosan-HA scaffolds provided bFGF release lasting as long as 168 hours. PDL cells and cementoblast cell proliferation was evaluated with 3-(4,5- dimetylthiazol-2-yl)-2,5-difenyltetrazoliume bromide (MTT) assay. bFGF increased the proliferation of both cell types. bFGF loaded chitosan-HA scaffolds provided better PDL and cementoblast cell proliferation compared to other scaffolds via their structural properties and the controlled release of bFGF. The results of this study show that chitosan based scaffolds are suitable for tissue engineering approaches. bFGF loaded chitosan-HA scaffolds enhanced cell proliferation due to the sustained release of bFGF. Therefore, bFGF loaded chitosan-HA scaffold was found to be a novel scaffold for periodontal tissue regeneration.